ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αριέττα και Αμαλία Μουτούση: Οι υπέροχες κόρες της Νόνικας Γαληνέα σε μια έκθεση αφιερωμένη στην μεγάλη κυρία του θεάτρου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα θεατρικά κοστούμια της Νόνικας Γαληνέα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ARIETA_MOYTOYSI_AMALIA_MOYTOYSI ndp

Εντυπωσιακά, περίτεχνα κοστούμια που φόρεσε επί σκηνής η αξέχαστη ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα εκτίθενται από σήμερα στο φουαγιέ ισογείου της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση με τίτλο "Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά" στήθηκε με τα κοστούμια που δώρισε η μεγάλη κυρία του θεάτρου στο Μέγαρο ως ένδειξη βαθιάς αγάπης προς τον χώρο όπου παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις αλλά και τον ιδρυτή του Χρήστο Λαμπράκη.

Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου του 1938. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη της Μάνης, ένα άνθρωπος συντηρητικών φρονημάτων, όπως τον περιέγραψε η ηθοποιός σε γνωστό έντυπο μετά από πολλά χρόνια. Η μητέρα της ήταν η Ντορέτ Kαραϊωσηφόγλου, θρυλική μορφή της κοσμικής Αθήνας, μια γυναίκα απαράμιλλης κομψότητας που φημίζονταν για τη γοητεία που ασκούσε στο "ισχυρό" φύλο.

Ο γάμος του Πέτρου Γαληνέα και της Ντορέτ δεν κράτησε πολύ. Οι δύο τέως σύζυγοι ξαναπαντρεύτηκαν, εκείνος την απόγονο της οικογενείας Μυταράκη κι εκείνη, σε δεύτερο γάμο, τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Τρίτος σύζυγός της ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης. Η Νόνικα Γαληνέα "ξενιτεύτηκε" σε πολύ νεαρή ηλικία. Τελειώνοντας το δημοτικό –φοίτησε στο Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον Δ.Ν.Μακρή, μετέπειτα Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου- βρέθηκε στη Φλωρεντία κι από εκεί, μετά από ένα χρόνο, πήρε "μεταγραφή" στην Ελβετία, στο αγγλικό σχολείο Châtelard School όπου φοιτούσαν κυρίως κόρες βρετανικών αριστοκρατικών οικογενειών.

Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών της στην Ελβετία, γράφτηκε στα 18 στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο, μια σχολή που προτιμούσαν οι κόρες καλών οικογενειών για μια επίφαση μόρφωσης. Όμως, ο ανήσυχος και περιπετειώδης χαρακτήρας της οδήγησε τα βήματά της αλλού, στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art, όπου μυήθηκε για πρώτη φορά στα μυστικά της θεατρικής τέχνης.

Ο πρώτος γάμος με τον Νίκο Μουτούση

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, η Νόνικα Γαληνέα γνώρισε έναν νεαρό γιατρό, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τον Νίκο Μουτούση. Ξετρελαμένη μαζί του θα τον ακολουθήσει στο Παρίσι, όπου εκείνος συνέχισε τις σπουδές του στην νευρολογία.

Στα πέντε χρόνια που διήρκεσε η παραμονή του ζεύγους στη γαλλική πρωτεύουσα, η Νόνικα Γαληνέα και ο Νίκος Μουτούσης απέκτησαν τρία παιδιά. Τις δίδυμες Αλέξια και τη και Αριέττα και την νεότερη Αμαλία Μουτούση. Από τα τρία παιδιά μόνο η μία, η Αλεξία, δεν προσβλήθηκε από το μικρόβιο της υποκριτικής.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν οκτώ μοναδικά κοστούμια που φιλοτέχνησε η βραβευμένη με Όσκαρ Ενδυματολογίας, Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ, μαζί με τα πρωτότυπα σχέδια τους, τα οποία δημιουργήθηκαν για το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του έτους 1991-1992 στο θέατρο "Ιλίσια". Οι παραστάσεις "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του συγγραφέα Friedrich Durrenmat καθώς και η "Η κυρία του Μαξίμ" του συγγραφέα Georges Feydeau, που σκηνοθέτησε ο Leon Rubin, ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, τής έδωσε όμως τη μεγάλη χαρά να φέρει για πρώτη φορά την μοναδική Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε τα κοστούμια και για τα δύο έργα: "Η συνεργασία μας ήταν η πρώτη της στην Ελλάδα, έως τότε δεν το σκεφτόταν. Είχε ήδη κερδίσει το Όσκαρ για την ταινία "Ο μεγάλος Γκάτσμπυ", τής τηλεφώνησα χωρίς να την γνωρίζω και της είπα: "Θέλω να ανεβάσω δύο έργα, δύο εντελώς διαφορετικές παραστάσεις και η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής μου θα είναι να συνεργαστείτε μαζί μου και ας μην με γνωρίζετε. Ρωτήστε για εμένα, αν θέλετε". Και τότε εκείνη μου αποκρίθηκε: "Δεν χρειάζεται, έρχομαι" είχε αποκαλύψει η ίδια η Νόνικα Γαληνέα.


Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνεται επίσης ένας εντυπωσιακός πίνακας της εικαστικού Βάνας Ξένου με επεξεργασμένες ζωγραφικά φωτογραφίες της ηθοποιού από παραστάσεις της, που θα κοσμεί μόνιμα τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου.


Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την ταινία με τίτλο "50 χρόνια θέατρο – Νόνικα Γαληνέα", σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη.


Η Νόνικα Γαληνέα είναι η μοναδική Ελληνίδα που πρωταγωνίστησε σε έξι θεατρικά έργα, σπάνια για την ελληνική θεατρική σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της, ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν εκείνος που σφράγισε την επάνοδό της στο θέατρο με ένα ρόλο που τόσο επιθυμούσε να ερμηνεύσει, τη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου.

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.