ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις

Και επειδή το story μας έχει σαν θέμα τo χρώμα, την τιμητική γι’αυτόν τον ανοιξιάτικο μήνα αποφασίσαμε πως θα έχει το saffron.

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις

Η ιστορία του σαφράν

Θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χρώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Φοίνικες, Σουμέριοι, Πέρσες, Αιγύπτιοι, Ινδοί, Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, χρησιμοποιούσαν το σαφράν τόσο για τις φαρμακευτικές, όσο και για τις αρτυματικές και βαφικές του ιδιότητες. Το ότι το σαφράν (κρόκος, ζαφορά ή σαφράνι στα ελληνικά) ήταν είδος πολυτελείας το έκανε ιδιαίτερα τιμητικό για όποιον το φορούσε, γι’αυτό και το προτιμούσαν εκλεκτά μέλη της κοινωνίας όπως βασιλείς και ιερείς.

Ιερό και στιλάτο: Εάν έχεις βαρεθεί το μπεζ αυτό είναι το χρώμα που θα το αντικαταστήσεις
Ο ισχυρός κραδασμός του μεταφέρει τη χαρά του καινούργιου και έτσι ενθαρρύνει την αλλαγή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν το χρώμα αυτό με το μουντό μουσταρδί, όμως ουδεμιά σχέση έχουν αυτές οι δύο «προσωπικότητες». Το saffron ως χρώμα αναφέρεται στους πορτοκαλοκίτρινους στήμονες που βρίσκονται στο κέντρο του Crocus Sativus (Κρόκος ο ήμερος) και όχι στα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους. Η ζωηρή απόχρωση του ακροβατεί ανάμεσα στο ανοιχτό πορτοκαλί και στο κίτρινο με έντονη δόση χρυσού ανάλογα με το φως που το λούζει και φυσικά το ύφασμα και το υλικό πάνω στο οποίο κάθεται.

Αν ήταν πολύτιμος λίθος θα ήταν ο ισχυρός κιτρίνης! Δεν είναι τυχαίο που στα κείμενα του ο Όμηρος παραβάλει το χρώμα του ηλίου που ανατέλλει με το χρώμα του κρόκου. Για τους Ινδουιστές και ένα μεγάλο μέρος των Βουδιστών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα χρώματα. Κι’ αυτό επειδή είναι το χρώμα του ηλίου και της φωτιάς. Όταν η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1947, το φλογερό σαφρανί επιλέχτηκε λοιπόν ως ένα από τα τρία χρώματα για τη σημαία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας την θυσία και την ανιδιοτέλεια που θα πρέπει να έχουν οι πολιτικοί ηγέτες και συμβολίζοντας το θάρρος και τη δύναμη του Ινδικού λαού.

Σε μια εποχή οπού όλα γίνονται στα γρήγορα και στο πόδι, η ανάγκη να επαναφέρουμε λίγη ιερότητα στη καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Για τους Ινδουιστές και ένα μεγάλο μέρος των Βουδιστών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ιερότερα χρώματα. Κι’ αυτό επειδή είναι το χρώμα του ηλίου και της φωτιάς.

Γιατί το θέλουμε κοντά μας;

Γιατί είναι πύρινο. Ηλεκτρικό. Δυναμικό. Ακτινοβόλο. Δίνει ζωή. Αφυπνίζει. Ενισχύει το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα. Οι φλόγες του καίνε τα χαμηλόσυχνα συναισθήματα. Βάζει τον τόνο του εκεί που χρειάζεται. Μας επαναφέρει στο κέντρο μας. Καίει το περιττό και το στάσιμο. Λειτουργεί σαν αντίδοτο στην μαλθακότητα και στην αναβλητικότητα.

Ο ισχυρός κραδασμός του μεταφέρει τη χαρά του καινούργιου και έτσι ενθαρρύνει την αλλαγή. Οι φόβοι και η μελαγχολία δεν έχουν θέση δίπλα στο σαφράν. Διαλύονται άμεσα μέσω της χρυσαφένιας ακτινοβολίας του. Σε μια εποχή οπού όλα γίνονται στα γρήγορα και στο πόδι, η ανάγκη να επαναφέρουμε λίγη ιερότητα στη καθημερινότητα μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ο Κρόκκος ο ήμερος λόγω της ιδιότητας του μπορεί και προσφέρει αυτή την πνοή. Δοκιμάστε τον, είναι μεταμορφωτικός.

Shabby chic, boho, minimal, σύγxρονο design, το σαφράν μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ. Ωστόσο επειδή είναι εξαιρετικά δυναμικό μην ξεχνάμε να το χρησιμοποιούμε με φειδώ.
Τα πηγαίνει περίφημα με τα περισσότερα χρώματα. Αναθερμαίνει τα παστέλ όσο τίποτε άλλο. Ροζ, λιλά, γαλάζιο και aqua green εκτοξεύονται δίπλα του δείχνοντας ακόμη πιο φρέσκα και χαρούμενα!

Πώς θα το φορέσουμε;

Για το καλοκαίρι του 2019 σκοπός μας είναι είναι να προκαλέσουμε ζωηρές αντιθέσεις! Πώς; Ένας τρόπος είναι να παντρέψουμε το σαφράν με απαλά χρώματα όπως λιλά, ροζ ανοιχτό, βεραμάν και γαλάζιο. Ταιριάζουν γάντι. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε τολμηρές και μας αρέσει το color-blocking είναι να εισάγουμε στη παλέτα μας το κόκκινο, το μπλέ και γιατί όχι το κίτρινο.

Αυτά τα τρία βασικά χρώματα έχουν τη δυνατότητα να πάνε το εν λόγω πορτοκαλί ένα βήμα παραπέρα κυρίως αν αναμειχθούν μέσα σε έξυπνα prints όπως το βλέπουμε τόσο συχνά να γίνεται στα αφρικανικά σχέδια. Όσο για το μαύρο, μακριά του. Η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν επιμένουμε για σκούρα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς το βασιλικό πετρόλ ή το μυστικιστικό μωβ.

Όσο για το μαύρο, μακριά του. Η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν επιμένουμε για σκούρα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε προς το βασιλικό πετρόλ ή το μυστικιστικό μωβ.
Για το καλοκαίρι του 2019 σκοπός μας είναι είναι να προκαλέσουμε ζωηρές αντιθέσεις! Πώς; Ένας τρόπος είναι να παντρέψουμε το σαφράν με απαλά χρώματα όπως λιλά, ροζ ανοιχτό, βεραμάν και γαλάζιο.

Να ξέρετε πως ο πρωταγωνιστής μας δείχνει ιδιαίτερα κομψός σε μουσελίνα, μετάξι, βελούδο, voile de coton (λεπτό ημιδιάφανο βαμβάκι) διότι τα υφάσματα αυτά επιτρέπουν στο φως να τα διαπερνά ενισχύοντας έτσι τις χρυσαφένιες αντανακλάσεις του. Αντιθετως, πάνω σε ματ υφές το χρώμα αυτό μπορεί εύκολα να δείξει θαμπό. Σ’ αυτή τη περίπτωση, το φωτίζουμε «σπάζοντας» το με κάποια άλλη μεταλιζέ ματιέρα. Αυτό θα του δώσει αυτομάτως και μια πιο φουτουριστική διάσταση.

Σε ποιες συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι το είδαμε; Marc Jacobs, Hermès, Fendi, Loewe, Dries Van Noten, Poiret, Roksanda,Tibi, Jacquemus…

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε τολμηρές και μας αρέσει το color-blocking είναι να εισάγουμε στη παλέτα μας το κόκκινο, το μπλέ και γιατί όχι το κίτρινο.

Και στην διακόσμηση

Shabby chic, boho, minimal, σύγxρονο design, το σαφράν μπορεί να ταιριάξει με όλα τα στυλ. Ωστόσο επειδή είναι εξαιρετικά δυναμικό μην ξεχνάμε να το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Μια πολυθρόνα, ένα σκαμπό, ένα αμπαζούρ, ένας (μόνο) τοίχος, δύο τρία μαξιλάρια, φτάνουν για να φωτίσουν ένα βορινό σαλόνι αστραπιαία. Μερικά πλακάκια σε μια κουζίνα επίσης. Μικρές δοσολογίες και ποτέ total look.

Tropical prints, Καίτη Ελμάλογλου, Βουλής 46. Αθήνα
Το μωβ, το peacock blue, το σμαραγδί και το κυπαρισσί αναδεικνύουν όλη την μεγαλοπρέπεια του.

Τα πηγαίνει περίφημα με τα περισσότερα χρώματα. Αναθερμαίνει τα παστέλ όσο τίποτε άλλο. Ροζ, λιλά, γαλάζιο και aqua green εκτοξεύονται δίπλα του δείχνοντας ακόμη πιο φρέσκα και χαρούμενα! Το μωβ, το peacock blue, το σμαραγδί και το κυπαρισσί αναδεικνύουν όλη την μεγαλοπρέπεια του. Τέλειο σε κήπο ή βεράντα με πράσινο. Για τους λάτρεις των tropical prints, ο Σπύρος Γκούφας, ιδιοκτήτης και νέα γενιά του πάλαι ποτέ καταστήματος υφασμάτων Καίτη Ελμάλογλου, στο κέντρο της Αθήνας, δίνει μια χρήσιμη συμβουλή… Ανάλογα με το φως της ημέρας η ζούγκλα έχει πολλές χρωματικές εναλλαγές, ας αντικαταστήσουμε επιτέλους το πολυφορεμένο πράσινο των φοινικόδεντρων με πυρρόξανθο σαφράν και δεν θα το μετανιώσουμε. Οι επιλογές είναι άπειρες.

Ανάλογα με το φως της ημέρας η ζούγκλα έχει πολλές χρωματικές εναλλαγές, ας αντικαταστήσουμε επιτέλους το πολυφορεμένο πράσινο των φοινικόδεντρων με πυρρόξανθο σαφράν και δεν θα το μετανιώσουμε.

Οι επιλογές είναι άπειρες.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

09 Αυγ 2022
09 Αυγ 2022

Η ιστορία πίσω από το cult look της Ολίβια Νιούτον Τζον στο "Grease"

44 χρόνια μετά το σέξi rock'n'roll outfit της Ολίβια Νιούτον Τζον στο Grease εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Και όχι τυχαία.

Περισσότερα από

Μόδα

08 Αυγ 2022

Vacation Ready: Τα πιο κομψά φορέματα από ελληνικά brands για τις καλοκαιρινές διακοπές

Φορέματα που θα επέλεγε μία fashion insider για άψογο grecian chic στιλ.

08 Αυγ 2022

Royals σε mood διακοπών: Η βασίλισσα Λετίσια με ροζ μίνι φόρεμα σε βραδινή έξοδο με την πεθερά και τις κόρες της

Οι royals της Ισπανίας με καλοκαιρινά outfits απολαμβάνουν διακοπές στη Μαγιόρκα.

08 Αυγ 2022

Η Άντζελα Γκερέκου με το πιο διαχρονικό look του καλοκαιριού

Το stylish αέρινο outfit που αποτελεί must επιλογή για τις καλοκαιρινές αποδράσεις.

07 Αυγ 2022

Η Βίκυ Καγιά και η Σταματίνα Τσιμτσιλή φόρεσαν το ίδιο φόρεμα που είναι ιδανικό για το καλοκαίρι

Η Βίκυ Καγια και η Σταματίνα Τσιμτσιλή ακολούθησαν το ίδιο styling tip.

05 Αυγ 2022

Σμαράγδα Καρύδη: Με stylish printed κιμονό υποδέχεται τον Αύγουστο

Η ηθοποιός σε μια άκρως καλοκαιρινή εμφάνιση ποζάρει με φόντο το μπλε της θάλασσας.

05 Αυγ 2022

Ανακαλύψαμε το μυστικό showroom με την πιο exclusive συλλογή plus size μόδας

Κάνε το πιο απολαυστικό shopping στο νέο showroom της XXLOVE.

04 Αυγ 2022

Τρεις διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το παρεό στην παραλία

Plus : Ο πιο updated τρόπος για να το φορέσεις σε βραδινή έξοδο.

02 Αυγ 2022

Τα ωραίοτερα καλοκαιρινά looks για γυναίκες άνω των 50

Κομψές προτάσεις για τις εμφανίσεις σας στις διακοπές.

30 Ιουλ 2022

8 καλοκαιρινά τρικς που αγαπούν οι fashionistas

Για να εμπλουτίσεις τις εμφανίσεις σου με τους πιο απλούς τρόπους