Αν δεν ξέρετε σε ποιες παιδικές παραστάσεις αξίζει να (πρωτο)επενδύσετε με την έναρξη της νέας θεατρικής σεζόν, απλά κλείστε τα μάτια και, χωρίς δισταγμό, κρατήστε εισιτήρια για τις παραγωγές που υποδέχεται η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εγγυημένη απόλαυση και ψυχαγωγία από δημιουργούς κορυφαίους στο είδος τους, για θεατές κάθε ηλικίας.

Το φετινό φθινόπωρο φέρνει, συγκεκριμένα, τρεις παραγωγές: δύο περσινές επιτυχίες που επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά, το «Αβγώ» (για παιδιά 10 μηνών- 3 ετών) και το «Σβήσε το φως!» (για παιδιά 4-10 ετών), και τη νέα θεατρική παράσταση «Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο» (για παιδιά 3-9 ετών).

«Αβγώ»

Μια πολυαισθητηριακή εμπειρία σε ένα θαυμαστό σύμπαν όπου οι λέξεις περιττεύουν και τα πάντα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, λέγονται με σκηνικά του ονείρου, παντομίμα, υπέροχη μουσική και ήχους που παράγουν το σώμα και αντικείμενα (π.χ. κλακέτες). Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούμε καταγοητευμένοι την εξέλιξη ενός πλάσματος από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Η ευρηματική ιδέα προέκυψε από τη συνεργασία της Στέλλας Σερέφογλου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, η μουσική είναι του Κώστα Γάκη και του Δημήτρη Αποστολακίδη, η σκηνοθετική ματιά της Στέλλας Σερέφογλου. Με τους Τζωρζίνα Βαρδουλάκη και Δημήτρη ΑποστολακίδηΑπό τις 13 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή πρωί στις 10.30.

Το «Αβγώ» είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία σε ένα θαυμαστό σύμπαν όπου οι λέξεις περιττεύουν και τα πάντα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, λέγονται με σκηνικά του ονείρου, παντομίμα, υπέροχη μουσική και ήχους που παράγουν το σώμα και αντικείμενα.

«Σβήσε το φως!»

Προσοχή, οι παραστάσεις της Ομάδας Κοπέρνικος είναι άκρως εθιστικές: Αρκεί να παρακολουθήσεις μία για να κολλήσεις οικογενειακώς. Στη συγκεκριμένη παράσταση, με χιούμορ και σασπένς, οι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη («Απαγορεύεται η Μουσική», «Δύο Ξεροκέφαλες Κουτάλες», «Ο Κόσμος Ανάποδα» κ.ά.) αφηγούνται την ιστορία του Μάξιμου που φοβάται κυριολεκτικά ακόμα και τη σκιά του. Γι’ αυτό και έχει πάντα όλα τα φώτα αναμμένα και φροντίζει να μη μένει ούτε μία γωνία σκοτεινή στο σπίτι του. Μια μέρα, όμως, ένας επίμονος ήχος θα τον οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλους τους φόβους του, συνομιλώντας μαζί τους. Μια ιστορία που μας καλεί να πλησιάσουμε με θάρρος όλα όσα μας φοβίζουν, να απορρίψουμε τους φόβους που πηγάζουν από την άγνοια και τις προκαταλήψεις μας και να αποδεχθούμε κάποιους άλλους χωρίς ενοχές. Η σκηνοθεσία είναι του πολυτάλαντου Γκάυ Στεφάνου, οι ερμηνείες του Ελισσαίου Βλάχου και του Βαγγέλη Πιτσιλού. Από τις 6 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15.00.

Στην παράσταση «Σβήσε το φως!» οι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη («Απαγορεύεται η Μουσική», «Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες», «Ο Κόσμος Ανάποδα» κ.ά.) αφηγούνται την ιστορία του Μάξιμου που φοβάται κυριολεκτικά ακόμα και τη σκιά του.

«Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο»

Πού πηγαίνουν οι μνήμες όταν τις ξεχνάμε; Και πώς τα βγάζει κανείς πέρα σ' έναν κόσμο που επιμένει να ξεχνά; Με τι μοιάζουν τα γηρατειά; Μα τι το νοιάζουν ένα παιδί όλα αυτά; Εκτός αν κάποιος ξεχάσει τα γενέθλιά του. Ο Κωστής, ο ήρωας της νέας αυτής παράστασης, ζει σε έναν κόσμο που μοιάζει να ξεχνά: ο μπαμπάς ταξιδεύει και ξεχνά να γυρίσει, ο παππούς ξεχνά τι έφαγε το μεσημέρι, η μαμά φροντίζει για όλους και για όλα αλλά πολύ θα ήθελε να ξεχαστεί σε έναν εξωτικό νησί. Μια μέρα φοβάται ότι ξέχασαν τα γενέθλιά του και αποφασίζει να μοιραστεί την τούρτα του με έναν καινούριο φανταστικό φίλο, τον Σωκράτη, έναν ελέφαντα, γιατί ως γνωστόν οι ελέφαντες δεν ξεχνούν ποτέ. Ένα τρυφερό έργο που με χιούμορ και ενσυναίσθηση προσεγγίζει το θέμα της απώλειας μνήμης και δείχνει πώς η δημιουργική σκέψη και το παιχνίδι μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε τρεις γενιές. Συγγραφή-δραματουργία: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος. Παίζουν: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης, Αλέξανδρος Χωματιανός. Από τις 6 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30.

Το τρυφερό έργο «Ένα ελέφαντας στο δωμάτιο» με χιούμορ και ενσυναίσθηση προσεγγίζει το θέμα της απώλειας μνήμης και δείχνει πώς η δημιουργική σκέψη και το παιχνίδι μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε τρεις γενιές.

Info

Εισιτήρια-πληροφορίες: Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) Δε-Πα 9.00-17.00, Σά 10.00-14.00. Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Δε-Πα & Κυ 10.00-16.00. Ηλεκτρονικές αγορές: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνικές αγορές: τηλ. 210 7234567. Πληροφορίες την ημέρα των προγραμμάτων στο τηλ. 210 7282554. Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282778, www.mmb.org.gr, library@megaron.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

κεντρική φωτό: από την παράσταση «Αβγώ»

TAGS