ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

12 εστιατόρια και ταβέρνες σε χειμερινούς προορισμούς που πρέπει να δοκιμάσεις

Απ’ τα Γιάννενα ως τη Φλώρινα κι απ’ τα Χανιά ως τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, η γεύση της Ελλάδας χαράζει τις δικές της διαδρομές, με την πυξίδα της να στρέφεται σε μοναδικές γαστρονομικές τροχιές.

φαγητο

Απ’ τα Γιάννενα ως τη Φλώρινα κι απ’ τα Χανιά ως τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες των χειμερινών προορισμών της Ελλάδας χαράζουν τις δικές τους διαδρομές, με την πυξίδα της να στρέφεται σε μοναδικές γαστρονομικές τροχιές. Μοντέρνα εστιατόρια σε ζωηρές κωμοπόλεις ή παραδοσιακές ταβέρνες στη μέση του βουνού; Η παράδοση (με ή χωρίς twists) και η αυθεντική νοστιμιά είναι και φέτος σταθεροί συνταξιδιώτες μας σε ένα γαστρονομικό οδοιπορικό που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε!

"Χρύσανθος": Η ηπειρώτικη κουζίνα ως οικογενειακή υπόθεση

Στην πιο όμορφη βεράντα με θέα στη λίμνη, στο νησάκι και στα Γιάννενα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, η ταβέρνα "Χρύσανθος" της οικογένειας Μηλιώτη τιμά τη γιαννιώτικη κουζίνα και σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, καλοψημένα κρεατικά και εξαίσιες πίτες. Δυόμισι δεκαετίες τώρα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια των Γιαννιωτών, αλλά και κάθε επισκέπτη που αναζητά καλό φαγητό και σπιτική φιλοξενία. Με την ακούραστη και πάντα δημιουργική Αριστέα Μυλιώτη στο τιμόνι της κουζίνας, κάθε πιάτο φτιάχνεται με ιδιαίτερη αγάπη, φροντίδα, αλλά και μαεστρία, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στις πίτες (κοθρόπιτα, μπατσαριά, πρασόπιτα) και στα μαγειρευτά τους (δοκιμάστε οπωσδήποτε τους λαχανοντολμάδες) όσο και στα κρεατικά από την απίθανη μοσχαροκεφαλή στη γάστρα μέχρι τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια και τα παϊδάκια ή την πιο μοντέρνα μοσχίδα, Black Angus κ.ά., η οικογενειακή προσπάθεια του "Χρύσανθου", όσο κι αν αναβαθμίζεται σε στιλ, παραμένει βαθιά παραδοσιακή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας 2023 από το "αθηνόραμα".

Chef’s tip: "Με μια πλούσια λίστα κρασιών και ετικέτες που υμνούν τον τοπικό αμπελώνα, απολαύστε ένα προς ένα τα πιάτα μας σε οινικά ταιριάσματα που θα σας ενθουσιάσουν".

Αμφιθέα Ιωαννίνων, 2651081892

"Ναουμίδης": Η γεύση της λίμνης στο πιάτο

Μια όμορφη και νοικοκυρεμένη αυλή και μια κομψά φροντισμένη σάλα. Μια μαγική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Μια κουζίνα υπερτοπική και νόστιμη, υπό την επιμέλεια του Άγγελου, του μεγάλου αδερφού της οικογένειας Ναουμίδη. Στην ακριτική Φλώρινα και το χωριό του Αγίου Παντελεήμονα, το ομώνυμο εστιατόριο με τη σημαντική παράδοση στα γευστικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθεί να μπλεντάρει και να εξελίσσει όλα τα δυνατά του στοιχεία, αξιοποιώντας πάντοτε τα καλούδια της επιδραστικής οικογενειακής βιοτεχνίας και του αγροκτήματος, τα λιμνίσια deli, καθώς και το πλήθος των τοπικών συνταγών. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την εποχικότητα και την καλύτερη δυνατή κάθε φορά πρώτη ύλη, ο "Ναουμίδης" γοητεύει ουρανίσκους με προτάσεις όπως η πέστροφα σε ξύλα αχλαδιάς με φρέσκα χορταρικά, το φλωρινιώτικο κεμπάμπι και η γαρίδα με πιπερόκαμα ή κόκκινη κολοκύθα.

Chef’s tip: "Δοκιμάστε το 'Dion', το ολοκαίνουργιο αφρώδες κρασί μας, μια νέα προσθήκη στην ενημερωμένη κάβα μας, που φτιάχνεται αποκλειστικά από αμπελώνες της περιοχής".

Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061238, www.naoumidis.gr

"Χάραμα": Στιβαρή νοστιμιά με προσωπικότητα

Στους πρόποδες του Βερμίου και στο γοητευτικά απομακρυσμένο Αρκοχώρι, το "Χάραμα" μοιάζει να είναι ένας από τους καλύτερα κρυμμένους γευστικούς θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας. Το βραβευμένο εστιατόριο του (ιδιοκτήτη και μάγειρα) Στέφανου Λαφάρα στρώνει τα τραπέζια του στην περιποιημένη σάλα και στο μπαλκόνι με τη φανταστική θέα, τιμώντας μία παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με στιβαρές βάσεις και ατόφια νοστιμιά, που αντικατοπτρίζεται απόλυτα σε πιάτα σαν τα κεφτεδάκια σε άρμη, το ζυγούρι στη γάστρα με τραχανά, το ελάφι με πετιμέζι και καρότα, το αγριογούρουνο με κάστανα ή τα κοκκινιστά μάγουλα με παπαρδέλες, καθώς και με τις μερακλίδικες σχάρες. Φινάλε με φίνα πορτοκαλόπιτα και χαλβά μακεδονικό, τηγανισμένo σε φύλλο κρούστας, για να ολοκληρωθεί στο απόλυτο η εμπειρία.

Chef’s tip: "Μην παραλείψετε μια βόλτα μέχρι το φτιαγμένο με μεράκι κελάρι μας, που φιλοξενεί διαμαντάκια του μακεδονικού αμπελώνα και μπόλικες παλαιωμένες φιάλες".

Αρκοχώρι, 2332021125, www.estiatorio-xarama.gr

"Η ταβέρνα του Άη Γιώργη": Γεύση ιώδιου πάνω στη θάλασσα

Το όμορφο πολυτελές εστιατόριο λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη σερβίρει ελληνική κουζίνα ιδωμένη με σύγχρονη ματιά, χωρίς να αποκλείει ωστόσο τις γνώριμες σπεσιαλιτέ της κλασικής ταβέρνας. Στην ψαριέρα φιγουράρουν καθημερινά οι ολόφρεσκες ψαριές της ημέρας με γαρίδες, καλαμάρια, συναγρίδες, τσιπούρες, φαγκριά, γοφάρια και όλα τα καλά της θάλασσας από Σαμοθράκη, Μαρώνεια και ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, ενώ στο ενυδρείο τους θα βρείτε όστρακα και οστρακοειδή, όπως μύδια, κυδώνια, στρείδια και αστακούς. Από το πάσο περνούν πιάτα με τα "δώρα του Ποσειδώνα" όπως θράψαλο κοντοσούβλι, καρμπονάρα με σουπιά και σούπες όπως η μπουγιαμπέσα και η ψαρόσουπα με ζωμό από πετρόψαρα και λαχανικά, σεβίτσε και ταρτάρ, αλλά και κρεατικά αφτιασίδωτα όπως το κατσικάκι στη λαδόκολλα, σωστά ψημένα παϊδάκια, ζουμερά μπιφτέκια σχάρας και σπαλομπριζόλα ξηρής ωρίμανσης 40 ημερών.

Chef’s tip: "Το ρεβανί Βέροιας σε creme anglaise αρωματισμένη με μαστίχα ή το cheesecake μπακλαβά με λευκή σοκολάτα είναι ιδανικές λύσεις για να κλείσετε γλυκά το γεύμα σας"

Αϊ-Γιώργης, Αλεξανδρούπολη, 2551071777, www.aigiorgis.com

"Ταβέρνα ο Θωμάς": Γευστική αβρότητα που μετράει γενιές

Με διάκοσμο που θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί σε κάποιο grand restaurant μεγάλης πόλης, αλλά και κουζίνα που έχει αφήσει πίσω τους περιορισμούς της επαρχίας, ανασυνθέτοντας την αβρότητα της τοπικής παραδοσιακής γεύσης σε πιάτα σύγχρονα, γεμάτα απολαυστική νοστιμιά, αλλά και κατανοητή δημιουργικότητα, ο "Θωμάς" είναι δίκαια ένα εστιατόριο-προορισμός στο Αμύνταιο, που μετρά πια περισσότερα από 50 χρόνια στο ραντάρ των καλοφαγάδων της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, παρ’ όλη τη διαδρομή που έχει διανύσει, ο "Θωμάς" εξακολουθεί να κρατά ζωντανή την οικογενειακή θέρμη με την οποία αγκαλιάζει τους επισκέπτες του και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μετρά τρεις γενιές και περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας. Μια ιστορία που ξεδιπλώνει μεστωμένη τη νοστιμιά της σε πιάτα, όπως το κρασάτο αγριογούρουνο που λιώνει στο στόμα, η λαχταριστή γιουβετσάδα με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά ή οι εκλεκτές κοπές από κορυφαία μοσχάρια ελληνικής και bio εκτροφής.

Chef’s tip: "Ο παραδοσιακός ξενώνας 'Αγκωνάρι', ακριβώς απέναντι, που συνδυάζει ξύλο και πέτρα στα δωμάτια με τζάκι, είναι η φυσική προέκταση της οικογενειακής μας πρότασης φιλοξενίας και ιδανικό ορμητήριο για βόλτες στην περιοχή".

Σκλήθρο, 18ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς, 2386031206

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.