ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ασυνήθιστα δείπνα, βιβλιαναγνώσεις και καλλιτεχνικά "μεθύσια": Ανακαλύπτοντας τις λέσχες της Αθήνας

Τα πιο ενδιαφέροντα social clubs της πόλης που μας προσφέρουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία κοινωνικοποίησης.

λεσχη

Μέσα στην χαοτική συνθήκη των μεγαλουπόλεων, συχνά αναζητούμε τρόπους διαφυγής από την οχλοβοή. Η νέα τάση που επικρατεί εδώ και λίγα χρόνια στην Αθήνα φαίνεται πώς ελκύει τους κατοίκους της (και όχι μόνο) ολοένα και περισσότερο, οι οποίοι βλέπουν τις λέσχες ως μια ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν μέσα σε μία εντελώς διαφορετική συνθήκη, μακριά από πολύβουα μπαρ ή συνωστισμένα φεστιβάλ.

Παρόλο που στο άκουσμα της λέξης "club" αμέσως σκεφτόμαστε εκκωφαντική μουσική, ποτό και ξενύχτια, στο συγκεκριμένο άρθρο επικεντρωνόμαστε σε λέσχες τις οποίες έχουν ιδρύσει ανεξάρτητα εγχειρήματα ή οργανισμοί, με την επιθυμία να χτίσουν μια κοινότητα που την ενώνει ένα κοινό ενδιαφέρον: η αγάπη για το φαγητό, την ανάγνωση, την τέχνη ή απλώς η επιθυμία για ουσιαστικό διάλογο.

Η γοητεία των supper clubs

Οι λέσχες δείπνου δεν είναι απλώς μία διαφορετική εμπειρία κατανάλωσης φαγητού, αλλά ένας τρόπος να βγούμε από το comfort zone μας. Όταν μιλάμε για supper clubs, το "Πούλμαν" έχει τον πρώτο λόγο, αφού είναι από τα πιο αγαπημένα του κοινού. Παρότι εδρεύει στην Ελλάδα, το πρότζεκτ του σεφ Κώστα Παρδάλη και της αρχιτέκτονα Χρύσας Πετροχείλου πλέον ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, προσφέροντας σε δέκα άτομα κάθε φορά την ευκαιρία να δοκιμάσουν λαχταριστά πιάτα (το μενού αλλάζει αναλόγως τη διάθεση και την τοποθεσία) και να γνωριστούν λίγο καλύτερα. Με έμπνευση τη Σίφνο και τις νησιώτικες, τρομερά γοητευτικές καλοκαιρινές μαζώξεις γύρω από το τραπέζι, το "Πούλμαν" άναψε τις μηχανές του μόλις πέρυσι τον Δεκέμβρη και ήδη έχει γίνει ανάρπαστο. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα από τα δείπνα του στέλνοντας μήνυμα στο Instagram και υπάρχει η επιλογή να έρθετε με παρέα ή και σόλο, αν είστε πιο θαρραλέοι.

Με αφετηρία ένα δείπνο τον Σεπτέμβριο του 2021, το "tremeEats" ξεκίνησε μία πολύ ξεχωριστή εκδοχή των supper clubs, διοργανώνοντας pop-up dinners, πικνίκ και πιο πρόσφατα τη νέα σειρά εκδήλωσεων "POLYTOPO" σε απρόσμενες τοποθεσίες, από απόμακρες παραλίες και ιστορικά νεοκλασικά κτίρια έως και γήπεδα αντισφαίρισης. Ως λέσχη ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μοναδικότητα του τοπίου, γι’ αυτό και στις εκδηλώσεις του -όλες one of a kind και επομένως δεν επαναλαμβάνονται- καταρρίπτει τον σταθερό χώρο και προσαρμόζει το κόνσεπτ των λονδρέζικων members clubs σε έναν μεσογειακό τρόπο ζωής. Ο εμπνευστής του, Χάρης, φοιτητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, στοχεύει μαζί με την ομάδα του στη δημιουργία μίας κοινότητας μέσω σπάνιων εκδηλώσεων, υπαίθριων και μη. "Το ζητούμενο κάθε φορά είναι η δημιουργία χώρου" εξηγεί ο ίδιος. "Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την έννοια της χωρικής εκδήλωσης (spatial events), με το φαγητό να αποτελεί απλώς το μέσο". Με τη σειρά "POLYTOPO", που αντλεί έμπνευση από τα έργα του πολυσχιδούς συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη, το "tremeEats" αμφισβητεί την έννοια γεύματος γύρω από το τραπέζι. Η συμμετοχή στα events γίνεται μέσω αιτήσεων και η τοποθεσία της κάθε εκδήλωσης ανακοινώνεται στους καλεσμένους μία μέρα πριν και το μόνο που γνωρίζουν είναι την περιοχή, το ύφος και το dress code. "Στην καλοκαιρινή εκδήλωση που κάναμε στην Αθήνα, λάβαμε πάνω από 300 αιτήσεις για μόλις 12 θέσεις! Μέσω των αιτήσεων έχουμε αναπτύξει αυθόρμητα την έννοια την κοινότητας με κόσμο ανήσυχο και δημιουργικό" λέει ενθουσιασμένος ο Χάρης, που με το "tremeEats" έχει συνεργαστεί μέχρι και με ξένα shopping brands, όπως το Selfridges στο Λονδίνο. Για την ώρα, η ομάδα ασχολείται με τη διοργάνωση ενός νέου event στο ηλιόλουστο Λος Άντζελες. Στα τέλη Μαΐου η λέσχη θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έως τώρα εκδήλωσή της στην Αθήνα, ενώ ο Χάρης μάς διαβεβαίωσε πως σύντομα θα δούμε κι άλλα ενδιαφέροντα πρότζεκτ από το "tremeEats" στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από την άλλη, ο "Καλός Αέρας" του Χρήστου Ελευθεριάδη δεν περιπλανιέται από πόλη σε πόλη, αλλά στεγάζεται σε μία μονοκατοικία στην Ηλιούπολη. Όπως με τα περισσότερα supper clubs, για να έρθετε σε ένα από τα τραπέζια του "Καλού Αέρα", επικοινωνείτε μέσω του Instagram. Το μενού δημοσιεύεται λίγες μέρες νωρίτερα και περιλαμβάνει συνήθως ελληνικά πιάτα ή γαστρονομικούς πειραματισμούς με τις κουζίνες του κόσμου.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

Περισσότερα από

Life

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).

05 Μαϊ 2024

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

05 Μαϊ 2024

Χωρίς πόρτες και παράθυρα: Η βίλα της Ναόμι Κάμπελ στην Αφρική έχει στέγη από φύλλα κοκοφοίνικα

Παράδοση και πολυτέλεια στη βίλα του μοντέλου στο Μαλίντι της Κένυας.

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.