Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τεχνητά γλυκαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υψώσει προειδοποιητικές σημαίες σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση ορισμένων γλυκαντικών. Ώρες πριν, έγινε γνωστό ότι ένα από τα πιο κοινά παγκοσμίως υποκατάστατα της ζάχαρης, η ασπαρτάμη, πρόκειται να χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά αυτό το διάστημα που τα τεχνητά γλυκαντικά ήρθαν στο προσκήνιο - και όχι για καλό λόγο. Τον περασμένο Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μια συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων υποδηλώνει ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, ή NSS, "δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά". Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν "δυνητικές ανεπιθύμητες παρενέργειες" από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως ήπια αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα άτομα αναζητούν φυσικές και πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό.
Τι προτείνουν οι ειδικοί ως τον πιο υγιεινό τρόπο για γλυκιές γεύσεις;
Κατανοώντας τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης ζάχαρης, ο Δρ Τζόνσον προτείνει τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και την επιλογή πιο υγιεινών εναλλακτικών. Μια τέτοια εναλλακτική είναι η χρήση "ωμών ή ελαφρά επεξεργασμένων φρούτων ως πηγή γλυκύτητας", πρόσθεσε ο Τζόνσον. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στα άτομα να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό, ενώ επωφελούνται από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Επιλέγοντας τα φρούτα ως γλυκαντικά, προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μπορεί να συμβάλει στους στόχους διαχείρισης βάρους. Aς δούμε παρακάτω πώς θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα φρούτα στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αντί για γλυκαντικά ή ζάχαρη.
Ωμά ή ελαφρώς επεξεργασμένα φρούτα αντί για γλυκαντικά
Τα ωμά ή ελαφρά επεξεργασμένα φρούτα προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα ως γλυκαντική επιλογή. Τα φρούτα είναι φυσικά πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες, παρέχοντας μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση στα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά. Περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα, τα οποία συνοδεύονται από ευεργετικά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης σακχάρου, αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που συνήθως συνδέονται με τα επεξεργασμένα γλυκαντικά.
Στην αναζήτηση πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων αντί των επεξεργασμένων σακχάρων και των τεχνητών γλυκαντικών, οι ειδικοί συνιστούν τη συμπερίληψη ωμών ή ελαφρά επεξεργασμένων φρούτων ως πηγή γλυκύτητας στη διατροφή μας. Τα φρούτα δεν προσφέρουν μόνο φυσικά σάκχαρα αλλά παρέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Φρέσκα φρούτα: Οι γλυκές απολαύσεις της φύσης
Τα φρέσκα φρούτα στην ακατέργαστη μορφή τους είναι ένας απολαυστικός και θρεπτικός τρόπος για να προσθέσεις φυσική γλυκύτητα στα γεύματα και τα σνακ σου. Είτε δαγκώνεις ένα ζουμερό μήλο, είτε απολαμβάνεις ώριμα μούρα είτε τη γλύκα μιας ώριμης μπανάνας, τα φρέσκα φρούτα προσφέρουν μια σειρά από γεύσεις και υφές που μπορούν να βελτιώσουν κάθε πιάτο. Απόλαυσέ τα σκέτα ως σνακ, πρόσθεσέ τα σε σαλάτες, σε smoothies ή στρώσε τα πάνω από γιαούρτι.
Αποξηραμένα φρούτα: Συμπυκνωμένη γλυκύτητα και θρεπτικά συστατικά
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια βολική επιλογή για να ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο σου και να αποκομίσεις τα θρεπτικά τους οφέλη. Σε αυτά τα φρούτα έχει αφαιρεθεί η περιεκτικότητά τους σε νερό, με αποτέλεσμα μια συμπυκνωμένη και φυσικά γλυκιά απόλαυση. Οι χουρμάδες, οι σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα είναι μερικά μόνο παραδείγματα αποξηραμένων φρούτων που μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε συνταγές, πλιγούρι βρώμης ή σπιτικές ενεργειακές μπάρες.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr