ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από το χωράφι στην κουζίνα: Η βιωσιμότητα στο πιάτο μας - Η τάση που αλλάζει τον τρόπο που τρώμε

Η βιωσιμότητα είναι η ανάγκη της εποχής μας. Πώς μπορούμε να εντάξουμε καλύτερα τη βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά μας και να κάνουμε τη διαφορά;

Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το μέλλον της διατροφής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα και τις πιο υπεύθυνες επιλογές και στρέφονται σε μια νέα τάση διατροφής, που συνδυάζει τη βιωσιμότητα με την υγεία: αυτή της αναγεννητικής γεωργίας και των τοπικών, εποχιακών τροφίμων. Η τάση αυτή, που κερδίζει έδαφος, αφορά τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και εκτιμούμε τα τρόφιμα που καταλήγουν στο τραπέζι μας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της "νέας εποχής" είναι η άροσις, η πρώτη ελληνική εταιρεία που έχει λάβει το πιστοποιητικό Αναγεννητικής Γεωργίας (Regenerative Farming) και έχει αναλάβει την ευθύνη της καλλιέργειας οσπρίων με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Από το χωράφι στην κουζίνα: Η βιωσιμότητα στο πιάτο μας - Η τάση που αλλάζει τον τρόπο που τρώμε

Αναγεννητική γεωργία: Το μέλλον της βιωσιμότητας

Η αναγεννητική γεωργία είναι μια φράση που ακούγεται συχνά τελευταία. Πρόκειται για ένα ολόκληρο μοντέλο παραγωγής που έχει ως στόχο να ενισχύσει την υγεία του εδάφους και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην ουσία, αντί να επιβαρύνουμε τη Γη με χημικά λιπάσματα και άλλες βλαβερές μεθόδους, χρησιμοποιούμε φυσικές διαδικασίες για να καλλιεργήσουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε. Η άροσις εφαρμόζει ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους με σεβασμό στη φύση και χρησιμοποιεί κυκλική οικονομία και αναγεννητική γεωργία. Τα προϊόντα της, εκτός από οικολογικά, είναι συσκευασμένα με ανακυκλώσιμα υλικά, που σέβονται την προστασία του πλανήτη. Έτσι, επιλέγοντας άροσις, συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όσπρια, η πιο βιώσιμη επιλογή για το μέλλον

Είναι γνωστό ότι τα όσπρια, όπως η φακή και τα φασόλια, έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Η παραγωγή τους απαιτεί λιγότερη ενέργεια και εκλύει πολύ λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Ειδικά η φακή, σύμφωνα με μια μελέτη του Environmental Working Group, έχει σχεδόν 40 φορές μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από το αρνί. Εκτός από αυτό το μικρό τους αποτύπωμα, τα όσπρια προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για έναν υγιεινό και βιώσιμο τρόπο διατροφής.

Η άροσις και η τοπική παραγωγή

Η άροσις εφαρμόζει μια σύγχρονη, βιώσιμη γεωργία, υποστηρίζοντας τοπικούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Κάθε προϊόν που φτάνει στα ράφια μας έχει καλλιεργηθεί με φροντίδα για το περιβάλλον και με σεβασμό προς τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, η άροσις έχει αποδείξει ότι η γη μπορεί να αναγεννηθεί και να μας προσφέρει ποιοτικά, βιολογικά προϊόντα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Γιατί να επιλέξεις βιώσιμα προϊόντα;

Η απάντηση είναι απλή, για να προσφέρεις στον εαυτό σου και στην επόμενη γενιά έναν καλύτερο πλανήτη. Επιλέγοντας προϊόντα που παράγονται με υπευθυνότητα, δεν στηρίζεις μόνο τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, αλλά συμβάλλεις στην προστασία του κλίματος. Και αυτό δεν είναι κάτι μακρινό ή δύσκολο. Μπορείς να ξεκινήσεις από το πιάτο σου, επιλέγοντας τρόφιμα που δεν επιβαρύνουν τη Γη, όπως για παράδειγμα τα όσπρια της άροσις, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία σου.

oσπρια

Βιώσιμη διατροφή: Πώς θα την εντάξεις στο πρόγραμμά σου;

Η βάση μιας βιώσιμης διατροφής ξεκινά με φυτικά γεύματα, που είναι όχι μόνο υγιεινά αλλά και απολαυστικά. Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ιδανικά για καθημερινές συνταγές που μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα. Μια σαλάτα με φασόλια, φακή και εποχικά λαχανικά, ή ένα πιάτο με ρεβίθια, μπορεί να αποτελέσει γεύμα πλήρες και θρεπτικό, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε ζωικές πρωτεΐνες κάθε μέρα.

Η Μεσογειακή Διατροφή, που σκοράρει πρώτη παγκοσμίως για τα οφέλη της στην υγεία και το περιβάλλον, προτείνει ακριβώς αυτό: περισσότερα φυτικά γεύματα με τοπικά και εποχιακά υλικά, όπως το ρύζι και το πλιγούρι, και μια μικρή ποσότητα οσπρίων σε καθημερινή βάση. Η προσθήκη οσπρίων στα γεύματά μας, με λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει την πιο έξυπνη επιλογή για μια θρεπτική, υγιεινή αλλά και βιώσιμη διατροφή. Τέλος, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ και δίνοντας προτεραιότητα στα αντιοξειδωτικά, τα βότανα, τα μυρωδικά και το νερό, φροντίζουμε τη συνολική υγεία του σώματος και ενισχύουμε τη βιωσιμότητα της διατροφής μας, εύκολα και απλά.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια της άροσις στο arosis.gr.

Πηγή: shape.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.