Κορσέδες, γούνες, καθρέφτες, αψέντι, λικέρ, καπέλα... Ας πούμε ότι τα παραπάνω αντικείμενα είναι (πολύ) σπάνια να τα δει κάποιος σε μια βιτρίνα καταστήματος στο Παρίσι. Υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο σε δύο δρόμους της Μονμάρτης στο Παρίσι, υπάρχουν καταστήματα που χρονολογούνται από το 1942…σχεδόν.

Λίγο πριν η καραντίνα παραλύσει το Παρίσι και σταματήσουν όλες οι κινηματογραφικές παραγωγές, είχαν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας εποχής του Fred Cavayé, «Adieu Monsieur Haffmann». Πρόκειται για μια παραγωγή της Vendôme Films με πρωταγωνιστή τον Ντανιέλ Οτέιγ που περιγράφει την ιστορία ενός εβραίου κοσμηματοπώλη που αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του καταστήματός του καθώς οι Γερμανοί μπαίνουν στην πόλη του Παρισιού, το 1942.

Επομένως για τις ανάγκες των γυρισμάτων δυο δρόμοι της Μονμάρτης είχαν γυρίσει πίσω στο παρελθόν τα οποία τώρα θα είχαν τελειώσει αν όλα πήγαιναν καλά. Καθώς, όμως τα γυρίσματα  διακόπηκαν στις 27 Μαρτίου πριν ολοκληρωθούν, το σκηνικό παραμένει εκεί ως μια υπενθύμιση του γενικότερου pause στο οποίο έχει μπει η πραγματικότητα στις μέρες του κορονοϊού.

Κάπως έτσι μια μικρή γωνιά του Παρισιού παραμένει «εγκλωβισμένη» στη δεκαετία του 40 με τις βιτρίνες γεμάτες ρετρό αντικείμενα να προσκαλούν σε ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν. Τουλάχιστον μέχρι τα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίες του Fred Cavayé.  

«Κατάστημα προς ενοικίαση»
«Κατάστημα με γούνες»
Αφίσες προπαγανδιστικού χαρακτήρα
«Κατάστημα με καπέλα»

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS