ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τσίχλες, αναψυκτικά, μπισκότα: Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η "ύποπτη" ασπαρτάμη;

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά, η ασπαρτάμη, πρόκειται να χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters η ασπαρτάμη θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο" για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τι είναι η ασπαρτάμη;

H ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και ξηρές βάσεις για τρόφιμα.

Γιατί έγινε ένα από τα πιο δημοφιλείς γλυκαντικά;

Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Aυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά την έφεραν πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών που προσέχουν την διατροφή τους ή επιθυμούν να απομακρύνουν την ζάχαρη από την διατροφή τους.

Το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Η συγκεκριμένη άποψή έχει ευρέως συμμεριστεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.