Θα μπορούσε να είναι ένας τυχαίος μικροπωλητής στη Βενετία, όμως πίσω από τον πάγκο με τους πίνακες που απεικονίζουν ένα πελώριο κρουαζιερόπλοιο να μπαίνει στο λιμάνι, κρύβεται ο Banksy. Ο διαβόητος αντάρτης της τέχνης μόλις έστησε, ινκόγκνιτο και ακάλεστος, ένα πρότζεκτ στη φετινή Μπιενάλε, στους δρόμους της πόλης, το πνεύμα των οποίων κανένας άλλος δημιουργός δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εκφράσει με την ίδια, παγκόσμια απήχηση.

«Στήνοντας τον πάγκο μου στην Μπιενάλε της Βενετίας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο, το οποίο ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Banksy στο Instagram, χωρίς όμως να αποκαλύπτει το πρόσωπο του δημιουργού. «Παρόλο που πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο διακεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός στον κόσμο, για κάποιον λόγο δεν με προσκάλεσαν ποτέ».

«Παρόλο που πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο διακεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός στον κόσμο, για κάποιον λόγο δεν με προσκάλεσαν ποτέ», σχολίασε ο Banksy για την Μπιενάλε. @banksy/Social Media via REUTERS

Οι πίνακες είναι μια αναφορά στη συζήτηση που έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια γύρω από τον υπερτουρισμό στη Βενετία, με τα κρουαζιερόπλοια να επιδεινώνουν σημαντικά το πρόβλημα. Αν και πρόσφατα ψηφίστηκε η θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην πόλη από το 2020, στην προσπάθεια να ελεγχθεί η προσέλευση τουριστών, προς το παρόν τα πλήθη συνεχίζουν να συρρέουν συντελώντας στην καταστροφή της πόλης-ιστορικό μνημείο.

Παρόλο που ο Banksy έφτασε ακάλεστος στη φετινή Μπιενάλε, που άρχισε στις 11 Μαΐου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, φαίνεται πάντως να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός καθώς ένα ακόμα γκράφιτι έκανε την εμφάνισή του στους τοίχους της Βενετίας, το οποίο απεικονίζει ένα κορίτσι να κρατά ένα ροζ πυροτέχνημα. Αν και ο ίδιος δεν έχει διεκδικήσει την πατρότητα του έργου, είναι ζωγραφισμένο με τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο Banksy για το μυστικό πρότζεκτ του στη Βενετία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

κεντρική φωτό: @banksy/Social Media via REUTERS 

TAGS