ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

18χρονη μοιράζει κάθε μέρα δωρεάν σερβιέτες, ταμπόv και άλλα προϊόντα υγιεινής σε άστεγες γυναίκες

Μια 18χρονη πρωτοετής στο Χάρβαρντ ίδρυσε το Camions of Care, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μοιράζει προϊόντα υγιεινής για την περίοδο σε άστεγες γυναίκες.

18χρονη μοιράζει κάθε μέρα δωρεάν σερβιέτες, ταμπόv και άλλα προϊόντα υγιεινής σε άστεγες γυναίκες

Αυτή είναι η Nadya Okamoto, μια 18χρονη πρωτοετής στο Χάρβαρντ, η οποία ίδρυσε το Camions of Care, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που μοιράζει προϊόντα υγιεινής για την περίοδο σε άστεγες γυναίκες.

“Μέχρι στιγμής έχουμε μοιράσει χιλιάδες πακέτα με ταμπόν και σερβιέτες σε άστεγες γυναίκες σε καταφύγια ή στους δρόμους”, λέει ο Okamoto. Πώς το κάνει; Ο μη κερδοσκοπικός της οργανισμός συνεργάζεται με πάνω από 40 παραρτήματα σε λύκεια και κολέγια, συγκεντρώνοντας προϊόντα από δωρεές και χρήματα τα οποία μοιράζονται σε γυναίκες στις ΗΠΑ και μερικές ακόμα χώρες.

18χρονη μοιράζει κάθε μέρα δωρεάν σερβιέτες, ταμπόv και άλλα προϊόντα υγιεινής σε άστεγες γυναίκες

Η Okamoto ξέρει τι πάει να πει να είσαι άστεγος. Στα 15 της, εκείνη και οι αδερφές της πέρασαν 7 μήνες άστεγες και φιλοξενούμενες σε σπίτια όταν η μητέρα της έχασε την δουλειά της. “Μεγάλωσα στην Νέα Υόρκη ως τα 9 μου, όταν οι γονείς μου χώρισαν και μετακομίσαμε με την μαμά και τις αδερφές μου στο Portland”, είπε.

Η ζωή της ήταν σχετικά φυσιολογική μέχρι την δεύτερη χρονιά της στο λύκειο, όταν η μητέρα της έχασε την δουλειά της και δεν μπορούσε να πληρώνει το σπίτι τους. Έτσι, για 7 μήνες ήταν άστεγες και έμεναν με φίλους ή σε προσωρινές κατοικίες.

“Ακόμα και όταν είχαμε ένα κεραμίδι πάνω το κεφάλι μας, ένιωθα κατάθλιψη και άγχος για τις συνθήκες που ζούσα, ειδικά επειδή έπρεπε να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο σαν κανονική έφηβη”, είπε.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν ήταν το τελευταίο πράγμα για το οποίο ήθελε να ανησυχεί, αλλά λέει ότι εξαιτίας της περιόδου της έχανε την γυμναστική ή ακόμα και ολόκληρες μέρες από το σχολείο, γιατί δεν ήταν προετοιμασμένη.

Κατά την διάρκεια της δίωρης διαδρομής μέχρι το σχολείο, η Okamoto γνώρισε και άλλες άστεγες γυναίκες στο Portland οι οποίες της είπαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής για την περίοδο και ότι χρησιμοποιούσαν παλιές σακούλες, πανιά ή εφημερίδες που έβρισκαν στα σκουπίδια.

Όταν η μόνη ανησυχία είναι να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν, ένα γεύμα να φάνε ή ζεστά ρούχα να φορέσουν, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν ότι είναι πιο οικονομικό ή βολικό για την περίοδο τους.

Οι συνέπειες της κακής υγιεινής είναι βακτηριακή κολπίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σύνδρομο τοξικού σοκ.
Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ταμπόν και σερβιέτες για τις άστεγες γυναίκες, πολλά καταφύγια δεν τα παρέχουν.

“Πρώτον, αυτές οι γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν ακόμα για τις περιόδους τους, πόσο μάλλον να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να ζητήσουν προϊόντα υγιεινής από τα καταφύγια, γιατί υπάρχει στίγμα”, λέει η Okamoto.

Επειδή πολλές γυναίκες ντρέπονται να ζητήσουν τα προϊόντα, η Okamoto λέει ότι στα καταφύγια δεν φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να βρεθούν πόροι. Έτσι, πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν σερβιέτες και ταμπόν με πρόγραμμα, όπως γίνεται με το φαγητό και τα ρούχα.

“Η όλη κατάσταση είναι ένας φαύλος κύκλος προσφοράς-ζήτησης ο οποίος εμποδίζει τις άστεγες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής που έχουν τόσο ανάγκη”, είπε η Okamoto.

“Συνειδητοποίησα ότι μια απλή πράξη όπως το να δωρίζεις αυτά τα προϊόντα και να δείχνεις στις γυναίκες ότι νοιάζεσαι για την περίοδο τους μπορεί να κάνει τόσα πολλά που με κινητοποίησε ώστε να ιδρύσω αυτόν τον οργανισμό”.

“Δεν μπορούσα να κοιμηθώ όσο σκεφτόμουν τι περνάνε αυτές οι γυναίκες και ότι δεν υπάρχουν οργανισμοί με σκοπό την βελτίωση της προσωπικής υγιεινής”, είπε.

Έτσι, αφότου η οικογένεια της αποκατέστησε την οικονομική της σταθερότητα και μετακόμισαν στο σπίτι τους, η Okamoto ίδρυσε το Camions of Care. “Είναι ένας οργανισμός νέων που προσπαθεί να προωθήσει την σωστή υγιεινή κατά την διάρκεια της περιόδου μέσα από την στήριξη, την παιδεία και την έρευνα.”

Η Okamoto θυμάται ότι την δεύτερη φορά που πήγε πακέτα σε ένα άσυλο αστέγων, μια γυναίκα άρχισε να κλαίει γιατί δεν πίστευε ότι κανείς νοιαζόταν για την περίοδο της. “Αυτή η ανάμνηση ακόμα με κάνει να κλαίω, γιατί συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις γυναίκες”, είπε η Okamoto.

Τα πακέτα του Camions of Care έχουν μέσα αρκετά ταμπόν και σερβιέτες για μία περίοδο και τα τοπικά άσυλα τα μοιράζουν στις γυναίκες.

Ένα πακέτο περιέχει 9 ταμπόν, 5 σερβιετάκια και 4 μεγάλες σερβιέτες. Κοστίζει στον οργανισμό 1 δολάριο χάρη σε γενναιόδωρες δωρεές. Η ομάδα κάνει εκδηλώσεις για να συσκευάσει τα προϊόντα σε πακέτα και να τα μοιράσει.

Παλιότερα η Okamoto μοίραζε μόνη της τα πακέτα στα άσυλα ή σε γυναίκες στους δρόμους στο Portland. Πλέον υπάρχουν 40 παραρτήματα του οργανισμού προκειμένου να μοιράζονται τα πακέτα σε περισσότερες γυναίκες. Τα τελευταία δύο χρόνια η Okamoto είπε ότι ο οργανισμός έχει φροντίσει 25.000 περιόδους σε 17 πολιτείες και 9 χώρες.

“Κάθε πακέτο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας γυναίκας για ολόκληρη την περίοδο της”, είπε. Επίσης, προσπαθούν να δίνουν προϊόντα πολλών χρήσεων σε γυναίκες που είναι σε μεταβατικό στάδιο και έχουν πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες.

Η ζήτηση για τα πακέτα έχει αυξηθεί τόσο που η Okamoto λέει ότι αναγκάστηκε να απορρίψει κάποια καταφύγια, αλλά ελπίζει ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό. Η Okamoto φιλοδοξεί να επεκτείνει το Camions of Care προκειμένου να ξεπεραστεί το στίγμα της περιόδου και να γίνουν τα προϊόντα υγιεινής προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο.

“Αυτή την στιγμή μοιράζουμε περίπου 1.500 πακέτα τον μήνα και προσπαθούμε να επεκτείνουμε το δίκτυο δωρεών και χρηματοδότησης μας για να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό”, είπε. Ένας ακόμη στόχος είναι να ερευνηθούν περαιτέρω οι συνθήκες υγιεινής κατά την διάρκεια της περιόδου στις ΗΠΑ, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες.

“Ο σκοπός μας θα έχει ολοκληρωθεί ότι η υγιεινή κατά την διάρκεια της περιόδου αντιμετωπίζεται σαν δικαίωμα, όχι σαν προνόμιο”, είπε η Okamoto. Η Okamoto τιμήθηκε πρόσφατα από την L’Oreal Paris για την συμβολή της με το Camions of Care και τώρα είναι υποψήφια για εθνική διάκριση, η οποία θα της αποφέρει άλλα 25.000 δολάρια για τον σκοπό της.

Είπε ότι ελπίζει να κερδίσει αυτά τα χρήματα για να μπορέσει να βοηθήσει γυναίκες και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε περισσότερες χώρες στην Λατινική Αμερική, την Αφρική και την νότια Ασία.

Credit: buzzfeed.com

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.