«Δεν καταλαβαίνω γιατί η εκλογή μου θεωρείται γεγονός. Δεν είναι γεγονός γιατί οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν πρόσωπα, ψηφίζουν ένα πρόγραμμα και μία ομάδα. Την ημέρα που η εκλογή μου δεν θα θεωρείται γεγονός, τότε όλα θα είναι κανονικά,» με αυτές τις δηλώσεις η Μari Cau αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα ως δήμαρχος στη μικρή πόλη Tilloy-lez-Marchiennes για την οποία έχει ένα ξεχωριστό οικολογικό όραμα.

Η Mari Cau είναι το πρώτο transgender άτομο που εκλέγεται δήμαρχος στη Γαλλία. Η εκλογή της ήρθε μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Tilloy-lez-Marchiennes, το οποίο το περασμένο Σάββατο διάλεξε εκείνη και το εξαιρετικό πρόγραμμα της για οικολογική βιωσιμότητα και οικοδόμηση της τοπικής οικονομίας για την θέση της δημαρχίας. Για την ιστορία να πούμε ότι οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία είχαν λάβει χώρα τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας, με τους πολίτες της Tilloy-lez-Marchiennes, μίας κοινότητας μόλις 600 κατοίκων, να υπερψηφίζουν την κίνηση της Cau με την ονομασία Deciding Together. Μόλις πριν τρεις μέρες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο άνηκε και εκείνη την επέλεξαν ως δήμαρχο της πόλης.

Η ίδια η Mari Cau ξεκαθαρίζει ότι στα 15 χρόνια που έχει κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου ποτέ δεν βίωσε ρατσισμό ή προκατάληψη από τους άλλους, ωστόσο, καταλαβαίνει ότι η περίπτωση της δεν είναι ο κανόνας. 

Η υπουργός για την Ισότητα των Φύλων, Μαρλέν Σιαπά, εξέφρασε την υποστήριξή της μέσω Twitter. «Η τρανς ορατότητα και η μάχη κατά της τρανσοφοβίας εξαρτάται και από την άσκηση πολιτικών και δημόσιων καθηκόντων. Συγχαρητήρια Marie Cau!», έγραψε στην ανάρτησή της.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS