
Γαστρονομική περιπέτεια. Πρωτόγνωρη εμπειρία απόλαυσης. Γευστική απομόνωση. Εστιατορική απομάκρυνση. Πες το όπως θέλεις, αλλά κάτι μεταξύ όλων αυτών προσφέρουν τα μέρη που ακολουθούν. Τοποθετημένα σε δυσπρόσιτες –τουλάχιστον από τη χώρα μας– πινέζες του παγκόσμιου χάρτη, σερβίρουν αναμνήσεις που ο επισκέπτης δεν ξεχνά ποτέ.
Το "τι δουλειά έχουν δύο αστέρια Michelin στη Γροιλανδία" θα μπορούσε να ακούγεται μέχρι πρότινος ως ανέκδοτο, αν δεν υπήρχε ο Poul Andrias Ziska. Το "Koks" του έγραψε ιστορία πριν από λίγα χρόνια, όταν έγινε το πρώτο εστιατόριο των νησιών Φερόε που βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin (συν το πράσινο άστρο του περίφημου κόκκινου οδηγού), σερβίροντας μια κουζίνα τοπική, βασισμένη σε ένα μιξ παλαιών συνταγών της περιοχής με μοντέρνες διεθνείς τεχνικές. Ο Ziska, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί και είπε να ταξιδέψει μαζί με τα ιντριγκαδόρικα μαγειρέματά του λίγο πιο μακριά από το βραχώδες αρχιπέλαγος του βόρειου Ατλαντικού.
Πιο συγκεκριμένα, 2.092 χλμ. βορειοδυτικότερα και σχεδόν 320 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, για να παρουσιάσει στο foodie κοινό –προφανώς και σε εκείνο της περιπέτειας– το "Koks at Ilimanaq Lodge", στη νοτιοδυτική όχθη του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου και εντός ενός συγκροτήματος από πολυτελή bungalows.
To pop-up του φημισμένου εστιατορίου θα είναι και φέτος το καλοκαίρι ανοιχτό (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου), αναβαθμίζοντας τον γαστρονομικό τουρισμό της Γροιλανδίας –να κάτι που δεν περίμενες ποτέ να διαβάσεις– και υπηρετώντας μία φιλοσοφία που βασίζεται σε ντόπια υλικά και new Nordic προσθήκες.
Το "Koks", όμως, δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο που χρήζει προσοχής στα νησιά Φερόε. Βλέπεις, στην πρωτεύουσα του μικρού νησιωτικού κράτους, Τόρσχαβν, υπάρχει και το "Raest". Εκεί, ο Μεξικανός σεφ Sebastian Jimenez ακολουθεί πανάρχαιες τεχνικές σιτέματος ψαριών και κρεάτων, ποντάρει στις ζυμώσεις και συμπληρώνει τα πιάτα του με twists από την πατρίδα του.
Παραμένοντας στις Nordic εσχατιές του χάρτη, συναντάμε το βραβευμένο με αστέρι Michelin "Under" στο Λίντεσνες, μια βραχώδη και απόκρημνη περιοχή της νότιας Νορβηγίας. Μισοβυθισμένο στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού, προσκαλεί τον επισκέπτη να απολαύσει το φαγητό του πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η απρόσκοπτη θέα του βυθού προσφέρει μια ξεχωριστή οπτική στα όσα συμβαίνουν υποβρυχίως και συνδέει τον καλεσμένο με την άγρια ζωή εκεί έξω.
Η ομάδα της κουζίνας του, με επικεφαλής τον Bernt Saetre, έχει μπλεντάρει στη φιλοσοφία της τις δυνατότητες, τις γεύσεις, την ποικιλομορφία και τις παράκτιες πολιτιστικές παραδόσεις της Νορβηγίας, μαζί με την αξιοποίηση όσων της δίνει η θάλασσα. Πιάτα και χώρος σκανδιναβικής αισθητικής και προσέγγισης, ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς.
Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr