Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters η ασπαρτάμη θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο" για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τι είναι η ασπαρτάμη;
H ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και ξηρές βάσεις για τρόφιμα.
Γιατί έγινε ένα από τα πιο δημοφιλείς γλυκαντικά;
Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Aυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά την έφεραν πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών που προσέχουν την διατροφή τους ή επιθυμούν να απομακρύνουν την ζάχαρη από την διατροφή τους.
Το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Η συγκεκριμένη άποψή έχει ευρέως συμμεριστεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr