ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με DNA 3 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή γονιμότητας επιβεβαίωσε το νέο θαύμα της επιστήμης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε μωρό με τη χρήση DNA τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA προέρχεται από τους δύο γονείς του μωρού και περίπου το 0,1% από μία τρίτη γυναίκα, δότρια.

Η ρηξικέλευθη αυτή τεχνική πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας αποτροπής των γεννήσεων παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις.

Οι μιτοχονδριακές νόσοι είναι ανίατες και μπορούν να αποδειχτούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Κάποιες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά κι αυτή η τεχνική θεωρεταί ως η μόνη επιλογή γι’αυτούς ώστε να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια που συχνά αποκαλούνται και "εργοστάσια του κυττάρου", είναι μικροσκοπικά οργανίδια που περιέχονται σε σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος και μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αδυνατούν, όμως, να τροφοδοτήσουν το σώμα με ενέργεια, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε εγκεφαλικές βλάβες, μυικές δυστροφίες, καρδιακές ανεπάρκειες και τύφλωση.

Τα μιτοχόνδρια μπορούν να περάσουν στο μωρό μόνο από τη μητέρα. Συνεπώς, η θεραπεία μιτοχονδριακής δωρεάς είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με τη χρήση μιτοχονδρίων από υγιή δωρήτρια δωρεά μιτοχονδρίων

Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε τώρα στο Νιουκάστλ, παρότι ο αντίστοιχος νόμος που επέτρεπε τη γέννηση παιδιών μέσω αυτής της διαδικασίας, είχε ψηφιστεί το 2015.

Παρόλα αυτά, η Βρετανία δεν προχώρησε αμέσως στην υλοποίηση της τεχνικής. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω της μεθόδου αυτής, ήταν οικογένειας από την Ιορδανία που έκανε τη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016.

Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), έως τις 20 Απριλίου 2023, "λιγότερα από πέντε" παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.