Η Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA, γνωστή απλά ως Φρίντα, γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1945 στο μικρό χωριό Bjørkåsen της Νορβηγίας. Πατέρας της ήταν ο Γερμανός στρατιωτικός Alfred Haase και η μητέρα της η Νορβηγίδα Synni Lyngstad, την οποία η Άνι έχασε όταν ήταν μόλις δύο ετών. 

Αν και αυτή η ιστορία θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευτεί ως μία τρυφερή ιστορία αγάπης σε καιρό πολέμου, η αλήθεια πίσω από τη γέννηση της Λίνγκσταντ είναι αρκετά διαφορετική, αφού οι γονείς της κατέληξαν να κάνουν μαζί ένα παιδί στο πλαίσιο ενός «πειράματος» το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ναζί (οι οποίοι είχαν καταλάβει τη Νορβηγία ήδη από το 1940) με σκοπό την ενίσχυση της άριας φυλής. 

Η Άνι διώχθηκε από τη Νορβηγία μαζί με τη μητέρα της και τη γιαγιά της με την κατηγορία της προδοσίας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πειράτος, το οποίο ονομάστηκε Λέμπενσμπορν (στα ελληνικά σημαίνει «πηγή ζωής») οι Γερμανοί στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις κύρους στη Νορβηγία έπρεπε να ζευγαρώσουν με όσες το δυνατά περισσότερες Νορβηγίδες γινότανε προκειμένου να έρθουν στον κόσμο παιδιά τα οποία θα διέθεταν τα πολυπόθητα χαρακτηριστικά της φυλής των Αρίων: γαλάζια μάτια, λευκό δέρμα, ξανθά μαλλιά. Για να πετύχουν τον σκοπό τους λέγεται ότι οι Ναζί απήγαγαν παιδιά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ρωσία, αλλά και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο στη Νορβηγία  ήρθαν στον κόσμο περισσότερα από 12.000 παιδιά τα οποία προέρχονταν από σχέσεις Γερμανών στρατιωτικών με γυναίκες της Νορβηγίας ή της Δανίας. 

Κάπως έτσι, σαν ένα κομμάτι από τις απάνθρωπες, παράλλογες πρακτικές των Ναζί, πριν από 75 χρόνια η  Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ είδε το φως του κόσμου. Η ήττα των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν προκάλεσε μόνο μία σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στη ζωή της μικρής Άνι που διώχθηκε από τη Νορβηγία μαζί με τη μητέρα της και τη γιαγιά της με την κατηγορία της προδοσίας. Τότε οι γυναίκες που είχαν κάνει σχέση με κάποιο Γερμανό αξιωματικό αποκαλούνταν «πόρνες», ενώ τα παιδιά τους θα κουβαλούσαν για πάντα το στίγμα των «μπάσταρδων των SS». Πολλά από τα παιδιά που γεννήθηκαν σε τέτοιες οικογένειες οδηγήθηκαν σε ψυχιατρικές κλινικές, κακοποιήθηκαν, εκδιώχθηκαν, ενώ αρκετά κατέληξαν σε έναν νέο κύκλο πειραμάτων, αυτή τη φορά υπό τη καθοδήγηση της CIA.  H Άνι ήταν από τους τυχερούς που βρέθηκαν με ασφάλεια στη Σουηδία, μία χώρα που δεν έτρεφε εχθρικά συναισθήματα για το ναζιστικό καθεστώς.  Λίγο αργότερα, ωστόσο, έχασε τη μαμά της από νεφρική ανεπάρκεια και απέμεινε ορφανή καθώς ο πατέρας της είχε εξαφανιστεί στη Γερμανία.

Πολλά χρόνια αργότερα, και ενώ η Λίνγκσταντ είχε γίνει ήδη γνωστή, ένα γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε την δραματική ιστορία ως παιδί του πειράματος  Λέμπενσμπορν. Εκείνη την ιστορία διάβασε ο ετεροθαλής αδελφός της που ρώτησε τον πατέρα του που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Χάρη σε αυτό το δημοσίευμα η Άνι κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον βιολογικό της πατέρα, αλλά όπως θα δηλώσει η ίδια αργότερα «δεν κατάφερε ποτέ να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του».

Δείτε ένα βίντεο με την αληθινή ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS