ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πρόγραμμα M.A.R.E. 2023: Ένα ταξίδι ευαισθητοποίησης και γνώσης με τη στήριξη της Yamamay

Όσα έγιναν στην εν πλω αποστολή του καταμαράν ONE.

Ένα ταξίδι πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό για τους περισσότερους έχει την έννοια της αναψυχής. Για τους επιβάτες του καταμαράν ONE, ωστόσο, αυτό το ταξίδι είχε ένα μεγαλύτερο σκοπό: τη συλλογή δεδομένων για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Το πρότζεκτ M.A.R.E. για το 2023 ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία έρευνα για τα σπάνια είδη και τη ζωή στις θάλασσες γύρω από την Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως την Ελλάδα, αλλά και μία γερή βάση για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των θαλασσών του πλανήτη. Αρωγός σ' αυτό το σημαντικό πρόγραμμα ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Yamamay, η οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλον. Και κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση στηρίζοντας τόσο ενέργειες όπως το πρόγραμμα M.A.R.E. (Marine Adventure for Research & Education) όσο και την παραγωγή συλλογών, όπως η "EDIT" - Eco-Designed Innovative Textile, η οποία κατασκευάζεται από πλαστικά μπουκάλια.

M.A.R.E 2023: Μια μοναδική εμπειρία γνώσης και ευαισθητοποίησης

Το ταξίδι του καταμαράν ONE ξεκίνησε από το λιμάνι του Τάραντα στην Ιταλία στις 29 Απριλίου. Στο πλήρωμά του βρέθηκαν οι εκπρόσωποι του One Ocean Foundation και του CVC (Foundation-Centro Velico Caprera), στους οποίους ανήκει και η αρχική ιδέα του προγράμματος, αλλά και του μεγάλου υποστηρικτή τους, της Yamamay, οι οποίοι με τη συνδρομή των Ιταλών βιολόγων και ωκεανογράφων ξεκίνησαν για δεύτερη χρονιά την περισυλλογή και μέτρηση του ζωικού πλαγκτόν και τη χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής στις ακτές της Ιταλίας και σε γειτονικές χώρες. Πέρυσι, η αποστολή ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση της Τυρρηνικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων όλων των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, συνέλεξε στοιχεία και προχώρησε στον καθαρισμό ακτών. Φέτος, το καταμαράν έπλευσε μεταξύ του Ιονίου και της Αδριατικής Θάλασσας και συμπεριέλαβε στις παραπάνω δραστηριότητές και την ανάλυση μικροπλαστικών.

Οι σταθμοί του ταξιδιού για το 2023 περιελάμβαναν ακτές και λιμάνια εντός (Μπάρι, Ανκόνα, Βενετία) και εκτός Ιταλίας, όπως το Σπλιτ και το Ντούμπροβνικ της Κροατίας, το Δυρράχιο της Αλβανίας και την Κέρκυρα. Το ταξίδι του καταμαράν ONE ολοκληρώθηκε μετά από 10 εβδομάδες με την άφιξή του στο λιμάνι της Κέρκυρας στις 8/07, όπου έφτασε ξεκινώντας από τον τελευταίο σταθμό, το Δυρράχιο, ενώ στο ενδιάμεσο στο επίκεντρο των μελετών της εν πλω αποστολής μπήκε το είδος της θαλάσσιας χελώνας "καρέτα- καρέτα".

"Μοναδική εμπειρία" | Τι λένε οι δυο Ελληνίδες που βρέθηκαν στο καταμαράν ONE

Στο κατάστρωμα του καταμαράν ONE βρέθηκαν επίσης εθελοντές, εκπρόσωποι του Τύπου, δημιουργοί και amabassadors της Yamamay για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία και να μεταφέρουν την πληροφορία για τη σπουδαία αυτή ενέργεια, που στηρίζει με πίστη το ιταλικό brand.

Από την Ελλάδα, επιβιβάστηκαν στο πλήρωμα δυο γνωστές digital creators, η Βασιλική Ρούσσου και η Κέισι Μίζιου, οι οποίες περιγράφουν την εμπειρία τους ως "πολύ ωραία" και "πολύ διαφορετική" από άλλες που έχουν ζήσει. Οι δυο Ελληνίδες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις μεθόδους συλλογής πλαγκτόν και να μάθουν για διαδικασίες έρευνας που δεν πίστευαν ότι υπάρχουν! Το ταξίδι τους με το πρόγραμμα M.A.R.E. 2023, όπως θα δηλώσουν, τις βοήθησε ακόμα περισσότερο να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για τη βιωσιμότητα στη μόδα, ενώ συγχρόνως είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μοναδικά μέρη και να έρθουν σ’ επαφή με κουλτούρες άλλων χωρών που είναι πολύ διαφορετικές από τις μεσογειακές.

Διαβάστε περισσότερα στο missbloom.gr

Read Next

Περισσότερα από

Μόδα

11 Ιουν 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ με capri παντελόνι: Το total beige look της

Το casual καλοκαιρινό σύνολο που φόρεσε η Τατιάνα Μπλάτνικ.

10 Ιουν 2024

H νέα καμπάνια της Answear σας καλεί να ντύσετε τη ζωή σας με πολύτιμες στιγμές

Η νέα καμπάνια της Answear θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το ντύσιμο και τις στιλιστικές επιλογές με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο.

09 Ιουν 2024
08 Ιουν 2024

Sun of A Beach X Maria Joannou: Μια νέα εικαστική συνεργασία

Η περιορισμένης διάθεσης capsule συλλογή Sun of A Beach X Maria Joannou, με κάθε πετσέτα θαλάσσης "αφηγείται" και μια ξεχωριστή ιστορία.

06 Ιουν 2024

Μια ιστορία αγάπης: Τα αυθεντικά Jelly Shoes με την υπογραφή Ancient Greek Sandals

Τα jelly shoes δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά ένα αγαπημένο καλοκαιρινό item,που επαναλανσάρει με αγάπη η Ancient Greek Sandals.

06 Ιουν 2024

Levi Strauss: Ο Βαυαρός μετανάστης που εφηύρε το πιο fashionable item του αιώνα

Ο πρώτος κατασκευαστής του πιο influential ρούχο του 20ού αιώνα, λάνσαρε σαν σήμερα το απόλυτο ενδυματολογικό σύμβολο

04 Ιουν 2024
01 Ιουν 2024