Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι τα μαλλιά μας βάλλονται από παντού. Ιδιαίτερα όταν τα βάφουμε και κάνουμε συστηματικό styling, ο συνδυασμός τους με τον ήλιο, τη θάλασσα και το νερό της πισίνας τα αφήνει κουρασμένα, θαμπά, κατεστραμμένα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στην περιποίησή τους -ή στην κακομεταχείρισή τους- και πώς θα τα διορθώσουμε; Τα αποκαλύπτουν οι επαγγελματίες των διασήμων.

1. Τα βουρτσίζουμε απότομα. Όταν είναι στεγνά και ξηρά και προσπαθούμε με το ζόρι να τα ξεμπλέξουμε με τη βούρτσα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η φθορά της τρίχας και η δημιουργία ψαλίδας, όπως προειδοποιεί η hairstylist των celebrities Ashley Streicher.

2. Τα λούζουμε υπερβολικά συχνά. Το «υπερβολικά συχνά» διαφέρει από τύπο σε τύπο μαλλιών και από άνθρωπο σε άνθρωπο -παίζει ρόλο, για παράδειγμα, και ο τρόπος ζωής. Ωστόσο αν τα δεις να γίνονται ξηρά, δοκίμασε να περιορίσεις τη συχνότητα λουσίματος, ας πούμε σε κάθε δύο μέρες, διαφορετικά στερείς την τρίχα από τα φυσικά της έλαια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

3. Δεν τα λούζουμε αρκετά. Κάποιοι πιστεύουν ότι για να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να αναρρώσουν για παράδειγμα από ένα καταστροφικό styling πρέπει να χρησιμοποιούμε στο λούσιμο μόνο κοντίσιονερ, όχι σαμπουάν. «Όταν δεν χρησιμοποιείτε σαμπουάν, η κρέμα μαλλιών συσσωρεύεται στην τρίχα και, σταδιακά, οδηγεί σε φθορές» εξηγεί ο κολορίστας Matt Rez.

4. Κάνουμε σφιχτές αλογοουρές. Τα σφιχτά λαστιχάκια μπορεί να προκαλέσουν φθορές. Αν πιάνετε συχνά τα μαλλιά σας, αναζητήστε αξεσουάρ που σέβονται όσο γίνεται περισσότερο το τριχωτό της κεφαλής.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

5. Δεν τα ξεπλένουμε αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Το αλάτι στο θαλασσινό νερό, τα χημικά της πισίνας στερούν την τρίχα από την πολύτιμη κερατίνη, προκαλώντας της ξηρότητα και κάνοντας το χρώμα, στα βαμμένα μαλλιά, να ξεθωριάζει.

6. Τα εκθέτουμε απευθείας στον ήλιο. Κι όμως, η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επικίνδυνη μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για τα μαλλιά, όπως διευκρινίζει η hairstylist Melissa Brown. Το αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά; Ξηρότητα. Η λύση; Η χρήση ενός αντιηλιακού προϊόντος για μαλλιά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

7. Καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι. Αν ακόμα και το καλοκαίρι τα στεγνώνετε καθημερινά με σεσουάρ, τουλάχιστον φροντίστε να κρατάτε μια απόσταση 2-3 εκατοστών ανάμεσα στο πιστολάκι και το κεφάλι σας, ώστε να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερο στη θερμότητα.

8. Κάνετε περμανάντ ή θεραπείες ισιώματος με χημικά. Αποφύγετέ τις όσο μπορείτε, γιατί καταπονούν τα μαλλιά. Συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας για το πώς θα τα έχετε περιποιημένα χωρίς να τα υποβάλλετε συστηματικά σε χημικές ουσίες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

9. Κάνετε styling με θερμότητα όταν είναι άλουστα. Αν κάποιες μέρες δεν τα λούζετε, απλά προσθέτετε άφθονο ξηρό σαμπουάν και μετά τα ισιώνετε με πιστολάκι ή σίδερο μαλλιών, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.«Οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά όταν ισιώνουμε τα μαλλιά με σίδερο ισιώματος όταν δεν είναι καθαρά μπορεί να προκαλέσουμε φθορά» λέει η Brown. Σε κάθε περίπτωση, περιορίστε τη χρήση πρέσας ισιώματος όσο μπορείτε.

10. Τα βάφετε υπερβολικά συχνά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αφήσετε τις λευκές τρίχες να πολλαπλασιαστούν ή να στερηθείτε το αγαπημένο σας χρώμα, αλλά να επιλέξετε τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους και προϊόντα βαφής, αποφεύγοντας για παράδειγμα το συχνό ντεκαπάζ. Αν βάφετε συχνά τα μαλλιά σας, τουλάχιστον ποντάρετε στη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων περιποίησης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: EPA/JOEL CARRETT EDITORIAL USE ONLY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

TAGS