Είναι κοινή γνώση ανάμεσα στους λάτρεις των πολυτελών αξεσουάρ μόδας ότι το να μπορέσεις να αποκτήσεις τη δική σου τσάντα Birkin, με την υπογραφή του γαλλικού οίκου Hermes, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής άνεσης. Είναι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα θέμα κοινωνικού prestige. Κι αυτό γιατί η λίστα αναμονής για τις συγκεκριμένες τσάντες είναι αληθινά τεράστια και αν θέλεις να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα από τα περιορισμένα κομμάτια που φτάνουν ετησίως στις μπουτίκ του οίκου τότε πρέπει να είσαι αρκετά περισσότερα πράγματα από οικονομικα ευκατάστατος. Πρέπει να είσαι κάποιος που στην Hermes χαίρονται να βλέπουν να κρατάς την τσάντα τους.

Συνεπώς δεν είναι παράλογο που πολλοί ειδικοί μόδας δηλώνουν σοκαρισμένοι με το γεγονός ότι μία καλλιτεχνική ομάδα από τη Νέα Υόρκη, η MSCHF, μπήκε στη διαδικασία να διαλύσει 4 τσάντες Birkin για να φτιάξει σανδάλια τύπου Birkenstock. 

Τα εν λόγω σανσάλια που φέρουν το παραπλανητικό όνομα Birkinstocks αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσημη, γερμανική εταιρία Birkenstock, κατασκευάστηκαν από 4 ολοκαίνουργιες τσάντες Birkin, συνολικής αξίας 122.500 δολαρίων, και αποτελούν περίσσοτερο έργο τέχνης παρά κλασικά υποδήματα.

Τα σανδάλια Birkinstocks κοστίζουν από 34.000 έως 76.000 δολάρια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι υποδηματοποιοί στους οποίους απευθύνθηκε η εταιρία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ θεωρώντας το μεγάλη ασέβεια.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Και μόνο το γεγονός να κόψεις μία τσάντα Birkin φόβισε πολλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Λούκας Μπέντελ, δημιουργικός διευθυντής της MSCHF, σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNN. «Μια τσάντα Birkin είναι σαν ένα αντικείμενο τέχνης. Είναι τόσο ιερό, δεν μπορείς να την καταστρέψεις».

Φαίνεται, όμως, πως η ομάδα MSCHF γοητεύτηκε από αυτό τον φόβο, ο οποίος υπερβαίνει τον σεβασμό για τη μόδα και τα οικονομικά. «Οι τσάντες Birkin έχουν μέση ετήσια απόδοσης επένδυσης 145», έγραφε o ίδιος σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του έργου. «Είναι επίσης ένα αντικείμενο από το οποίο πραγματικά πρέπει να επωφεληθείς από την αύξηηση της αξίας του, δεν πρέπει να κάνεις τίποτα με μία τσάντα Birkin, απλά να την φυλάξεις στο σπίτι και στην ντουλάπα σου», συμπλήρωσε ο Μπέντελ.

Τα εν λόγω σανσάλια που φέρουν το παραπλανητικό όνομα Birkinstocks αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσημη, γερμανική εταιρία Birkenstock κατασκευάστηκαν από 4 ολοκαίνουργιες τσάντες Birkin, συνολικής αξίας 122.5000 δολαρίων, και αποτελούν περίσσοτερο έργο τέχνης παρά κλασικά υποδύματα.

Η καλλιτεχνική ομάδα αποφάσισε να μιμηθεί το μοντέλο συνεργασίας χαμηλού κόστους, μια μορφή που επικρατεί στη μόδα εδώ και πολλά χρόνια. «Τα άτομα που βλέπεις να φορούν Birkenstocks δεν είναι τα ίδια που μπορεί να υποθέσεις ότι έχουν τσάντες Birkin» είπε ο Μπέντελ προσθέτοντας: «Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί τα δύο άκρα του φάσματος».

Όσο γιατί επέλεξε η συγκεκριμένη εταιρεία, να χρησιμοποιήσει τσάντες Birkin, ο δημιουργικός διευθυντής απαντά: «Είναι το πιο μοναδικό αντικείμενο. Μια τσάντα Gucci σημαίνει οποιαδήποτε τσάντα που κατασκευάζει η Gucci. Αλλά μια τσάντα Birkin θα είναι πάντα μια τσάντα Birkin»,

Οι περισσότεροι υποδηματοποιοί στους οποίους απευθύνθηκε η εταιρία αρνήθηκαν να συμμετέσχουν στο πρότζεκτ θεωρώντας το μεγάλη ασέβεια.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS