ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άλμα Μάλερ: Μια ζωή γεμάτη έρωτες, γάμους, χωρισμούς, σκηνές ζηλοτυπίας και διανόηση

Σύζυγος του συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους και του μυθιστοριογράφου Φραντς Βέρφελ, όπως και σύντροφος πολλών άλλων διάσημων ανδρών.

Άλμα Μάλερ: Μια ζωή γεμάτη έρωτες, γάμους, χωρισμούς, σκηνές ζηλοτυπίας και διανόηση

Η Άλμα Μάλερ γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1879 και υπήρξε μια Αυστριακή της καλής κοινωνίας, φημισμένη κατά την περίοδο της νεότητάς της στους κύκλους της Βιέννης για την ομορφιά της και τη ζωντάνια της. Σύζυγος του συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους και του μυθιστοριογράφου Φραντς Βέρφελ, όπως και σύντροφος πολλών άλλων διάσημων ανδρών, δημιούργησε ένα από τα πιο φημισμένα σαλόνια της εποχής της, ενώ υπήρξε και η ίδια συνθέτης λίντερ.

Ανατράφηκε σε ένα προνομιακό περιβάλλον που της έδωσε την ευκαιρία τόσο να μορφωθεί και να ωριμάσει καλλιτεχνικά, όσο και να έρθει σε επαφή με τους πιο διακεκριμένους Αυστριακούς καλλιτέχνες και διανοούμενους του καιρού της. Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Καρλ Μολλ, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του Βιεννέζικου Ζετσεσιονισμού ή Βιεννέζικης Απόσχισης, ενώ το πρώτο διάσημο ειδύλλιο που συνήψε ήταν αυτό με τον Γκούσταβ Κλιμτ, αργότερα με τον θεατρικό σκηνοθέτη Μαξ Μπούρκχαρντ και τον συνθέτη Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ.

Άλμα Μάλερ: Μια ζωή γεμάτη έρωτες, γάμους, χωρισμούς, σκηνές ζηλοτυπίας και διανόηση
Ανατράφηκε σε ένα προνομιακό περιβάλλον που της έδωσε την ευκαιρία τόσο να μορφωθεί και να ωριμάσει καλλιτεχνικά, όσο και να έρθει σε επαφή με τους πιο διακεκριμένους Αυστριακούς καλλιτέχνες και διανοούμενους του καιρού της.

Παντρεύτηκε τον Γκούσταβ Μάλερ, είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, διευθυντή της Όπερας της Βιέννης, και έναν από τους σημαντικότερους Αυστριακούς συνθέτες του 20ου αιώνα. Ο Γκούσταβ Μάλερ έθεσε εξ αρχής ως όρο στην νεαρή Άλμα να μη συνεχίσει να ασχολείται η ίδια ενεργά με την μουσική σύνθεση, αλλά να αφοσιωθεί στον ρόλο της ως πιστή σύζυγος. Η Άλμα αρχικά συμβιβάστηκε με αυτήν την κατάσταση. Αργότερα ωστόσο, αφού πρώτα ξεπέρασε μια σφοδρή κατάθλιψη λόγω του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της, συνήψε δεσμό με τον νεαρό αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους, αρχιτέκτονα και ιδρυτή του κινήματος Μπάουχάους. Το σκάνδαλο εξαιτίας του παράνομου δεσμού της συγκλόνισε τη Βιέννη. Ο Άλμα ζήτησε να την αφήσει ο σύζυγός της να ασχοληθεί με τη μουσική και έτσι περίπου διέσωσε το γάμο της. Ταξίδεψαν στην Αμερική αλλά ο Μάλερ πέθανε το 1911.

Η Άλμα γνώρισε τον ζωγράφο Όσκαρ Κοκόσκα, ο οποίος δημιούργησε αρκετά έργα εμπνευσμένα από την σχέση του με την Άλμα. Από αυτά το πιο γνωστό είναι Η Νύμφη του Ανέμου. Η Άλμα κουράστηκε από τις σκηνές ζηλοτυπίας του Κοκόσκα και ξανάρχισε την σχέση της με τον Βάλτερ Γκρόπιους, ο οποίος εκείνη την περίοδο επίσης βρισκόταν στον στρατό. Η Άλμα και ο Βάλτερ Γκρόπιους παντρεύτηκαν το 1915 κι απέκτησαν μια κόρη, την Μανόν Γκρόπιους, η οποία πέθανε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον Τσέχο ποιητή Φραντς Βέρφελ. Έμεινε έγκυος από αυτόν και γέννησε έναν γιο, τον Μάρτιν Καρλ Γιοχάννες Γκρόπιους. Ο Γκρόπιους αρχικά πίστεψε ότι το παιδί ήταν δικό του, μέχρι που η σχέση της Άλμα με τον Βέρφελ αποκαλύφθηκε. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1920, στο μεταξύ όμως ο καρπός του παράνομου δεσμού της Άλμας δεν επέζησε πάνω από δέκα μήνες, καθώς είχε γεννηθεί πρόωρο ως βρέφος. Οι Βέρφελ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου κατέφυγαν στην Αμερική. Τελικά εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες, όπου ο Βέρφελ έγινε διάσημος ως συγγραφέας χάρη στο μυθιστόρημά του Το Τραγούδι της Μπερναντέτ, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Ο Βέρφελ πέθανε το 1945, αλλά η Άλμα πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1946 και παρέμεινε στην Νέα Υόρκη, απολαμβάνοντας φήμη μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, έως τον θάνατό της το 1964.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.