Με μία πρωτοποριακή και ξεχωριστή πρωτοβουλία που έχει επίκεντρο τις κακοποιημένες γυναίκες, τα βρετανικά σιδηροδρομικά δίκτυα εισάγουν ένα νέο σύστημα υποστήριξης των θυμάτων που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα όπου οι γυναίκες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν ένα οικογενειακό περιβάλλον κακοποίησης μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν για να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το δίκτυο Great Western Railway (GWR) και το Southeastern έχουν συνεργαστεί με μια σειρά γυναικείων φιλανθρωπικών οργανώσεων για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ονομάζεται Rail to Refuge (Σιδηρόδρομος προς το καταφύγιο) καλύπτει μια ανάγκη που προκύπτει από τις δυσκολίες της απομάκρυνσης ενός θύματος από το περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας.

Μπορεί να μην φαίνεται εύλογο, αλλά η οικονομική εξάρτηση, που συχνά μπορεί να παίρνει και τη μορφή αποστέρησης οικονομικών πόρων από τον κακοποιητή καθώς και η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος εξαιτίας της απομόνωσης, οδηγεί σε αποθάρρυνση και απομάκρυνση από την ιδέα της φυγής. Έτσι, το πρόγραμμα Rail to Refuge έρχεται να δώσει σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες δωρεάν πρόσβαση σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, ακόμη και όταν διστάζουν στην ιδέα της ανεξαρτητοποίησης μέσω της φυγής.

Γενικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας συμβουλεύονται να βρουν νέα στέγη που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το περιβάλλον κακοποίησης, προκειμένου να καταστεί δυσκολότερο να βρεθούν ή να καταδιωχθούν.

Ωστόσο, τα υψηλά έξοδα του ταξιδιού μπορούν να το καταστήσουν δύσκολο ή και αδύνατο, ειδικά εάν τα οικονομικά του θύματος ελέγχονται από τον κακοποιητή, έτσι ώστε το θύμα να μην μπορεί να αγοράσει το εισιτήριο της διαφυγής.

Ο διευθυντής του σταθμού του Southeastern, Darren O'Brien, σκέφτηκε πρώτη φορά την ιδέα για το πρόγραμμα, αφού παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την «Βοήθεια των Γυναικών στο Ριγκέιτ» του Κεντ.

«Η πρόσβαση στα μετρητά είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες που διαφεύγουν από ένα περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας. Και η δωρεάν μετακίνηση με το τρένο θα είναι το μικρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για αυτές τις γυναίκες», δήλωσε η Αντίνα Κλερ, Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης «Βοήθεια των Γυναικών»


ΦΩΤΟ: Karen Zhao

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS