ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

5 γυναίκες που ξεχωρίζουν στο πολεμικό φωτορεπορτάζ

Γυναίκες που αψήφησαν τον κίνδυνο και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε εμπόλεμες περιοχές για να μεταδώσουν τα γεγονότα μέσα από τις φωτογραφίες τους.

Εικόνες ολέθρου έρχονται τις τελευταίες εβδομάδες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη που συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς με το μεγαλύτερο μέρος του να αποτελεί άμαχο πληθυσμό. Οι εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν όσοι ζουν στα δύο αυτά κράτη είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να συλλάβει παρόλο που φτάνουν σε εμάς φωτογραφίες με τις πιο αποκαρδιωτικές εικόνες. Μία από αυτές είναι και η κεντρική φωτογραφία με την Παλαιστίνια που σώζει κάποια βιβλία από τα συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του ένας ακόμη βομβαρδισμός από το Ισραήλ στη Γάζα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μετρούν πληγές. Δεν είναι η πρώτη -και δυστυχώς ούτε η τελευταία- φορά που την επικαιρότητα κατακλύζουν εικόνες πολέμου.

Στην πρώτη γραμμή των εμπόλεμων περιοχών βρίσκονται συχνά, για να μας μεταφέρουν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό τα γεγονότα, γυναίκες. Κάποιες από αυτές ξεχώρισαν με τις εικόνες που κατέγραψαν αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στο βιβλίο Women War Photographers: From Lee Miller to Anja Niedringhaus μπορείς να ανακαλύψεις σπουδαίες πολεμικές ανταποκρίτριες που έκαναν φωτορεπορτάζ στα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη τα τελευταία 80 χρόνια. Παρακάτω αναδεικνύουμε την σπουδαία πορεία πέντε γυναικών που είχαν ως όπλο τη φωτογραφική τους μηχανή.

Margaret Bourke-White

Έγινε γνωστή ως η πρώτη ξένη φωτογράφος που της επετράπη να τραβήξει εικόνες στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια και που είδε τις φωτογραφίες της σε εξώφυλλο του περιοδικού Life.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ήταν η πρώτη γυναίκα που της επετράπη να εργαστεί στις εμπόλεμες ζώνες και η μόνη ξένη φωτογράφος στη Μόσχα όταν εισέβαλαν οι γερμανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα έκανε αρχιτεκτονική και εμπορική φωτογραφίες δουλεύοντας για εταιρίες όπως η Otis Steel. Από το 1929 μέχρι το 1935 ήταν συνεργάτης του περιοδικού Fortune.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.