Μία ολόκληρη σπείρα κατασκευής και διακίνησης απομιμήσεων του γαλλικού οίκου μόδας Hermès κατάφεραν να εντοπίσουν οι αρχές στο Παρίσι, προχωρώντας στη σύλληψη 10 ατόμων, 7 από τους οποίους είναι πρώην εργαζόμενοι του μεγάλου οίκου μόδας.

Ο άντρας που θεωρείται ότι ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πολλών ετών ενώ του έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στην πώληση «μαϊμού» τσαντών Birkin. Σε βάρος του αρχηγού της σπείρας, ο οποίος δεν ήταν παρών στη δίκη που ξεκίνησε τον περασμλενο Ιούνιο, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αλλά δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή σε έναν άλλο άντρα που ήταν μπλεγμένος στο κύκλωμα διακίνησης των ψεύτικων προϊόντων  επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης τριών ετών σε κατ’ οίκον περιορισμό και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Μία γυναίκα, η οποία προωθούσε τις τσάντες σε Ασιάτες αγοραστές, καταδικάστηκε να καταβάλει το ίδιο πρόστιμο και να εκτίσει ποινή φυλάκισης 30 μηνών.

Σε βάρος των υπολοίπων, το δικαστήριο επέβαλε ανασταλτικές ποινές και πρόστιμα. Επιπλέον, πολλοί εκ των κατηγορουμένων υποχρεούνται να καταβάλουν 580.000 ευρώ ο καθένας για πρόκληση ηθικής και υλικής βλάβης σε διάφορες οντότητες του ομίλου Hermès. Οι κατηγορούμενοι, η πλειονότητα των οποίων είχε λευκό ποινικό μητρώο, βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή κατασκεύαζαν στα σπίτια τους από το 2013 έως το 2014 αντίγραφα του μοντέλου Birkin, της θρυλικής τσάντα του οίκου Hermes που δεν είναι μόνο εξαιρετικά ακριβή, αλλά και πάρα πολύ δυσεύρετη.


Γιατί το έκαναν

Εκείνοι παραδέχθηκαν μεγάλο μέρος των όσων τους καταλογίζουν: ορισμένοι εξήγησαν ότι δέχθηκαν να συμμετάσχουν λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασής τους, άλλοι επικαλέστηκαν το «δέλεαρ του κέρδους», λέγοντας πως ήθελαν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους ή να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους.

Για να κατασκευάσουν τις «μαϊμού» τσάντες, «υψηλής ποιότητας» σύμφωνα με την ίδια την εισαγγελέα, το ένα από τα μέλη του κυκλώματος αγόραζε δέρμα κροκόδειλου από έναν Ιταλό προμηθευτή στη Λομβαρδία. Κατόπιν τα επόμενα βήματα τα αναλάμβαναν οι υπάλληλοι ή πρώην υπάλληλοι του Hermès, δουλεύοντας στα σπίτια τους. Οι τσάντες άλλαζαν χέρια σε χώρους στάθμευσης ή στον δρόμο.
 

Ποιοι ήταν οι πελάτες τους

Οι «μαϊμού» τσάντες προωθούνταν σε τουρίστες από την Ασία, στο Παρίσι ή το Χονγκ Κονγκ, για τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Η αξία μιας γνήσιας τσάντας Birkin κυμαίνεται στα 45.000 ευρώ.

H ιστορία της διάσημης τσάντας Birkin από το στόμα της ίδιας της Jane Birkin, για την οποία δημιουργήθηκε:


 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS