ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τραπέζι στην άκρη της Γης: Στα πιο απομακρυσμένα εστιατόρια του κόσμου

Μέχρι πού θα έφτανες για να φας; Αν κατά καιρούς έχεις ψηθεί να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, τότε εστιατόρια σαν τα παρακάτω θα σε κατευθύνουν.

εστιατοριο

Γαστρονομική περιπέτεια. Πρωτόγνωρη εμπειρία απόλαυσης. Γευστική απομόνωση. Εστιατορική απομάκρυνση. Πες το όπως θέλεις, αλλά κάτι μεταξύ όλων αυτών προσφέρουν τα μέρη που ακολουθούν. Τοποθετημένα σε δυσπρόσιτες –τουλάχιστον από τη χώρα μας– πινέζες του παγκόσμιου χάρτη, σερβίρουν αναμνήσεις που ο επισκέπτης δεν ξεχνά ποτέ.

Το "τι δουλειά έχουν δύο αστέρια Michelin στη Γροιλανδία" θα μπορούσε να ακούγεται μέχρι πρότινος ως ανέκδοτο, αν δεν υπήρχε ο Poul Andrias Ziska. Το "Koks" του έγραψε ιστορία πριν από λίγα χρόνια, όταν έγινε το πρώτο εστιατόριο των νησιών Φερόε που βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin (συν το πράσινο άστρο του περίφημου κόκκινου οδηγού), σερβίροντας μια κουζίνα τοπική, βασισμένη σε ένα μιξ παλαιών συνταγών της περιοχής με μοντέρνες διεθνείς τεχνικές. Ο Ziska, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί και είπε να ταξιδέψει μαζί με τα ιντριγκαδόρικα μαγειρέματά του λίγο πιο μακριά από το βραχώδες αρχιπέλαγος του βόρειου Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, 2.092 χλμ. βορειοδυτικότερα και σχεδόν 320 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, για να παρουσιάσει στο foodie κοινό –προφανώς και σε εκείνο της περιπέτειας– το "Koks at Ilimanaq Lodge", στη νοτιοδυτική όχθη του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου και εντός ενός συγκροτήματος από πολυτελή bungalows.

To pop-up του φημισμένου εστιατορίου θα είναι και φέτος το καλοκαίρι ανοιχτό (από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου), αναβαθμίζοντας τον γαστρονομικό τουρισμό της Γροιλανδίας –να κάτι που δεν περίμενες ποτέ να διαβάσεις– και υπηρετώντας μία φιλοσοφία που βασίζεται σε ντόπια υλικά και new Nordic προσθήκες.

Το "Koks", όμως, δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο που χρήζει προσοχής στα νησιά Φερόε. Βλέπεις, στην πρωτεύουσα του μικρού νησιωτικού κράτους, Τόρσχαβν, υπάρχει και το "Raest". Εκεί, ο Μεξικανός σεφ Sebastian Jimenez ακολουθεί πανάρχαιες τεχνικές σιτέματος ψαριών και κρεάτων, ποντάρει στις ζυμώσεις και συμπληρώνει τα πιάτα του με twists από την πατρίδα του.

Παραμένοντας στις Nordic εσχατιές του χάρτη, συναντάμε το βραβευμένο με αστέρι Michelin "Under" στο Λίντεσνες, μια βραχώδη και απόκρημνη περιοχή της νότιας Νορβηγίας. Μισοβυθισμένο στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού, προσκαλεί τον επισκέπτη να απολαύσει το φαγητό του πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η απρόσκοπτη θέα του βυθού προσφέρει μια ξεχωριστή οπτική στα όσα συμβαίνουν υποβρυχίως και συνδέει τον καλεσμένο με την άγρια ζωή εκεί έξω.

Η ομάδα της κουζίνας του, με επικεφαλής τον Bernt Saetre, έχει μπλεντάρει στη φιλοσοφία της τις δυνατότητες, τις γεύσεις, την ποικιλομορφία και τις παράκτιες πολιτιστικές παραδόσεις της Νορβηγίας, μαζί με την αξιοποίηση όσων της δίνει η θάλασσα. Πιάτα και χώρος σκανδιναβικής αισθητικής και προσέγγισης, ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία