ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

8 κίνδυνοι υγείας για γυναίκες άνω των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον

Δεν είναι μόνον ό κίνδυνος καρδιακής προσβολής που αρχίζει να αυξάνεται στα 40. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι υγείας που καιροφυλακτούν.

Πριν από την ηλικία των 40 ετών, πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Στη συνέχεια, ξαφνικά, οι φίλοι ή οι συγγενείς μας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και συνειδητοποιούμε πόσο ευάλωτη είναι και η δική μας. Ο κίνδυνος για όλους αυξάνεται και ακόμα κι αν, όπως η Κέιτ, είσαι δραστήρια ή τρέφεσαι σωστά.

Η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον βρίσκεται ήδη στη δεκαετία όπου η φροντίδα του εαυτού της είναι σημαντική για την υγεία της. Αν είσαι και εσύ σε αυτήν τη δεκαετία τότε φρόντισε να κάνεις τακτικούς ελέγχους για τα παρακάτω.

1. Καρκίνος του μαστού

Στις κοινωνίες με δυτικό τρόπο ζωής ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό και η δεύτερη σε αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 στις 12 - παρατηρείται όμως αυξητική τάση των περιστατικών. Συνολικά μια γυναίκα σήμερα έχει πιθανότητα 12% (1 στις 8) να νοσήσει από καρκίνου του μαστού.

Μην ξεχνάς τη μαστογραφία: Μετά τα 40 πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού.

2. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ηλικίας 35 έως 44 ετών. Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται μετά από μόλυνση με τον HPV.

Κάνε τεστ Παπ: Ο προληπτικός έλεγχος κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση των πρώιμων αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε καρκίνο.

3. Αρρυθμίες

Ο κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή, ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, αυξάνεται στην τέταρτη δεκαετία. Ακόμη και οι πολύ fit κινδυνεύουν.

Έλεγχε τον σφυγμό σου: Βάλε το ένα χέρι στο γραφείο σου με την παλάμη σου στραμμένη προς τα πάνω. Τοποθέτησε τα δύο δάχτυλα κατά μήκος του καρπού στη βάση του αντίχειρα, να νιώσεις την αρτηρία. Μέτρησε για 30 δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός.

4. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Τα ποσοστά αυξάνονται στα 40, με περισσότερες από 2.600 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια απότομη αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα ή την εμφάνιση. Μπορεί να εμφανίσεις ανεξήγητη απώλεια βάρους, φούσκωμα και/ή αίμα στα κόπρανα.

Κάνε μία κολονοσκόπηση: Οι κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν ότι ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή γενετική προδιάθεση πρέπει να ξεκινάει στα 50. Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος, η κολονοσκόπηση οφείλει να γίνει νωρίτερα για τον αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου. Το ίδιο οφείλει να γίνεται και στην περίπτωση ασθενών με οικογενές ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, ή άτομα με γενετική προδιάθεση.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

19 Ιαν 2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

19 Ιαν 2026

Oatzempic: Το viral ρόφημα βρόμης που υπόσχεται απώλεια βάρους – Τι λένε οι ειδικοί

Το TikTok το αποθεώνει ως "φυσικό Ozempic", όμως η επιστήμη λέει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον.

19 Ιαν 2026

"Η Μεγάλη Χίμαιρα" συνεχίζει να σαρώνει στο Ertflix

Ακάθεκτη συνεχίζει τα ρεκόρ τηλεθεάσεων η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, η οποία ξεπέρασε τις 2.100.000 θεάσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα.