Το νέο βιβλίο «Greek Cafes & Milk Bars of Australia» φέρνει στο φως ιστορίες και φωτογραφικό υλικό από ένα άγνωστο και άκρως ενδιαφέρον θέμα: Τα πρώτα καφέ – και, για την ακρίβεια, «milk bar», όπως ονομάζονταν τα περισσότερα – που είχαν φτιάξει Έλληνες στην Αυστραλία κατά τη δεκαετία του 1930.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, τα ελληνικά milk bar βρίσκονταν σε κάθε πόλη και προάστιο της Αυστραλίας. Και παρότι είχαν αμερικανικά ονόματα (όπως Paragon, Niagara, Astoria, California) άνηκαν σε οικογένειες ομογενών, οι οποίοι τα δημιούργησαν και τα λειτουργούσαν όλο το 24ωρο για 7 ημέρες την εβδομάδα.
Για τους Αυστραλούς της δεκαετίας του '30 λοιπόν, αλλά και των επόμενων δεκαετιών, σύμφωνα με την Daily Mail, τα milk bar υπήρξαν ένα «πολυτελές καταφύγιο» από την καθημερινότητά τους. Κι αυτό επιτεύχθηκε με δύο τρόπους: Πρώτον, με την εκλεπτυσμένη διακόσμηση των χώρων, που είχε επιμεληθεί ο διάσημος Έλληνας Stephen Varvaressos και έδινε αέρα Χόλιγουντ.
Και, δεύτερον, με τις «εξωτικές» γεύσεις. Διότι, εκτός από τοπικά πιάτα της Αυστραλίας (όπως μπριζόλα και αυγά με πατάτες τηγανητές), τα milk bar πρόσφεραν στους πελάτες τους και την, άγνωστη ως τότε, αμερικανική σοκολάτα γάλακτος, καθώς και φαντασμαγορικό παγωτό και μιλκσέικ.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο μόνος τρόπος διασκέδασης μέχρι εκείνη την εποχή ήταν οι τοπικές παμπ, ο συνδυασμός «φαντασίας και γεύσης» ξετρέλανε τους ντόπιους.
Για τη δημιουργία του βιβλίου «Greek Cafes & Milk Bars» συγκεντρώθηκαν 1.800 ιστορίες και φωτογραφίες από τα οικογενειακά άλμπουμ των Ελλήνων που τα είχαν δημιουργήσει. Το φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε η Effy Alexakis, ενώ τις ιστορικές πληροφορίες ο Leonard Janiszewski.
Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό:
Website: Greek Cafes & Milk Bars of Australia