ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Hermès Birkin Bag: Γιατί όλοι θεωρούν την τσάντα αυτή καλύτερη επένδυση και από ένα έργο τέχνης;

Hermès Birkin: Οι τσάντες που ξεπέρασαν και την τιμή του χρυσού βγαίνουν σε μια πολυτελή δημοπρασία από τον οίκο Christie’s.

Είναι το απόλυτο "σύμβολο" μόδας και η αγορά μίας τέτοιας τσάντας θεωρείται καλύτερη επένδυση από την αγορά χρυσού ή χρηματιστηριακών μετοχών. Καθόλου τυχαίο μια που έχει τεράστια αξία και σίγουρο κέρδος μεταπώλησης. Ο λόγος για την τσάντα Birkin του οίκου Hermès, που πήρε το όνομά της από την Jane Birkin, το είδωλο της μποέμ κοινότητας των Swinging Sixties.

Οι τιμές της κυμαίνονται από 9.000 δολάρια έως και 500.000 δολάρια ( όπως η Hermès Himalaya Birkin), ενώ η ζήτηση τους για αγορά ως δυνητική επένδυση ξεπερνά αυτή της τέχνης, των κλασικών αυτοκινήτων και του σπάνιου ουίσκι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Art Market Research (AMR).

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι τσάντες Birkin τα τελευταία 35 χρόνια ξεπέρασαν και την τιμή του χρυσού.

Η τσάντα με τη λίστα αναμονής

Η Birkin κατασκευάζεται στη Γαλλία με δέρμα "premium" κατηγορίας, όπως είναι το δέρμα αλιγάτορα και στρουθοκάμηλου, μεταξύ άλλων. Η κάθε τσάντα κατασκευάζεται "στο χέρι" από την αρχή μέχρι το τέλος και συμβολίζει την απόλυτη πολυτέλεια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι τόσο δύσκολο να την αποκτήσει κανείς.

Αν κάποιος σκέφτεται να αγοράσει μία Birkin Bag δεν μπορεί να μπει απλώς σε ένα κατάστημα και να τη ζητήσει. Υπάρχει μακρά λίστα αναμονής που και μπορεί να περάσουν μέχρι και έξι χρόνια, μέχρι να φτάσει στα χέρια του αγοραστή. Μάλιστα, η Hermès έχει θέσει όριο στις πόσες Birkin τσάντες μπορεί να αποκτήσει ένας πελάτης κάθε χρόνο.

Η μακρά λίστα αναμονής έχει δώσει "ζωή" στην αγορά μεταπώλησης, όμως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολλά περισσότερα από την αρχική τιμή, καθώς η τιμή στη δευτερογενή αγορά μπορεί να είναι αυξημένη από 50% ή και ακόμα και διπλάσια από την αρχική λιανική τιμή πώλησης.

Σύμφωνα με τον ειδικό για τσάντες πολυτελείας, Mason Howell και το The Richlist "η υψηλή εμπορική τιμή και τιμή μεταπώλησης οφείλεται - μεταξύ άλλων - στο γεγονός πως οι τσάντες αυτές θεωρούνται έργα τέχνης. Οι τεχνίτες που δημιουργούν μία από αυτές τις τσάντες εκπαιδεύονται για χρόνια και πρέπει να διαθέτουν δεκαετή εμπειρία πριν τους επιτραπεί να φτιάξουν μία Birkin."

Η χρηματιστηριακή αξία μιας Birkin

Αν κάποιος έχει στη διάθεση του ήδη μία Birkin και καταφέρει να τη διατηρήσει σε καλή κατάσταση, μπορεί να περιμένει μία... υγιή ετήσια απόδοση. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Knight Frank, αν και η αγορά πολυτελούς "τσάντας" έχει πολλά brands που... πάνε καλά, η Hermès Birkin κυριαρχεί την high end κατηγορία.

Το 2019 οι τσάντες Birkin αύξησαν την αξία τους κατά 13%, ενώ σε ανάλυση της Knight Frank αναφέρεται πως η αξία των τσαντών Hermès Birkin έχει αυξηθεί κατά 500% τα τελευταία 35 χρόνια, δηλαδή κατά 14% κάθε χρόνο. Αυτό το στοιχείο κάνει τις τσάντες αυτές μία από τις καλύτερες επενδύσεις στην αγορά, ειδικά σε σύγκριση με τα έργα τέχνης, τα οποία είδαν την αξία τους να αυξάνεται μόλις κατά 5%.

Όσο πιο δύσκολο είναι να αποκτήσει κανείς ένα συγκεκριμένο μοντέλο της Birkin, είτε επειδή ανήκει σε μία εξαιρετικά περιορισμένη συλλογή, είτε λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής της, τόσο πιο επιθυμητή γίνεται. Ένα τέτοιο είναι το μοντέλο Himalaya Birkin, φτιαγμένη από δέρμα κροκόδειλου του Νείλου και επεξεργασμένη με μία ειδική διαδικασία που αλλάζει σταδιακά το χρώμα από λευκό σε γκρι. Δεν έχει γίνει γνωστό, πόσες Himalayan Birkins Hermes έχουν κατασκευαστεί, όμως σύμφωνα με τους ειδικά, είναι μικρός ο αριθμός. Η τιμή λιανικής πώλησης ήταν κοντά στα 300.000 δολάρια, όταν κυκλοφόρησε το 2014, όμως η σπανιότητα "ανέβασε" την τιμή της και έγινε η ακριβότερη τσάντα που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στα 432.000.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2018, "έσπασε" το δικό της ρεκόρ και πωλήθηκε έναντι 500.000 δολαρίων.

Η πρώτη δημοπρασία του οίκου Christie's στην Ιταλία

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Christie's ανακοίνωσε τη διαδικτυακή πώληση μιας συλλογής από τσάντες Hermès Birkin. Η πανάκριβη δημοπρασία Inside the Orange Box: A Lifetime of Collecting, ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου 2022. Παράλληλα στο Christie's Palazzo Clerici στο Μιλάνο, από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου 2022 θα δημοπρατηθούν διά ζώσης σπάνιες τσάντες Hermès, αξεσουάρ και ρολόγια του οίκου Hermès.

Read Next

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

Περισσότερα από

Μόδα

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024