ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η κορυφαία συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

Ο σεφ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα της σκορδαλιάς "πατάτα ή ψωμί;", αλλά και στο γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

"Καταρχάς ξέρεις γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο και όχι άλλο ψάρι;". Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι και διδακτικός. "Γιατί ο παστός μπακαλιάρος ήταν το μόνο ψάρι που έφτανε σε ολόκληρη την Ελλάδα και πουλιόταν στα εδώδιμα και αποικιακά". Αυτή, λοιπόν, είναι η συνταγή του για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου, αλλά όχι μόνον γι' αυτήν. Η συνταγή δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Esquire.

Υλικά

1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, σε μερίδες

μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το κουρκούτι

200 γρ. αλεύρι

50 γρ. κορν φλάουρ

½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κρόκο αβγού

330 γρ. παγωμένη ξανθιά μπίρα

αλάτι

Για τη σκορδαλιά

250 γρ. προζυμένιο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα

1 φλιτζ. καρυδόψιχα

1 φλιτζ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο για ήπια αψάδα, 6-7 μέτριες για γεύση-μπαρούτι

⅓ φλιτζ. ξίδι

Αλάτι

Εκτέλεση

1. 24 ώρες πριν πλένουμε τον μπακαλιάρο από το αλάτι, τον κόβουμε σε μερίδες, αφαιρούμε την πέτσα όπου μπορούμε, τον βάζουμε σε λεκάνη και τον σκεπάζουμε με νερό.

2. Αλλάζουμε το νερό γύρω στις 6 φορές.

3. Για τη σκορδαλιά, πολτοποιούμε στο μούλτι πρώτα το καρύδι. Το βγάζουμε στην άκρη, βάζουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.

4. Αλατίζουμε.

5. Προσθέτουμε το ξίδι και το καρύδι, χτυπάμε και σταδιακά, λίγο λίγο, ρίχνουμε το ψωμί, στυμμένο, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο λεία αλοιφή.

6. Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε λίγο παραπάνω ξίδι ή αλάτι.

7. Για το κουρκούτι, ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, κρύα, από το ψυγείο, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.

8. Στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τον μπακαλιάρο.

9. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα έως λίγο παρακάτω από τη μέση με μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου και τα αφήνουμε να κάψουν.

10. Βουτάμε κάθε μερίδα ψαριού στο κουρκούτι και μετά τη ρίχνουμε στο λάδι.

11. Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια, για να μας βγουν τραγανά.

12. Γυρίζουμε από όλες τις πλευρές και, όταν ροδίσει καλά το κάθε κομμάτι, στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

13. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, με τη σκορδαλιά.


Tip

Η σκορδαλιά με ψωμί είναι νοστιμότερη από την πατατένια, κυρίως αν την κάνεις με ένα καλό προζυμένιο ψωμί. Αν περισσέψει κουρκούτι, τηγανίστε το σε καθαρό λάδι. Φτιάχνει τις νοστιμότερες τηγανίτες, σερβιρισμένες με μέλι.

Πηγή: www.tasty-guide.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Σεπ 2023

Eleals Boutique Hotel: Η απόλυτη εμπειρία της Κερκυραϊκής φιλοξενίας σε έναν παράδεισο δίπλα στην θάλασσα

Το πολυτελές ξενοδοχείο, Eleals Boutique Hotel, στο νησί της Κέρκυρας θα γίνει το προσωπικό σου καταφύγιο.

22 Σεπ 2023

Μια διαφορετική επιστροφή στο σχολείο | Ένα οδοιπορικό στην Ουγκάντα

Οι μαθητές πάνε στο σχολείο διανύοντας χιλιόμετρα καθημερινά και επιβιώνοντας με τα στοιχειώδη.

Περισσότερα από

Life

22 Σεπ 2023

Dyson: H ιδανική επιλογή για απόλυτη καθαριότητα και αέρα ανανέωσης στο σπίτι!

Οι προτάσεις της Dyson για τον καθαρισμό και την ύγρανση της ατμόσφαιρας αντιμετωπίζουν σκόνη, ρύπους, ακάρεα και ιούς, προσφέροντας απόλυτη υγιεινή και καθαρό αέρα, σε μια εποχή που η ανάγκη για καθημερινή ευεξία μεταφέρεται στο σπίτι.

22 Σεπ 2023

Το Inclusivity Lounge του Women On Top επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη

Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και των οργανισμών

18 Σεπ 2023

Μπομπ Ρος: Πίνακάς του από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του πωλείται 9,8 εκ. δολάρια

Ο πίνακας ζωγραφικής με τίτλο "A Walk in the Woods", δημιουργήθηκε το 1983 στην αρχή της τηλεοπτικής καριέρας του καλλιτέχνη.

17 Σεπ 2023

Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με Αλμοδόβαρ και την πιο συγκινητική ταινία της χρονιάς

Ένα σπαρακτικό φιλμ συνοδεία της μικρού μήκους ενός σπουδαίου σκηνοθέτη κηρύσσουν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

16 Σεπ 2023

Μαρία Μενούνος: Η κόρη της έγινε τριών μηνών και το γιόρτασε με ένα άλμπουμ φωτογραφιών

"Ο χρόνος κυλά αλλά εμείς απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο με την Αθηνά. Τι ευλογία!!!!", γράφει στην λεζάντα της τρυφερής ανάρτησης.

15 Σεπ 2023

Life’s Good: Η LG χαμογελάει στον κόσμο παρουσιάζοντας τη νέα της ταυτότητα

Η νέα παγκόσμια καμπάνια της LG μας εμπνέει να προσεγγίσουμε τη ζωή με αισιόδοξη στάση.

15 Σεπ 2023

TiNY LOVE | Το brand κοσμημάτων που υμνεί την αγάπη

Η TiNY LOVE γεννήθηκε μέσα από μία βαθιά εκτίμηση για τον εξαιρετικό τρόπο κατασκευής κοσμημάτων.

15 Σεπ 2023

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού": Η παράσταση-φαινόμενο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά

Το έργο του Ντάριο Φο,​ που έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια με τον Πάνο Βλάχο ως "Γελωτοποιό", προκαλεί για τρίτη χρονιά το κοινό να αντιμετωπίσει άβολες αλήθειες.

14 Σεπ 2023

To πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τα θρυλικά super models των 90`s φιλοδοξεί να αποκαλύψει τις σχέσεις, την προσωπικότητα και την επίδραση τους στη μόδα

Nαόμι Κάμπελ, Σίντυ Κρόφορντ, Λίντα Ευαγγελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μία φορά.

14 Σεπ 2023

Το "Πίσω από τις Θημωνιές" προτείνει για τα Όσκαρ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου συστήνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.