ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πότε τελειώνει ο ψυχικός πόνος και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Είτε πρόκειται για την απώλεια αγαπημένου προσώπου είτε για διαζύγιο ή απώλεια εργασίας, ο ψυχικός πόνος είναι πολλές φορές βαρύς.

"Γιατί σε μένα;" Σίγουρα όλοι έχουμε κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μας, περισσότερες από μία φορές στη ζωή μας. Οι προκλητικές εμπειρίες ζωής δεν είναι ασυνήθιστες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτικές.

Όταν βιώνουμε προκλήσεις και δύσκολες στιγμές, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί πολλές ενοχλητικές σκέψεις: "Πότε θα τελειώσει ο ψυχικός πόνος;" ή "Θα μπορέσω να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;"

Οι μεγάλες κρίσεις ζωής, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο ή ο χωρισμός, η απώλεια εργασίας ή ακόμα και οι καθημερινές ταλαιπωρίες, μπορούν όλα να συμβάλουν στον ψυχικό πόνο με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ψυχικού πόνου;

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική σου υγεία, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δείξεις κατανόηση και συμπόνια στον εαυτό σου. Σύμφωνα με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλο Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου υπάρχουν πέντε βασικα συμπτώματα:

  • Κοινωνική απόσυρση και μοναξιά: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να μας απομακρύνει από φίλους, οικογένεια ή αγαπημένα πρόσωπα, μειώνοντας τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και συνδέσεις.

  • Αυτοτραυματισμός ή επιβλαβείς συμπεριφορές: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους ανθρώπους σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Μίλησε οπωσδήποτε με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να λάβεις υποστήριξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

  • Συναισθηματική κόπωση: Η διανοητική ή συναισθηματική εξάντληση εισχωρεί στην καθημερινότητά μας, μειώνοντας σταδιακά την ενέργειά μας.

  • Αρνητικές σκέψεις: Μερικές φορές, ο πόνος προκαλεί πολλές αρνητικές σκέψεις, που επιμένουν, εμποδίζοντας την ικανότητά μας να λειτουργούμε με θετικότητα στην καθημερινή ζωή.

  • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος: Ο συναισθηματικός και ψυχικός πόνος μπορεί να σε κάνει να χάσεις την όρεξή σου ή να την αυξήσει.

Πόσο διαρκεί ο ψυχικός πόνος;

Η διάρκεια του ψυχικού πόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες:

  • με ποιο συγκεκριμένο συναίσθημα παλεύεις

  • πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός που προκάλεσε τον πόνο

  • τι δεξιότητες έχεις για να αντιμετωπίσεις το δυσάρεστο γεγονός και τα συναισθήματά σου.

"Από τους τρεις, οι δύο πρώτοι παράγοντες δεν είναι στον απόλυτο έλεγχό σου, δεν μπορείς να επιλέξεις ποιο συναίσθημα θα υπάρχει μέσα σου και δεν μπορείς να γνωρίζεις τι μπορεί να σου φέρει η ζωή. Αλλά το τρίτο, αυτό είναι το μυστικό να καλλιεργήσεις ένα ισχυρό, αποτελεσματικό σύνολο δεξιοτήτων για να μπορείς να κατανοείς, να επεξεργάζεσαι και να απελευθερώνεις τα συναισθήματά σου" λέει η ψυχολόγος.

Η διαφορά μεταξύ ψυχικού πόνου και θρήνου

Για να μπορέσεις να επιλύσεις τον πόνο και το πόσο αυτός θα διαρκέσει πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ πόνου και θρήνου.

Ο πόνος προέρχεται από ένα πραγματικό γεγονός που σου έχει συμβεί

Ο πόνος είναι ένα πολύ πραγματικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο αγώνα και να σε πονάει. Συγκεκριμένα, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από την απώλεια μιας δουλειάς, από νοσήματα, όπως ο καρκίνος, από απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Ο θρήνος είναι η φυσιολογική διαδικασία αντίδρασης στην απώλεια

Με τον όρο πένθος νοείται η ψυχολογική κατάσταση που προκαλείται σε έναν άνθρωπο από μία απώλεια. Οι αντιδράσεις στο πένθος εξαρτώνται από την απώλεια που μπορεί να είναι υλική (για παράδειγμα, ο θάνατος) ή μια συμβολική ή κοινωνική απώλεια (για παράδειγμα, το διαζύγιο ή η απώλεια της δουλειάς). Κάθε τύπος απώλειας σημαίνει ότι το άτομο έχασε "κάτι".

7 τρόποι να διαχειριστείς τον ψυχικό πόνο

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να θρηνήσουμε, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση του πόνου που θα λειτουργήσει για όλους. Σχεδόν κάθε στρατηγική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και τη μοναδική εμπειρία αυτού του ατόμου. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη τους.

Ο ψυχικός πόνος μπορεί να είναι τόσο παρών και συντριπτικός όσο και ο σωματικός πόνος. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, η θεραπεία είναι δυνατή. Τα οδυνηρά συναισθήματα είναι αληθινά. Υπάρχουν σε κλίμακα έντασης και μπορεί να προέρχονται από μικρές απώλειες έως τραγωδίες που αλλάζουν τη ζωή σου. Ενώ η λύπη μπορεί να είναι μέρος του ψυχικού πόνου, πολλά άλλα επίμονα συναισθήματα συνδέονται με αυτήν, όπως:

  • απελπισία

  • αγωνία

  • αισθήματα κενού

  • θυμός

Είναι απίθανο να ξεπεράσεις τον ψυχικό πόνο όταν τον βιώνεις έντονα. Αλλά είναι δυνατό, και μπορείς να βρεις ανακούφιση με τις παρακάτω συμβουλές.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

Περισσότερα από

Life

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.