ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πότε τελειώνει ο ψυχικός πόνος και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Είτε πρόκειται για την απώλεια αγαπημένου προσώπου είτε για διαζύγιο ή απώλεια εργασίας, ο ψυχικός πόνος είναι πολλές φορές βαρύς.

"Γιατί σε μένα;" Σίγουρα όλοι έχουμε κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό μας, περισσότερες από μία φορές στη ζωή μας. Οι προκλητικές εμπειρίες ζωής δεν είναι ασυνήθιστες, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτικές.

Όταν βιώνουμε προκλήσεις και δύσκολες στιγμές, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί πολλές ενοχλητικές σκέψεις: "Πότε θα τελειώσει ο ψυχικός πόνος;" ή "Θα μπορέσω να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου;"

Οι μεγάλες κρίσεις ζωής, όπως ο θάνατος, το διαζύγιο ή ο χωρισμός, η απώλεια εργασίας ή ακόμα και οι καθημερινές ταλαιπωρίες, μπορούν όλα να συμβάλουν στον ψυχικό πόνο με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ψυχικού πόνου;

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων δεν είναι μόνο σημαντική για την ψυχική σου υγεία, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δείξεις κατανόηση και συμπόνια στον εαυτό σου. Σύμφωνα με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλο Γεωργία - Χριστίνα Κανελλοπούλου υπάρχουν πέντε βασικα συμπτώματα:

  • Κοινωνική απόσυρση και μοναξιά: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να μας απομακρύνει από φίλους, οικογένεια ή αγαπημένα πρόσωπα, μειώνοντας τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και συνδέσεις.

  • Αυτοτραυματισμός ή επιβλαβείς συμπεριφορές: Ο ψυχικός πόνος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους ανθρώπους σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Μίλησε οπωσδήποτε με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να λάβεις υποστήριξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

  • Συναισθηματική κόπωση: Η διανοητική ή συναισθηματική εξάντληση εισχωρεί στην καθημερινότητά μας, μειώνοντας σταδιακά την ενέργειά μας.

  • Αρνητικές σκέψεις: Μερικές φορές, ο πόνος προκαλεί πολλές αρνητικές σκέψεις, που επιμένουν, εμποδίζοντας την ικανότητά μας να λειτουργούμε με θετικότητα στην καθημερινή ζωή.

  • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος: Ο συναισθηματικός και ψυχικός πόνος μπορεί να σε κάνει να χάσεις την όρεξή σου ή να την αυξήσει.

Πόσο διαρκεί ο ψυχικός πόνος;

Η διάρκεια του ψυχικού πόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρεις παράγοντες:

  • με ποιο συγκεκριμένο συναίσθημα παλεύεις

  • πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γεγονός που προκάλεσε τον πόνο

  • τι δεξιότητες έχεις για να αντιμετωπίσεις το δυσάρεστο γεγονός και τα συναισθήματά σου.

"Από τους τρεις, οι δύο πρώτοι παράγοντες δεν είναι στον απόλυτο έλεγχό σου, δεν μπορείς να επιλέξεις ποιο συναίσθημα θα υπάρχει μέσα σου και δεν μπορείς να γνωρίζεις τι μπορεί να σου φέρει η ζωή. Αλλά το τρίτο, αυτό είναι το μυστικό να καλλιεργήσεις ένα ισχυρό, αποτελεσματικό σύνολο δεξιοτήτων για να μπορείς να κατανοείς, να επεξεργάζεσαι και να απελευθερώνεις τα συναισθήματά σου" λέει η ψυχολόγος.

Η διαφορά μεταξύ ψυχικού πόνου και θρήνου

Για να μπορέσεις να επιλύσεις τον πόνο και το πόσο αυτός θα διαρκέσει πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ πόνου και θρήνου.

Ο πόνος προέρχεται από ένα πραγματικό γεγονός που σου έχει συμβεί

Ο πόνος είναι ένα πολύ πραγματικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο αγώνα και να σε πονάει. Συγκεκριμένα, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από την απώλεια μιας δουλειάς, από νοσήματα, όπως ο καρκίνος, από απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Ο θρήνος είναι η φυσιολογική διαδικασία αντίδρασης στην απώλεια

Με τον όρο πένθος νοείται η ψυχολογική κατάσταση που προκαλείται σε έναν άνθρωπο από μία απώλεια. Οι αντιδράσεις στο πένθος εξαρτώνται από την απώλεια που μπορεί να είναι υλική (για παράδειγμα, ο θάνατος) ή μια συμβολική ή κοινωνική απώλεια (για παράδειγμα, το διαζύγιο ή η απώλεια της δουλειάς). Κάθε τύπος απώλειας σημαίνει ότι το άτομο έχασε "κάτι".

7 τρόποι να διαχειριστείς τον ψυχικό πόνο

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να θρηνήσουμε, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση του πόνου που θα λειτουργήσει για όλους. Σχεδόν κάθε στρατηγική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και τη μοναδική εμπειρία αυτού του ατόμου. Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που έχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη τους.

Ο ψυχικός πόνος μπορεί να είναι τόσο παρών και συντριπτικός όσο και ο σωματικός πόνος. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, η θεραπεία είναι δυνατή. Τα οδυνηρά συναισθήματα είναι αληθινά. Υπάρχουν σε κλίμακα έντασης και μπορεί να προέρχονται από μικρές απώλειες έως τραγωδίες που αλλάζουν τη ζωή σου. Ενώ η λύπη μπορεί να είναι μέρος του ψυχικού πόνου, πολλά άλλα επίμονα συναισθήματα συνδέονται με αυτήν, όπως:

  • απελπισία

  • αγωνία

  • αισθήματα κενού

  • θυμός

Είναι απίθανο να ξεπεράσεις τον ψυχικό πόνο όταν τον βιώνεις έντονα. Αλλά είναι δυνατό, και μπορείς να βρεις ανακούφιση με τις παρακάτω συμβουλές.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

25 Ιουλ 2024

Μύθοι και αλήθειες για την επείγουσα αντισύλληψη

Οι μύθοι γύρω από την επείγουσα αντισύλληψη που πρέπει να καταρριφθούν

25 Ιουλ 2024

Γωγώ Μπρέμπου -Χρήστος Χωμενίδης: Από το Προεδρικό Μέγαρο με πολλή αγάπη

Μια σπάνια κοινή δημόσια έξοδο έκαναν η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης που μετρούν εννέα χρόνια σχέσης.

Περισσότερα από

Life

25 Ιουλ 2024

Συγκίνηση για το Μάτι: Βουρκωμένοι συγγενείς άφησαν 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή για τις ψυχές των θυμάτων

Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στον Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή.

24 Ιουλ 2024

Anna Maria Mazaraki: 5+1 ethnic picks με -40% έκπτωση που θα πάρεις μαζί σου στο νησί"

Ξεχωριστά κοσμήματα με -40% έκπτωση που θα αναβαθμίσουν τα καλοκαιρινά σου looks!

23 Ιουλ 2024

Μαύρη επέτειος σήμερα: Πέρασαν έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι - Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση

'Εξι χρόνια συμπληρώνονται από τη μεγάλη εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς και τους τραυματίες.

23 Ιουλ 2024

Έρευνα Καταναλωτών Pepco: Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν έως και το 87% όλων των αγοραστών

Οι πελάτες της Pepco σε κάθε χώρα αποτελούνται κυρίως από γυναίκες.

22 Ιουλ 2024

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι: Η παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Επίδαυρο έρχεται στο Ηρώδειο για μόνο δύο βραδιές

Το αθηναϊκό κοινό έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να απολαύσει το αντιπολεμικό αριστούργημα σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν που καταχειροκροτήθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

21 Ιουλ 2024

Πανσέληνος Ιουλίου: Τα ζώδια που επηρεάζει "μεταμορφωτικά" η πανσέληνος του Ελαφιού

Η Πανσέληνος της 21ης Ιουλίου επηρεάζει έντονα τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού.

21 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: 24 άγνωστες ιστορίες που θα σε κάνουν να τους δεις με άλλα μάτια

Μπες στο ολυμπιακό πνεύμα και μάθε αυτά τα απίστευτα στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

21 Ιουλ 2024

Σοκ στην Τουρκία: Ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου προτείνει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.