ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πανομοιότυπα δίδυμα μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειες και παρουσίασαν " μεγάλες διαφορές" στο IQ

Η υπόθεση τους αποτέλεσε δείγμα ερευνών σχετικά με την συζήτηση περί φύσης και ανατροφής, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα φιλοσοφικά ζητήματα στην ψυχολογία.

Τα πανομοιότυπα δίδυμα από τη Κορέα, τα οποία χωρίστηκαν ως νήπια και μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειας και χώρες, παρείχαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συζήτηση περί φύσης/ανατροφής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τα δύο κορίτσια γεννήθηκαν το 1974 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου έζησαν μαζί μέχρι τα δύο τους χρόνια.

Ήταν σε εκείνη την ηλικία, όταν η γιαγιά τους πήγε μαζί σε μια αγορά, και ένα από τα δίδυμα χάθηκε. Αφού εντοπίστηκε από αγνώστους, η χαμένη δίδυμη αδερφή μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο περίπου 100 μίλια μακριά από το σπίτι της, πριν, τελικά, μεταφερθεί σε μία ανάδοχη οικογένεια.

Το κορίτσι δεν θυμόταν ότι είχε χαθεί και τελικά μεταφέρθηκε μέσω μιας υπηρεσίας υιοθεσιών σε μια οικογένεια στις ΗΠΑ. Το 2018, υπέβαλε δείγμα του DNA της ως μέρος ενός προγράμματος στη Νότια Κορέα για την επανένωση των μελών της οικογένειας. Το DNA της μπήκε στο σύστημα και τον Οκτώβριο του 2020 έμαθε ότι όχι μόνο ήταν δίδυμη, αλλά και ότι είχε άλλα δύο αδέρφια.

Μετά την ανακάλυψη, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα χορήγησαν τεστ και έκαναν συνεντεύξεις στα δίδυμα για να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη, το προφίλ προσωπικότητας, την ψυχική υγεία και το ιατρικό τους ιστορικό. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύνθεση της προσωπικότητας των διδύμων ήταν παρόμοια και "σύμφωνη με τη βιβλιογραφία σχετικά με τις μέτριες γενετικές επιρροές στην προσωπικότητα στην ενήλικη ζωή".

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το πανομοιότυπο δίδυμο που μεγάλωσε στην Κορέα ανέφερε ότι είχε μια αρμονική οικογενειακή ζωή, ενώ η αδερφή στις ΗΠΑ αντιμετώπισε συγκρούσεις και το διαζύγιο των ανάδοχων γονιών της. "Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο δίδυμα έχουν πολύ υψηλή ευσυνειδησία, καλή οργάνωση, υπακοή και επιδιώκουν επιτεύγματα και στόχους", έγραψαν οι ερευνητές στα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Οι ομοιότητες μεταξύ τους βοήθησε να τονιστεί ο ρόλος της γενετικής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, αν και οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν βρήκαν "ουσιαστικές διαφορές" στο IQ κάθε δίδυμου.

Προηγούμενες μελέτες με πανομοιότυπα δίδυμα έδειξαν μια μέση διαφορά IQ όχι μεγαλύτερη από επτά μονάδες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα σε αυτή την περίπτωση διαπίστωσαν ότι η δίδυμη που μεγάλωσε στις ΗΠΑ είχε IQ 16 βαθμούς χαμηλότερο από την αδερφή της.

"Είναι εντυπωσιακό ότι τα δίδυμα έδειξαν ουσιαστικές διαφορές στις γνωστικές ικανότητες που έχουν συνδεθεί με ισχυρή γενετική επιρροή", έγραψαν οι ερευνητές. Το χρονικό χάσμα μεταξύ του πότε χώρισαν τα πανομοιότυπα δίδυμα και του πότε διεξήχθησαν τα τεστ, καθιστά δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, εάν η ανατροφή τους ήταν υπεύθυνη για τη διαφορά στο IQ. Η μελέτη σημείωσε ότι η αδελφή που μεγάλωσε στις ΗΠΑ υπέστη τρία εγκεφαλικά επεισόδια στη ζωή της, τα οποία μπορεί να επηρέασαν τις γνωστικές της ικανότητες.

Οι διαφορές που θα μπορούσαν να συνδεθούν πιο ξεκάθαρα με την ανατροφή τους περιελάμβαναν την ιδεολογία τους, με την αδερφή που μεγάλωσε στις ΗΠΑ να υιοθετεί μια πιο ατομικιστική άποψη, ενώ η αδελφή που παρέμεινε στην Κορέα να έχει πιο συλλογικές αξίες.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.