Tα πιο ωραία αρώματα, λέει ένα γνωμικό, βρίσκονται σε μικρά μπουκαλάκια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους έθνικ πειρασμούς στην Αθήνα. Όσο πιο αυθεντικοί, τόσο πιο μικροί (και κρυμμένοι θα συμπληρώσω).
Για το αυθεντικό τάι της πόλης που έχουμε γράψει ΕΔΩ, έπρεπε να κατέβουμε στον Πειραιά. Το Rouan thai είναι ένα από τα μαγαζιά που δεν σου κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά. Ένα μικρό μαγαζί, με τάι διακόσμηση, ένα πάσο, μια τζαμαρία με κουρτίνες και μία τηλεόραση που δείχνει πολύχρωμες εικόνες της Ταϊλάνδης και illusions χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Ωστόσο τα τηγανιτά ρυζομακάρονα Phad thai, μια πανδαισία γεύσης στην οποία προσθέτεις μπούκοβο και φιστίκια, τα soupao, το μοσχαράκι και οι υπέροχες σούπες, είναι λόγος για να κατεβαίνεις πιο συχνά στο λιμάνι.
Αυτό το Σαββατοκύριακο ωστόσο δεν καταφέραμε να δαμάσουμε την όρεξη για κρέας και ολίγον άρωμα ανατολής. Στην αναζήτηση για αυθεντικό κεμπάπ νικητής αναδείχθηκε το Ασία-Μικρά Ασία. Δύο δρόμους από την Αγίου Μελετίου έχε τα μάτια σου ανοιχτά για ένα μαγαζάκι μια σταλιά που η ιστορία του ξεκινάει από το 2000, όταν ένα ζευγάρι Κούρδων πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, θα εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ο παθολόγος γιατρός, Σινάν, και η γυναίκα του, Τσιτσέκ, που σημαίνει λουλούδι στα τούρκικα, είναι υπεύθυνοι για όσα θα γευτείς και θα ζήσεις σε αυτό το ταπεινό μαγαζί.
Πριν μπεις στο εσωτερικό του, με την ανοιχτή κουζίνα να "πιάνει" το μισό χώρο, θα βρεθείς σε έναν υπαίθριο σκεπασμένο προθάλαμο που φιλοξενεί τέσσερα τραπέζια των τεσσάρων ατόμων. Με τις μυρωδιές να βγαίνουν από την κουζίνα δεν έχεις να πας πουθενά (φρόντισε όμως να έχεις κάνει κράτηση).
Κάθισες; Ωραία. Ζήτα κατάλογο και μην το κουνήσεις ρούπι. Η κουζίνα είναι ένα μείγμα λιβανέζικης, κούρδικης και τούρκικης. Αν δεν είσαι συνηθισμένος στις γεύσεις πιθανότατα θα χρειαστείς μια μικρή βοήθεια από τον ευγενέστατο και συνεχώς χαμογελαστό σερβιτόρο. Θα σου τα εξηγήσει όλα. Στο μενού θα βρεις λίγα αλλά εκλεκτά πιάτα. Χούμους και ταμπουλέδες, ντονέρ, κεμπάπ σε διάφορες παραλλαγές, πίτες και κιουνεφέ για να μην παραπονιέσαι. Από τα πρώτα μέχρι τις μερίδες των κυρίως, θα ζήσεις μια γευστική πανδαισία.
Δεν θα πω για όλα τα πιάτα αφού η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να δοκιμάσω πάνω από τέσσερα. Την πίτα Καισαρείας, το ταμπουλέ το ντονέρ και το μπεϊντί κεμπάπ. Η πίτα ισορροπημένη και δίχως ίχνος λαδιού, το ταμπουλέ δροσερό και αρωματικό, το ντονέρ με την κόκκινη σάλτσα, τις πιτούλες με φρέσκο βούτυρο και το γιαούρτι απλά συγκλονιστικό. Αλλά ο πρωταγωνιστής, το must του μαγαζιού,ο λόγος που θα πας στο Ασία-Μικρά Ασία, είναι το μπεϊντί κεμπάπ. Λαχταριστό εκλεκτό αρνίσιο κρέας τυλιγμένο σε φύλλο, με πικάντικη σάλτσα σε μια μεγάλη πιατέλα. Συνοδεύεται από ψητή ντομάτα, γιαούρτι με μπαχαρικά, ρύζι με ρεβύθια, ψητή πιπεριά κέρατο και λίγα κρεμμυδάκια.
Κάθε ουρανίσκος είναι διαφορετικός και η αντίληψη για το νόστιμο φαγητό διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στο μικρό αυτό ψητοπωλείο όμως θα φας μόνο αυθεντικές γεύσεις της Ανατολής, και θα τις θυμάσαι για πολύ καιρό.