
Η ιστορία του σαφράν
Θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χρώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Φοίνικες, Σουμέριοι, Πέρσες, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν το σαφράν τόσο για τις φαρμακευτικές, όσο και για τις αρτυματικές και βαφικές του ιδιότητες. Το ότι το σαφράν (κρόκος, ζαφορά ή σαφράνι στα ελληνικά) ήταν είδος πολυτελείας το έκανε ιδιαίτερα τιμητικό για όποιον το φορούσε, γι’αυτό και το προτιμούσαν εκλεκτά μέλη της κοινωνίας όπως βασιλείς και ιερείς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν το χρώμα αυτό με το μουντό μουσταρδί, όμως ουδεμιά σχέση έχουν αυτές οι δύο «προσωπικότητες». Το saffron ως χρώμα αναφέρεται στους πορτοκαλοκίτρινους στήμονες που βρίσκονται στο κέντρο του Crocus Sativus (Κρόκος ο ήμερος) και όχι στα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους. Η ζωηρή απόχρωση του ακροβατεί ανάμεσα στο ανοιχτό πορτοκαλί και στο κίτρινο με έντονη δόση χρυσού ανάλογα με το φως που το λούζει και φυσικά το ύφασμα και το υλικό πάνω στο οποίο κάθεται.
Αν ήταν πολύτιμος λίθος θα ήταν ο ισχυρός κιτρίνης! Δεν είναι τυχαίο που στα κείμενα του ο Όμηρος παραβάλει το χρώμα του ηλίου που ανατέλλει με το χρώμα του κρόκου. Για τους Ινδουιστές και ένα μεγάλο μέρος των Βουδιστών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα χρώματα. Κι’ αυτό επειδή είναι το χρώμα του ηλίου και της φωτιάς. Όταν η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1947, το φλογερό σαφρανί επιλέχτηκε λοιπόν ως ένα από τα τρία χρώματα για τη σημαία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας την θυσία και την ανιδιοτέλεια που θα πρέπει να έχουν οι πολιτικοί ηγέτες και συμβολίζοντας το θάρρος και τη δύναμη του Ινδικού λαού.


Γιατί το θέλουμε κοντά μας;
Γιατί είναι πύρινο. Ηλεκτρικό. Δυναμικό. Ακτινοβόλο. Δίνει ζωή. Αφυπνίζει. Ενισχύει το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα. Οι φλόγες του καίνε τα χαμηλόσυχνα συναισθήματα. Βάζει τον τόνο του εκεί που χρειάζεται. Μας επαναφέρει στο κέντρο μας. Καίει το περιττό και το στάσιμο. Λειτουργεί σαν αντίδοτο στην μαλθακότητα και στην αναβλητικότητα.
Ο ισχυρός κραδασμός του μεταφέρει τη χαρά του καινούργιου και έτσι ενθαρρύνει την αλλαγή. Οι φόβοι και η μελαγχολία δεν έχουν θέση δίπλα στο σαφράν. Διαλύονται άμεσα μέσω της χρυσαφένιας ακτινοβολίας του. Σε μια εποχή οπού όλα γίνονται στα γρήγορα και στο πόδι, η ανάγκη να επαναφέρουμε λίγη ιερότητα στη καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ο Κρόκκος ο ήμερος λόγω της ιδιότητας του μπορεί και προσφέρει αυτή την πνοή. Δοκιμάστε τον, είναι μεταμορφωτικός.


Πώς θα το φορέσουμε;
Για το καλοκαίρι του 2019 σκοπός μας είναι είναι να προκαλέσουμε ζωηρές αντιθέσεις! Πώς; Ένας τρόπος είναι να παντρέψουμε το σαφράν με απαλά χρώματα όπως λιλά, ροζ ανοιχτό, βεραμάν και γαλάζιο. Ταιριάζουν γάντι. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε τολμηρές και μας αρέσει το color-blocking είναι να εισάγουμε στη παλέτα μας το κόκκινο, το μπλέ και γιατί όχι το κίτρινο.
Αυτά τα τρία βασικά χρώματα έχουν τη δυνατότητα να πάνε το εν λόγω πορτοκαλί ένα βήμα παραπέρα κυρίως αν αναμειχθούν μέσα σε έξυπνα prints όπως το βλέπουμε τόσο συχνά να γίνεται στα αφρικανικά σχέδια. Όσο για το μαύρο, μακριά του. Η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν επιμένουμε για σκούρα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς το βασιλικό πετρόλ ή το μυστικιστικό μωβ.


Να ξέρετε πως ο πρωταγωνιστής μας δείχνει ιδιαίτερα κομψός σε μουσελίνα, μετάξι, βελούδο, voile de coton (λεπτό ημιδιάφανο βαμβάκι) διότι τα υφάσματα αυτά επιτρέπουν στο φως να τα διαπερνά ενισχύοντας έτσι τις χρυσαφένιες αντανακλάσεις του. Αντιθετως, πάνω σε ματ υφές το χρώμα αυτό μπορεί εύκολα να δείξει θαμπό. Σ’ αυτή τη περίπτωση, το φωτίζουμε «σπάζοντας» το με κάποια άλλη μεταλιζέ ματιέρα. Αυτό θα του δώσει αυτομάτως και μια πιο φουτουριστική διάσταση.


Και στην διακόσμηση
Shabby chic, boho, minimal, σύγxρονο design, το σαφράν μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ. Ωστόσο επειδή είναι εξαιρετικά δυναμικό μην ξεχνάμε να το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Μια πολυθρόνα, ένα σκαμπό, ένα αμπαζούρ, ένας (μόνο) τοίχος, δύο τρία μαξιλάρια, φτάνουν για να φωτίσουν ένα βορινό σαλόνι αστραπιαία. Μερικά πλακάκια σε μια κουζίνα επίσης. Μικρές δοσολογίες και ποτέ total look.


Τα πηγαίνει περίφημα με τα περισσότερα χρώματα. Αναθερμαίνει τα παστέλ όσο τίποτε άλλο. Ροζ, λιλά, γαλάζιο και aqua green εκτοξεύονται δίπλα του δείχνοντας ακόμη πιο φρέσκα και χαρούμενα! Το μωβ, το peacock blue, το σμαραγδί και το κυπαρισσί αναδεικνύουν όλη την μεγαλοπρέπεια του. Τέλειο σε κήπο ή βεράντα με πράσινο. Για τους λάτρεις των tropical prints, ο Σπύρος Γκούφας, ιδιοκτήτης και νέα γενιά του πάλαι ποτέ καταστήματος υφασμάτων Καίτη Ελμάλογλου, στο κέντρο της Αθήνας, δίνει μια χρήσιμη συμβουλή… Ανάλογα με το φως της ημέρας η ζούγκλα έχει πολλές χρωματικές εναλλαγές, ας αντικαταστήσουμε επιτέλους το πολυφορεμένο πράσινο των φοινικόδεντρων με πυρρόξανθο σαφράν και δεν θα το μετανιώσουμε. Οι επιλογές είναι άπειρες.

