ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πότε τελειώνει ο ψυχικός πόνος και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Είτε πρόκειται για την απώλεια αγαπημένου προσώπου είτε για διαζύγιο ή απώλεια εργασίας, ο ψυχικός πόνος είναι πολλές φορές βαρύς.

"Γιατί σε μένα;" Σίγουρα όλοι έχουμε κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μας, περισσότερες από μία φορές στη ζωή μας. Οι προκλητικές εμπειρίες ζωής δεν είναι ασυνήθιστες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτικές.

Όταν βιώνουμε προκλήσεις και δύσκολες στιγμές, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί πολλές ενοχλητικές σκέψεις: "Πότε θα τελειώσει ο ψυχικός πόνος;" ή "Θα μπορέσω να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;"

Οι μεγάλες κρίσεις ζωής, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο ή ο χωρισμός, η απώλεια εργασίας ή ακόμα και οι καθημερινές ταλαιπωρίες, μπορούν όλα να συμβάλουν στον ψυχικό πόνο με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ψυχικού πόνου;

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική σου υγεία, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δείξεις κατανόηση και συμπόνια στον εαυτό σου. Σύμφωνα με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλο Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου υπάρχουν πέντε βασικα συμπτώματα:

 • Κοινωνική απόσυρση και μοναξιά: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να μας απομακρύνει από φίλους, οικογένεια ή αγαπημένα πρόσωπα, μειώνοντας τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και συνδέσεις.

 • Αυτοτραυματισμός ή επιβλαβείς συμπεριφορές: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους ανθρώπους σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Μίλησε οπωσδήποτε με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να λάβεις υποστήριξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 • Συναισθηματική κόπωση: Η διανοητική ή συναισθηματική εξάντληση εισχωρεί στην καθημερινότητά μας, μειώνοντας σταδιακά την ενέργειά μας.

 • Αρνητικές σκέψεις: Μερικές φορές, ο πόνος προκαλεί πολλές αρνητικές σκέψεις, που επιμένουν, εμποδίζοντας την ικανότητά μας να λειτουργούμε με θετικότητα στην καθημερινή ζωή.

 • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος: Ο συναισθηματικός και ψυχικός πόνος μπορεί να σε κάνει να χάσεις την όρεξή σου ή να την αυξήσει.

Πόσο διαρκεί ο ψυχικός πόνος;

Η διάρκεια του ψυχικού πόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες:

 • με ποιο συγκεκριμένο συναίσθημα παλεύεις

 • πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός που προκάλεσε τον πόνο

 • τι δεξιότητες έχεις για να αντιμετωπίσεις το δυσάρεστο γεγονός και τα συναισθήματά σου.

"Από τους τρεις, οι δύο πρώτοι παράγοντες δεν είναι στον απόλυτο έλεγχό σου, δεν μπορείς να επιλέξεις ποιο συναίσθημα θα υπάρχει μέσα σου και δεν μπορείς να γνωρίζεις τι μπορεί να σου φέρει η ζωή. Αλλά το τρίτο, αυτό είναι το μυστικό να καλλιεργήσεις ένα ισχυρό, αποτελεσματικό σύνολο δεξιοτήτων για να μπορείς να κατανοείς, να επεξεργάζεσαι και να απελευθερώνεις τα συναισθήματά σου" λέει η ψυχολόγος.

Η διαφορά μεταξύ ψυχικού πόνου και θρήνου

Για να μπορέσεις να επιλύσεις τον πόνο και το πόσο αυτός θα διαρκέσει πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ πόνου και θρήνου.

Ο πόνος προέρχεται από ένα πραγματικό γεγονός που σου έχει συμβεί

Ο πόνος είναι ένα πολύ πραγματικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο αγώνα και να σε πονάει. Συγκεκριμένα, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από την απώλεια μιας δουλειάς, από νοσήματα, όπως ο καρκίνος, από απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Ο θρήνος είναι η φυσιολογική διαδικασία αντίδρασης στην απώλεια

Με τον όρο πένθος νοείται η ψυχολογική κατάσταση που προκαλείται σε έναν άνθρωπο από μία απώλεια. Οι αντιδράσεις στο πένθος εξαρτώνται από την απώλεια που μπορεί να είναι υλική (για παράδειγμα, ο θάνατος) ή μια συμβολική ή κοινωνική απώλεια (για παράδειγμα, το διαζύγιο ή η απώλεια της δουλειάς). Κάθε τύπος απώλειας σημαίνει ότι το άτομο έχασε "κάτι".

7 τρόποι να διαχειριστείς τον ψυχικό πόνο

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να θρηνήσουμε, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση του πόνου που θα λειτουργήσει για όλους. Σχεδόν κάθε στρατηγική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και τη μοναδική εμπειρία αυτού του ατόμου. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη τους.

Ο ψυχικός πόνος μπορεί να είναι τόσο παρών και συντριπτικός όσο και ο σωματικός πόνος. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, η θεραπεία είναι δυνατή. Τα οδυνηρά συναισθήματα είναι αληθινά. Υπάρχουν σε κλίμακα έντασης και μπορεί να προέρχονται από μικρές απώλειες έως τραγωδίες που αλλάζουν τη ζωή σου. Ενώ η λύπη μπορεί να είναι μέρος του ψυχικού πόνου, πολλά άλλα επίμονα συναισθήματα συνδέονται με αυτήν, όπως:

 • απελπισία

 • αγωνία

 • αισθήματα κενού

 • θυμός

Είναι απίθανο να ξεπεράσεις τον ψυχικό πόνο όταν τον βιώνεις έντονα. Αλλά είναι δυνατό, και μπορείς να βρεις ανακούφιση με τις παρακάτω συμβουλές.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.