ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η Ιωάννα Παυλάκη & η Εύα Μονοχάρη μας προτείνουν 65 συνταγές της «πράσινης» πλευράς της κουζίνας του τόπου μας μέσα από το βιβλίο μαγειρικής «Μy Greek Vegan Food»

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε στο μυαλό της Ιωάννας Παυλάκη όταν κλήθηκε να δώσει μια απάντηση σε μια τυχαία ερώτηση, στην οδό Μητροπόλεως, δύο Αγγλίδων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και αναζητούσαν «ένα καλό vegan εστιατόριο». Η Ιωάννα αιφνιδιάστηκε, αλλά έχοντας μεγαλώσει με τα γεμιστά της μαμάς της, όπως όλοι οι Έλληνες, απάντησε με ικανοίηση για την εγγυρότητα της πληροφορίας: «Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά».

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση.

Το «My Greek Vegan Food» είναι ένα βιβλίο που μας ξεναγεί στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών και μοντέρνων vegan συνταγών με την υπογραφή της food blogger Εύας Μονοχάρη, γνωστής ως Funky Cook.

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής
Το My Greek Vegan Food είναι το 2ο βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς

-Γιατί ποντάρετε στη vegan διατροφή αυτή τη φορά;

I.Π.: Το «Μy Greek Vegan Food» είναι το δεύτερο βιβλίο της ξενόγλωσσης σειράς «ΜY GREEK» που είναι αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία. Το πρώτο βιβλίο ήταν το «Μy Greek Taverna» που κυκλοφορεί αποκλειστικά στα αγγλικά και στα γαλλικά. Πάλι λοιπόν ποντάρω στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, απλά αυτή την φορά αναδεικνύω αποκλειστικά την πράσινη πλευρά της. Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Το «Μy Greek Vegan Food» βέβαια πρωτοτυπεί γιατί κυκλοφόρησε πρώτα στα Ελληνικά, ενώ η αγγλική έκδοση αναμένεται τον Μάρτιο με το καλό.

Ε.Μ.: Δεν ποντάρουμε εμείς μόνο αλλά όλος ο πλανήτης, μέσα από το «Μy Greek Vegan Food» θέλουμε να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την ανέκαθεν «πράσινη πλευρά» της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας, οι 65 υπέροχες συνταγές βιβλίου το αποδεικνύουν.

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος.

-Γιατί η vegan ελληνική διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί με άνεση και από ανθρώπους που δε δηλώνουν χορτοφάγοι;

I.Π.: Γιατί το συνταγολόγιο της διατροφής αυτής συστήνει την μαγειρική όπως την ονειρευόμαστε όλοι, λιτή, κατανοητή, πρωτότυπη, νόστιμη. Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού. Συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητα του. Πεντανόστιμα λαδερά, αφράτες πίτες, δυναμωτικά όσπρια, υγιεινές σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, σπιτικές ζύμες, αρωματικά αλείμματα, «διάσημα» ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους και παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν το «πράσινο» ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας.

Ε.Μ.: Γιατί υπάρχουν αμέτρητες νόστιμες και θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να «βάλουμε» στο καθημερινό μας πιάτο, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Σαρακοστή έχει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού.

-Στο πρώτο σας βιβλίο είχατε ασχοληθεί με τη ελληνική κουζίνας της ταβέρνας. Πόσο κοντά είναι η vegan ελληνική κουζίνα με αυτήν;

I.Π.: Θα σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με μια ιστορία που έγινε αφορμή να γεννηθεί και το ««Μy Greek Vegan Food», ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan. Αρχές Μαΐου του 2019 περπατάω στη Μητροπόλεως, που σφύζει από ζωή καθώς η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά, και με σταματούν δύο κοπέλες από την Αγγλία να με ρωτήσουν άμα έχω να τους προτείνω κάποιο vegan εστιατόριο στην περιοχή. Κοντοστέκομαι στην αρχή λίγο αμήχανα, καθώς δεν έχω να κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια του είδους στο κέντρο της Αθήνας. Όμως σαν από μηχανής θεός έρχεται στο μυαλό μου η γεύση των γεμιστών της μαμάς μου! Αμέσως τους χαμογελάω και τους λέω «κορίτσια, σε όποια ταβέρνα ή εστιατόριο με ελληνική κουζίνα κι αν πάτε, θα βρείτε πολλά vegan πιάτα, από πίτες, σαλάτες, όσπρια, λαδερά… Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά.

Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας.

-Γιατί η ελληνική κουζίνα αποτελεί έμπνευση για πολλές κουζίνες του κόσμου αυτή τη στιγμή;

I.Π.: Μπορεί να μην παράγουμε βαριά βιομηχανία, παράγουμε και εξάγουμε σε μόνιμη βάση πολιτισμό. Και μεταξύ άλλων και γαστρονομικό πολιτισμό. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία. Χαρακτηριστικά που σήμερα πιο πολύ από ποτέ την τοποθετούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διατροφικής συζήτησης και πηγή έμπνευσης για όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Ε.M. : Η ελληνική κουζίνα, είναι «χτισμένη» στην εποχικότητα, την εντοπιότητα και την παραγωγή κάθε τόπου, όλα αυτά, μαζί με το ελαιόλαδο, συνθέτουν τον ιδανικό τρόπο διατροφής. Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

-Τι θα λέγατε σε κάποιον που είναι καχύποπτος με τη vegan κουζίνα;

Ι.Π.: Νομίζω ότι στην αρχή πολλές φορές είμαστε καχύποπτοι για πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή είναι νέα, θα πρότεινα λοιπόν να είμαστε ανοιχτοί να δοκιμάσουμε και στη συνέχεια να αποφασίσουμε πιο δρόμο θα πάρουμε. Και δεν σας κρύβω ότι μου προκαλεί μεγάλη χαρά και ικανοποίηση η πρώτη αντίδραση πολλών που ξεφυλλίζουν το «Μy Greek Vegan Food» και δεν είναι vegan που λένε «και εγώ τα τρώω αυτά, είναι ωραίες συνταγές, μήπως να γίνω vegan;». Αυτή θεωρώ ότι είναι και η καινοτομία του βιβλίου, ότι σου συστήνει την ελληνική κουζίνα ως vegan συγκεντρώνοντας μια πληθώρα μαμαδίστικων συνταγών, και έτσι ξαφνικά το άγνωστο γίνεται οικείο με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς και έτσι να κάνεις το πρώτο βήμα σε μια άλλη φιλοσοφία ζωής.

Ε.M.: Να ξεφυλλίσει το Μy Greek Vegan Food.

Καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία.

-Πώς κάνατε τη επιλογή των συνταγών; Με ποιο κριτήριο;

Ι.Π.: Η επιλογή των συνταγών πάντα γίνεται με γνώμονα ότι είναι μια ξενόγλωσση σειρά μαγειρικής που απευθύνεται πρωτίστως στους επισκέπτες της χώρας μας που θέλουν να γευτούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και όταν είναι πίσω στην χώρα τους. Άρα καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία. Όλα τα βιβλία της σειράς αποσκοπούν να προσφέρουν στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι στο θέμα που πραγματεύονται.

-Ποιο είναι το αγαπημένο δικό σας πιάτο από το βιβλίο;

Ι.Π.: Το αγαπημένο πιάτο είναι οι ρεβυθοκεφτέδες με την χρυσαφένια επικάλυψη από σουσάμι. Απλά απίστευτοι, η Εύα μας έχει χαρίσει μια μοναδική συνταγή πρόκληση στον ουρανίσκο.

Ε.Μ.: Το στιφάδο με τα δαμάσκηνα, ένα φαγητό που αποδεικνύει πως το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής! Νόστιμο, λιτό και με θρεπτικά υλικά που έχουμε «δίπλα» μας.

-Γιατί ο πλανήτης έχει ανάγκη να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να στραφούμε στην «πράσινη» πλευρά της κουζίνας;

Ι.Π.: Η ανασκόπηση του 2020 απαντά με το πιο καθηλωτικό τρόπο στο γιατί, ότι βιώνουμε αποτελεί αντίκτυπο των πράξεων μας απέναντι στο σπίτι μας, τον πλανήτη μας. Θεωρώ σημαδιακό ότι το «Μy Greek Vegan Food» κυκλοφορεί σε αυτή την χρονική στιγμή. Με τον τρόπο του προσπαθεί να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πλανήτη μας για τα μαθήματα ζωής που μας δίνει και για τους θησαυρούς που απλόχερα μας χαρίζει. Νιώθω την ανάγκη να του δώσω μία υπόσχεση ότι «θα προσπαθήσω να σε προσέχω περισσότερο, όπως με προσέχεις και εσύ!

Ε.Π.: Με τις διατροφικές μας επιλογές και την υπερκατανάλωση όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε το «πρόβλημα», τώρα καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε φιλοσοφία βάζοντας το δικό μας λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον.

*Ακολουθήστε το My Greek Vegan Food στα social media και μοιραστείτε τις δικές σας καθημερινές «πράσινες» μαγειρικές εμπειρίες. Καλά μαγειρέματα!

Facebook
mygreekrecipes.gr, / funkycookgr

Instagram

@mygreekrecipesgr / @funkycookgr

Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.