ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όταν μετακόμισα στη Νέα Ζηλανδία η κανονικότητα έμοιαζε σουρεαλιστική»: Συγκλονιστική μαρτυρία

«Έχοντας περάσει σχεδόν έναν χρόνο κλεισμένη στο διαμέρισμά μου, η ομορφιά του τοπίου έμοιαζε εξωπραγματική. Συνειδητοποίησα την καταθλιπτική επίδραση της πανδημίας»

«Όταν μετακόμισα στη Νέα Ζηλανδία η κανονικότητα έμοιαζε σουρεαλιστική»: Συγκλονιστική μαρτυρία

Κοντεύουμε να κλείσουμε έναν χρόνο πανδημίας και έχουμε σχεδόν ξεχάσει πώς ήταν η ζωή μας πριν από το φόβο και τους υγειονομικούς περιορισμούς. Πιο έντονα από άλλους το συνειδητοποιούν όσοι ταξιδεύουν σε μέρη του κόσμου όπου παραμένει, ή έχει επιστρέψει, μια αίσθηση κανονικότητας. Όπως μια Βρετανίδα, η Έλεν Χαντ, που λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν τα κρούσματα στο Λονδίνο άρχισαν να αυξάνονται, μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία. Πρόσφατα μοιράστηκε με τον «Guardian» τη συγκλονιστική μαρτυρία της, μια υπενθύμιση της ζωής μέχρι το 2019 και των τρόπων με τους οποίους η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Μεταξύ άλλων, η Χαντ έγραψε λοιπόν:

«Πώς μπορεί αυτό το μέρος -όπου μπορείς να αγκαλιάσεις τους γονείς σου, να βγεις σε μπαρ με τους φίλους σου, να ζήσεις τη ζωή σου περίπου όπως το 2019- να απέχει μόνο ένα αεροπορικό ταξίδι από εκείνο που άφησα πίσω;».

«Πώς μπορεί αυτό το μέρος -όπου μπορείς να αγκαλιάσεις τους γονείς σου, να βγεις σε μπαρ με τους φίλους σου, να ζήσεις τη ζωή σου περίπου όπως το 2019- να απέχει μόνο ένα αεροπορικό ταξίδι από εκείνο που άφησα πίσω;».

Η Χαντ ζούσε στο Λονδίνο από το 2017, όπως πρόσθεσε και αποφάσισε, ενόψει ενός ακόμη lockdown χωρίς ημερομηνία λήξης, να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία. «Σε κάθε στάση του ταξιδιού μου προς το Όκλαντ, όπου μέσα σε 24 ώρες άλλαξα τρεις πτήσεις, το κινητό μου φωτιζόταν διαρκώς με ειδοποιήσεις για την κατάσταση από την οποία είχα δραπετεύσει, που επιδεινωνόταν διαρκώς. Δύο εβδομάδες μετά, βγήκα από την καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία, όπου από το Νοέμβριο δεν έχουν εγχώρια κρούσματα. Μέσα από το ξενοδοχείο, ένιωσα να ξεγλιστράω σε έναν άλλο κόσμο.

»Η αίσθηση κανονικότητας ήταν σουρεαλιστική. Έκανα βόλτες στη γενέτειρα των γονιών μου γεμάτη σιωπηλό δέος και μάτια διάπλατα ανοιχτά ενώ έβλεπα αγνώστους μαζεμένους γύρω από τα τραπέζια των καφέ, να συζητούν χαλαρά για ασήμαντα θέματα. Ακόμα και η ομορφιά του φυσικού τοπίου – στην οποία, ως Νεοζηλανδός, μπορεί να αποκτήσεις ανοσία- έμοιαζε εξωπραγματική, αφού είχα περάσει σχεδόν έναν χρόνο κλεισμένη στο διαμέρισμα μου στο Λονδίνο. […] Σε μια πεζοπορία με φίλους δεν σταμάτησα να σχολιάζω τα αρώματα των φυτών, παίρνοντας βαθιές, άπληστες ανάσες. Οι μάσκες μου παρέμεναν κλεισμένες στη βαλίτσα μου. Κοιτούσα αγνώστους κατάματα και τους χαμογελούσα αυθόρμητα.

«Σε μια πεζοπορία με φίλους δεν σταμάτησα να σχολιάζω τα αρώματα των φυτών, παίρνοντας βαθιές, άπληστες ανάσες. Οι μάσκες μου παρέμεναν κλεισμένες στη βαλίτσα μου. Κοιτούσα αγνώστους κατάματα και τους χαμογελούσα αυθόρμητα»

»Αλλά υπήρξε και μια περίοδος προσαρμογής. Στην αρχή, ένιωθα μια ένταση όταν βρισκόμουν ανάμεσα σε κόσμο. Κάθε φορά που με πλησίαζε κάποιος άγνωστος, απομακρυνόμουν. Στο Λονδίνο, αυτή η χειρονομία θα ήταν εύλογη. Στη Νέα Ζηλανδία, έμοιαζε αγενής. Ενώ νόμιζα ότι είχα διαχειριστεί σχετικά καλά την κατάσταση το 2020, ήταν μόνο όταν ένιωσα γεμάτη χαρά, άνετη και ασφαλής που συνειδητοποίησα τη διαβρωτική, καταθλιπτική επίδραση που μου είχε ασκήσει η πανδημία. Κάποιες φορές, σε ένα εμπορικό κέντρο ή ένα καφέ γεμάτο κόσμο, με κυρίευε αναπάντεχα το άγχος, φτάνοντας ακόμα και στα δάκρυα – μια επιθυμία να φωνάξω στους αγνώστους: δεν ξέρετε πόσο τυχεροί είστε! Ωστόσο, περιορίστηκα στο να το λέω ξανά και ξανά στους γονείς και τους φίλους μου, με το αίσθημα επείγοντος μιας επιζήσασας – ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούσα πως, φεύγοντας όταν είχα φύγει, είχα αποφύγει τα χειρότερα. […]

«Στην αρχή, ένιωθα μια ένταση όταν βρισκόμουν ανάμεσα σε κόσμο. Κάθε φορά που με πλησίαζε κάποιος άγνωστος, απομακρυνόμουν. Στο Λονδίνο, αυτή η χειρονομία θα ήταν εύλογη. Στη Νέα Ζηλανδία, έμοιαζε αγενής»

»Αδέσμευτη και αυτοαπασχολούμενη, με κάποιες αποταμιεύσεις στην άκρη, ήμουν σε θέση να οργανώσω την απόδρασή μου και την παραμονή τεσσάρων μηνών στη Νέα Ζηλανδία. Το ήξερα ότι ήμουν τυχερή, αλλά όχι πόσο: λίγες μόλις μέρες μετά την αναχώρησή μου από τη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία επέκτεινε την καραντίνα, σε όσους φτάνουν στη χώρα, στον έναν μήνα. […]

»Μεγαλώνοντας, με ενοχλούσε το πόσο απομονωμένη φαινόταν η Νέα Ζηλανδία από τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα, αυτό το γεγονός μοιάζει συναρπαστικό. Ενώ οι μεγάλες μητρόπολεις του κόσμου έχουν γονατίσει, η “ομάδα των πέντε εκατομμυρίων” της Τζασίντα Άρντερν στέκεται όρθια, τουλάχιστον για την ώρα. Παρόλο που η κυβέρνηση ζητά συμμόρφωση για να “μη σταματήσουμε το καλοκαίρι” και παρά τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, η υποτροπή θεωρείται αναπόφευκτη. Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν τρία νέα κρούσματα.

«Μεγαλώνοντας, με ενοχλούσε το πόσο απομονωμένη φαινόταν η Νέα Ζηλανδία από τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα, αυτό το γεγονός μοιάζει συναρπαστικό. Ενώ οι μεγάλες μητρόπολεις του κόσμου έχουν γονατίσει, η “ομάδα των πέντε εκατομμυρίων” της Τζασίντα Άρντερν στέκεται όρθια»

»”Και αν όλοι όσοι βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία στη διάρκεια της COVID-19 έχουν χάσει τη στοιχειώδη ικανότητα να μπουν στη θέση εκείνων που ζουν εκτός;” αναρωτήθηκε πρόσφατα ένας φίλος στο Twitter, ποστάροντας ένα gif με κόσμο να χορεύει μέσα σε ένα καταφύγιο, αγνοώντας την Αποκάλυψη που συντελείται έξω. Στο μεταξύ, όσοι επιστρέψαμε πρόσφατα αναζητήσαμε ο ένας τον άλλο. Παρακολουθούμε, εμμονικά, τις ειδήσεις για την πανδημία. Μοιραζόμαστε σουρεαλιστικά σκίτσα κανονικότητας και εκφράζουμε την ενοχή που αισθανόμαστε, επειδή αναζητήσαμε μια σωσίβια λέμβο που άλλοι δεν έχουν στη διάθεσή τους – επειδή απολαμβάνουμε αυτό το ασταμάτητο καλοκαίρι, ενώ οι φίλοι μας δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα. Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες μας είναι ευχάριστος αντιπερισπασμός ή οδυνηρή υπενθύμιση;».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό:


Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.