ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Τα πέντε κορυφαία εστιατόρια στην ιστορία του θεσμού και όλοι οι φετινοί υποψήφιοι για βραβείο

Σ’ αυτή την τριακονταετία που η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας εξελίχθηκε ραγδαία, υπήρχαν πάντοτε κορυφαία εστιατόρια και κορυφαίοι σεφ που οδηγούσαν αυτή την πολύ γευστική κούρσα. Πέντε από αυτά σκαρφάλωσαν στην κορυφή της γαστρονομικής ιεραρχίας και λάμπουν διαχρονικά. Δείτε τους φετινούς υποψήφιους που θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα.

Συμμετέχοντας από την αρχή της δημιουργίας τους στους Χρυσούς Σκούφους το 1993, ούτε που το κατάλαβα πώς πέρασαν τα τριάντα αυτά χρόνια. Μου φαίνεται σαν χθες που στην πρώτη τελετή απονομής στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν", το "Bajazzo" του Κλάους Φόγιερμπαχ αναδεικνυόταν κορυφαίο από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, αφού μ’ αυτήν τη μορφή ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας. Παράδειγμα προς μίμηση για τους υπολοίπους, τα κορυφαία εστιατόρια αυτών των τριάντα χρόνων εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο τη γαστρονομική ταυτότητα κάθε εποχής και, ενόψει της ξεχωριστής επετείου των Χρυσών Σκούφων, τους αποδίδουμε τις δέουσες τιμές. Επιπλέον, ανακαλύψτε τη λίστα των υποψηφιοτήτων και κάντε τις προβλέψεις σας για τις φετινες βραβεύσεις που θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου στη "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια επετειακή τελετή απονομής, για την οποία θα μαγειρέψουν οι 11 πιο επιδραστικοί σεφ στην Ελλάδα, όπως αναδείχθηκαν από τη μεγάλη ψηφοφορία που διοργάνωσε το αθηνόραμα με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους.

"Bajazzo" (1994-1997)

"Εγκεφαλική δημιουργία, απόλυτα σοφιστικέ γεύση. Ο Κλάους Φόγιερμπαχ βρίσκεται στην κορυφή πάνω από μία δεκαετία. Ένας κοσμοπολίτης σεφ χωρίς σύνορα, σ’ ένα γλυκύτατο ρεστοράν". "Η πιο 'συναισθηματική' κουζίνα της πόλης. Ο καλύτερος σεφ της Αθήνας χτυπάει στο σέικερ εμπειρία, τόλμη, φαντασία, συναίσθημα, απέχθεια στη ρουτίνα, αντισυμβατική αισθητική, πρωτότυπα υλικά και μαγειρεύει 'έξυπνα' πιάτα με ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε αστακό με σάλτσα παντζαριού, ξιδιού, ελαιόλαδου και θα καταλάβετε". Σταχυολογώ μερικές από τις περιγραφές του πρώτου και καλύτερου γαστρονομικού εστιατορίου της Ελλάδας (στην Πλουτάρχου και μετά στο Μετς), που δεν είχε κατάλογο αλλά ο σεφ παρουσίαζε τα φαγητά του ζωντανά με μοναδική θεατρικότητα. Ο Κλάους πρότεινε το περίφημο ελάφι με σοκολάτα, που έβγαλε τότε τη Μαλβίνα Κάραλη από τα ρούχα της, και το εστιατόριό του ήταν το πρώτο με αστέρι Michelin στην Ελλάδα!

"Vardis" (1998-2000)

"Ένα πολυτελές grand restaurant στα ωραία του ή πώς η εκλεπτυσμένη γαλλική γαστρονομία ανανεώνει με μοντέρνο τρόπο ακόμα και τις πιο κλασικές της σπεσιαλιτέ. Σοφιστικέ αφαίρεση, έμφαση στο έπακρο στις γεύσεις των πρώτων υλών, ουσία και νόστιμο βάθος. Με δυο λόγια γαστριμαργικό ποίημα". Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του για όσους δεν γνώρισαν το "Vardis", που με επικεφαλής τον ευπατρίδη Ζαν ντε Γκριγιό (κατά κόσμον Γιάννη Γκρυγιωνάκη) ήξερε να συντονίζεται απόλυτα με το σύγχρονο προφίλ των μεγάλων restaurant français, έχοντας μαθητεύσει στις κουζίνες του κορυφαίου μετρ της γαλλικής nouvelle cuisine Alain Senderens. Με τα υπέροχα φουαγκρά του συγκίνησε τον οδηγό Michelin και ήταν το δεύτερο ρεστοράν με αστέρι στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.