Έναν χρόνο μετά την πτώση του Βερολίνου (1990), η Πολωνία έχει φύγει από τον κουμουνιστικό έλεγχο και μία νέα εποχή ξημερώνει για την μεγάλη χώρα του Ανατολικού Μπλοκ. Μόνο που οι κάτοικοι της δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που πρέπει ή που μπορούν να κάνουν με τη νεοαποκτηθείσα ελευθερία τους.

Σε αυτό το μουντό, βαρύ φοντό τέσσερις γυναίκες που έχουν αγγίξει για τα καλά τα όρια του ψυχολογικού εγκλεισμού ζουν στις παγωμένες εργατικές πολυκατοικίες των προαστιών και ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που θέλουν να συμβεί στην από δω και πέρα ζωή τους.

Η Αγκάτα, νέα, πανέμορφη, παντρεμένη και με μια έφηβη κόρη, βαριέται τον άντρα της κι είναι μυστικά και παθιασμένα ερωτευμένη με τον Καθολικό ιερέα της ενορίας της. Η Ιζα είναι η διευθύντρια του σχολείου, ερωτευμένη με τον χήρο πατέρα μιας μαθήτριάς της. Η μεσήλικη Ρενάτα παρακολουθεί συνεπαρμένη τη νεαρή γειτόνισσά της. Κι η δροσερή Μαζένα, νικήτρια σε παλιότερα καλλιστεία, τώρα δασκάλα αερόμπικ, ονειρεύεται δόξα και έρωτα.

Οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» είναι η τρίτη ταινία του  36χρονου Τόμας Βασιλέφσκι (υπεύθυνος για το «Floating Scyscrapers» του 2013 - την πρώτη «πολωνική queer ταινία» όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος), στην οποία ο δημιουργός της προσπαθεί να απεικονίσει την ξαφνική αλλαγή στην πολωνική πραγματικότητα μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο μόλις λίγων ημερών.

Οι τέσσερις ιστορίες μπλέκονται η μία με την άλλη σε μία σπονδυλωτή δομή όπου όμως τα τέσσερα μέρη της συναντούν σε διάφορα σημεία το ένα το άλλο, μία τεχνική και σύλληψη που χάρισε στο περσινό φεστιβάλ Βερολίνου στον Βασιλέφσκι το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.

 

TAGS