Τι τρώνε τα παιδιά μας; Η απάντηση εξακολουθεί να διαφέρει ανάλογα με το σημείο του πλανήτη όπου κατοικούμε, παρόλο που η παγκοσμιοποίηση έχει διευκολύνει εντυπωσιακά τη διασπορά αγαθών και ηθών. Αυτή η ποικιλομορφία έχει καταγραφεί σε μια σειρά πορτρέτων του φωτογράφου Gregg Segal, που φωτογράφισε παιδιά από διαφορετικές χώρες μαζί με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το καινούριο βιβλίο του, Daily Bread (μπορείτε να το παραγγείλετε από το Amazon), συγκεντρώνει όλες αυτές τις εικόνες και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν. Ποια ήταν η διαδικασία παραγωγής του υλικού; Από κάθε παιδί που συμμετείχε στο πρότζεκτ ζητήθηκε να καταγράψει ακριβώς τι έφαγε στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Στη συνέχεια προετοιμάστηκαν τα αντίστοιχα γεύματα και σνακ και αραδιάστηκαν γύρω από το παιδί, ενώ εκείνο πόζαρε στον φακό.

Αυτό το ψηφιδωτό μάς φέρνει σε επαφή με διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες και οδηγεί σε αναπάντεχα, κάποιες φορές, συμπεράσματα - παρατηρούμε, για παράδειγμα, ότι ενώ στις ΗΠΑ τα τυποποιημένα σνακ προορίζονται κυρίως για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, σε άλλες χώρες θεωρούνται είδος πολυτελείας. Επιπλέον, μερικές από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες εντοπίζονται σε φτωχότερες χώρες, όπου δίνεται έμφαση, αναγκαστικά και όχι κατ' επιλογήν, σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άλλες ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες όπως το ψάρι.

Δείτε εικόνες του Segal:

Kawakanih Yawalapiti, 9 ετών, Βραζιλία. Μέλος της φύλης Yawalapiti, ζει μέσα σε ένα εθνικό πάρκο του Αμαζονίου.
Meissa Ndiaye, 11 ετών, Σενεγάλη. Μοιράζεται ένα δωμάτιο με τον μπαμπά, τη μαμά και τον αδερφό του σε ένα φτωχικό προάστιο του Ντακάρ.
Tharkish Sri Ganesh, 10 ετών, Mierra Sri Varrsha, 8 ετών, Μαλαισία. Ζουν με τους γονείς τους σε εργατικές κατοικίες στην Κουάλα Λουμπούρ.
Yusuf Abdullah Al Muhairi, 9 ετών, Ντουμπάι. Η μητέρα του ήρθε στη χώρα από την Ιρλανδία για να εργαστεί ως ζαχαροπλάστης και παντρεύτηκε εκεί αλλά το ζευγάρι χώρισε, αφού είχε αποκτήσει έναν γιο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Anchal Sahani, Βομβάη, Ινδία, 10 ετών. Ζει σε μια μικρή καλύβα με τους γονείς και τα δύο αδέρφια της. 

TAGS