ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τραπέζι στην άκρη της Γης: Στα πιο απομακρυσμένα εστιατόρια του κόσμου

Μέχρι πού θα έφτανες για να φας; Αν κατά καιρούς έχεις ψηθεί να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, τότε εστιατόρια σαν τα παρακάτω θα σε κατευθύνουν.

εστιατοριο

Γαστρονομική περιπέτεια. Πρωτόγνωρη εμπειρία απόλαυσης. Γευστική απομόνωση. Εστιατορική απομάκρυνση. Πες το όπως θέλεις, αλλά κάτι μεταξύ όλων αυτών προσφέρουν τα μέρη που ακολουθούν. Τοποθετημένα σε δυσπρόσιτες –τουλάχιστον από τη χώρα μας– πινέζες του παγκόσμιου χάρτη, σερβίρουν αναμνήσεις που ο επισκέπτης δεν ξεχνά ποτέ.

Το "τι δουλειά έχουν δύο αστέρια Michelin στη Γροιλανδία" θα μπορούσε να ακούγεται μέχρι πρότινος ως ανέκδοτο, αν δεν υπήρχε ο Poul Andrias Ziska. Το "Koks" του έγραψε ιστορία πριν από λίγα χρόνια, όταν έγινε το πρώτο εστιατόριο των νησιών Φερόε που βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin (συν το πράσινο άστρο του περίφημου κόκκινου οδηγού), σερβίροντας μια κουζίνα τοπική, βασισμένη σε ένα μιξ παλαιών συνταγών της περιοχής με μοντέρνες διεθνείς τεχνικές. Ο Ziska, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί και είπε να ταξιδέψει μαζί με τα ιντριγκαδόρικα μαγειρέματά του λίγο πιο μακριά από το βραχώδες αρχιπέλαγος του βόρειου Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, 2.092 χλμ. βορειοδυτικότερα και σχεδόν 320 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, για να παρουσιάσει στο foodie κοινό –προφανώς και σε εκείνο της περιπέτειας– το "Koks at Ilimanaq Lodge", στη νοτιοδυτική όχθη του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου και εντός ενός συγκροτήματος από πολυτελή bungalows.

To pop-up του φημισμένου εστιατορίου θα είναι και φέτος το καλοκαίρι ανοιχτό (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου), αναβαθμίζοντας τον γαστρονομικό τουρισμό της Γροιλανδίας –να κάτι που δεν περίμενες ποτέ να διαβάσεις– και υπηρετώντας μία φιλοσοφία που βασίζεται σε ντόπια υλικά και new Nordic προσθήκες.

Το "Koks", όμως, δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο που χρήζει προσοχής στα νησιά Φερόε. Βλέπεις, στην πρωτεύουσα του μικρού νησιωτικού κράτους, Τόρσχαβν, υπάρχει και το "Raest". Εκεί, ο Μεξικανός σεφ Sebastian Jimenez ακολουθεί πανάρχαιες τεχνικές σιτέματος ψαριών και κρεάτων, ποντάρει στις ζυμώσεις και συμπληρώνει τα πιάτα του με twists από την πατρίδα του.

Παραμένοντας στις Nordic εσχατιές του χάρτη, συναντάμε το βραβευμένο με αστέρι Michelin "Under" στο Λίντεσνες, μια βραχώδη και απόκρημνη περιοχή της νότιας Νορβηγίας. Μισοβυθισμένο στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού, προσκαλεί τον επισκέπτη να απολαύσει το φαγητό του πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η απρόσκοπτη θέα του βυθού προσφέρει μια ξεχωριστή οπτική στα όσα συμβαίνουν υποβρυχίως και συνδέει τον καλεσμένο με την άγρια ζωή εκεί έξω.

Η ομάδα της κουζίνας του, με επικεφαλής τον Bernt Saetre, έχει μπλεντάρει στη φιλοσοφία της τις δυνατότητες, τις γεύσεις, την ποικιλομορφία και τις παράκτιες πολιτιστικές παραδόσεις της Νορβηγίας, μαζί με την αξιοποίηση όσων της δίνει η θάλασσα. Πιάτα και χώρος σκανδιναβικής αισθητικής και προσέγγισης, ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.

05 Σεπ 2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2025

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

04 Σεπ 2025

Greece Race for the Cure® 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού…κάθε βήμα μετράει! ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού!

04 Σεπ 2025

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

04 Σεπ 2025

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

04 Σεπ 2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

03 Σεπ 2025

Kiosko Mercado Tapas: Μια φιέστα για όλο τον Σεπτέμβριο στο 'Walk In Athens'

Στο δημοφιλές σποτ της οδού Μαυρομιχάλη παίζουν guest chefs, ωραία κρασιά και αλεγρία.

03 Σεπ 2025

Στη Λάρισα υπάρχει ένα φεστιβάλ που δε θέλει να μοιάσει σε κανένα άλλο

Λίγο πριν φτιάξουμε βαλίτσες για τη θεσσαλική πρωτεύουσα, μιλάμε με τον Μέλανδρο Γκανά για όλα όσα θα δούμε φέτος στο πολυθεματικό LA Comics Festival.

03 Σεπ 2025

Η νέα φουρνιά των αθηναϊκών μπαρ

Άνοιξαν τους τελευταίους μήνες, με μπάρες, ποτά και μουσικές που έχουν κάτι να πουν.