ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Stelios Koudounaris: Όταν η υψηλή ραπτική συναντά τις pret-a-porter δημιουργίες

Ο σχεδιαστής Στέλιος Κουδουνάρης, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της νέας γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών.

Stelios Koudounaris: Όταν η υψηλή ραπτική συναντά τις pret-a-porter δημιουργίες

Το όνομά του είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα brands στην Ελλάδα. Ο Stelios Koudounaris, από την πρώτη κιόλας συλλογή, έπαιξε επιδραστικό ρόλο στην ελληνική σκηνή της μόδας ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής showbiz τον εμπιστεύονται για τις εμφανίσεις τους.

Κάνοντας το ντεμπούτο του το 2008, ο Κύπριος σχεδιαστής Στέλιος Κουδουνάρης που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της νέας γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών.

Stelios Koudounaris: Όταν η υψηλή ραπτική συναντά τις pret-a-porter δημιουργίες
Στέλιος Κουδουνάρης

Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μια άγρια κομψότητα και ευαισθησία ταυτόχρονα. Αγαπά τα περίπλοκα πατρόν, τα ρούχα που αναδεικνύουν το σώμα και το να χρησιμοποιεί τεχνικές υψηλής ραπτικής στις pret-a-porter δημιουργίες του δίνοντας πάντα σημασία στις λεπτομέρειες και την άριστη ποιότητα των υλικών.

Έχει συγκεκριμένες αισθητικές εμμονές και αυτό τον οδηγεί στο να δημιουργεί ρούχα τα οποία ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι δικά του.

«Κάθε φορά που πειραματίζομαι με τις συλλογές μου, πάντα καταλήγω στο ότι θέλω κάθε ρούχο που σχεδιάζω να κάνει τη γυναίκα ή τον άνδρα που το φοράει να νιώθει αλλά και να εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Θέλω οι άνθρωποι μέσα από τα ρούχα μου να γίνονται ελκυστικοί, δυνατοί και να ξεδιπλώνουν το χαρακτήρα τους μέσα από αυτά» λέει ο ίδιος.

Συναντήσαμε τον Στέλιο Κουδουνάρη στο showroom του στο Κολωνάκι.

Ας ξεκινήσουμε με τα πιο πρόσφατα γεγονότα, και εννοώ το madwalk και το εκπληκτικό catwalk, με μούσα την Τάμτα. Το show ήταν τόσο εντυπωσιακό που θα μπορούσε άνετα να σταθεί σε Fashion week στις μητροπόλεις της μόδας. Είσαι ικανοποιημένος;

Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία με την Τάμτα γιατί καταρχήν την εκτιμώ πολύ σε καλλιτεχνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Εκτός από εξαιρετική τραγουδίστρια είναι και εξαιρετική performer κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα κόνσεπτ σκηνικής παρουσίασης το οποίο ήταν σαν να εξιστορούσαμε μια ιστορία με πρωταγωνιστές την Τάμτα και τη συλλογή μου για το φετινό καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα θεωρώ δικαίωσε και τους δύο γιατί εργαστήκαμε μαζί με τις ομάδες μας με πολύ ευχαρίστηση αλλά πραγματικά σκληρά.

Η Τάμτα συνόδευσε την επίδειξη του σχεδιαστή στο Μadwalk by Aperol Spritz 2016.

Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία του brand. Από που ξεκίνησες; Πώς επέλεξες τον κυπριακό αγρινό για σήμα;

Η πρώτη μου γνωριμία με το χώρο της μόδας έγινε από τα παιδικά μου χρόνια μέσα από την επιχείρηση πώλησης ενδυμάτων που διατηρεί η οικογένεια μου στην Κύπρο. Στην ουσία μεγάλωσα σε ενα περιβάλλον με ρούχα και υφάσματα παντού, οπότε νομίζω οτι η συνέχεια της ιστορίας ήταν μάλλον αναμενόμενη...

Επέλεξα να χρησιμοποιώ ως λογότυπο μου το Κυπριακό αγρινό. Μια ισχυρή παραδοσιακή μορφή, συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια και δοσμένη με φουτουριστική διάθεση, θέλοντας έτσι να δηλώνω πάντα την καταγωγή μου και την αγάπη μου προς την ιδιαιτερή μου πατρίδα, τη δυναμική των σχεδίων και το αιχμηρό πατρόν που χαρακτηρίζει τα ρούχα μου.

Τι θα δούμε στην καινούργια σου συλλογή για το φετινό καλοκαίρι;

Η συλλογή μου για Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016 συνδυάζει μια προσωπική εσωστρέφεια ως προς την πηγή έμπνευσης. Ανέτρεξα στο παρελθόν και εξέτασα την κλασσική αρχιτεκτονική, τους κανόνες, το μέτρο και τον ρυθμό των αρχαίων Ελλήνων. Παρ’ ολη την αυστηρότητα και το δυναμισμό του δωρικού ρυθμού, από τον οποίο και είμαι επηρεασμένος, τα αποτελέσματα στη συλλογή, συνδυάζουν ρευστότητα και λεπτότητα. Υφάσματα ανάγλυφα, με πτυχές και κίνηση αλλά και αιώνια μεταξωτά που δίνουν την απαραίτητη στιλπνότητα και προσδιορίζουν την γυναικεία φιγούρα.

Η γραμμική ανδρόγυνη σιλουέτα που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε μου συλλογή, αντικαθίσταται από μια γυναίκα που δείχνει πιο πληθωρική στο σύνολό της. Η συλλογή χαρακτηρίζεται από μια “δωρική” θηλυκότητα η οποία μεταφράζεται στο σήμερα σε μια εντυπωσιακή σιλουέτα.

Stelios Koudounaris SS16

Ντύνεις μερικές από τις μεγαλύτερες σταρ στην Ελλάδα και τα ρούχα σου είναι τόσο χαρακτηριστικά, που κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει την υπογραφή σου στα κομμάτια. Είναι αυτή η αποτίμηση του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς;

Το ότι τα ρούχα μου είναι αναγνωρίσιμα σίγουρα είναι ένα στοιχείο επαγγελματικής καταξίωσης γιατί σημαίνει ότι η σχεδιαστική μου πορεία απασχολέι μια μερίδα κοινού οι οποίοι πλέον αναγνωρίζουν τη δουλειά μου. Είναι σαφώς ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και αποτέλεσμα πιστής σχεδιαστικής φιλοσοφίας και σκληρής δουλειάς. Είναι επιτυχία αλλά κυρίως μεγάλη ευτυχία να βρίσκω αποδέκτες της προσωπικής μου αισθητικής, των δικών μου ιστοριών. Σε σχέση με το ότι στην πελατεία μου συγκαταλέγονται πολλοί καλλιτέχνες και δημοφιλή άτομα είναι και πάλι ένα ευχάριστο γεγονός και είναι πιστεύω και αυτό αποτέλεσμα της σχεδιαστικής συνέπειας και της διαρκους αναζήτησης για το καινούργιο.

Οι ανδρικές σου συλλογές, είναι εξίσου εντυπωσιακές με τις γυναικείες και είδαμε πρόσφατα τον Σάκη Ρουβά να φωτογραφίζεται σε μεγάλο περιοδικό με custom made tshirt. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ανδρικών σου συλλογών;

Αγαπώ την ανδρική μόδα και αυτό φαίνεται και μέσα από τις γυναικείες μου συλλογές στις οποίες πάντα υιοθετώ στοιχεία της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Η ανάγκη μου για δημιουργία καθώς και η επίμονη ζήτηση ανδρικών ρούχων από τους πελάτες μου, με οδήγησαν στη δημιουργία της ανδρικής συλλογής η οποία διατηρεί τους καθιερωμένους κανόνες κομψότητας με κλασικά διαχρονικά υλικά αλλά και νέας τεχνολογίας υφάσματα, ακρίβεια στην κατασκευή και άνετες αναλογίες στην εφαρμογή που είναι και οι κύριες σχεδιαστικές αρχές της συλλογής, ενώ αποκηρύσσεται κάθε τι που δεν είναι απαραίτητο διατηρώντας πάντα την ανάγκη του διαφορετικού και του σύγχρονου, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη και εύχρηστη πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας

O Σάκης Ρουβάς με Stelios Koudounaris custom made tshirt, για το People
Stelios Koudounaris SS16

Θα μας δώσεις και ένα hint από την συλλογή σου F/W 16-17;

Για τον επόμενο Χειμώνα, το μαύρο κυριαρχεί στη συλλογή μαζί με το cranberry red σε σιλουέτες πολύ θηλυκές, ρευστές αλλά και πιο ανδρόγυνες. Πλούσια πλεκτά είναι βασικά κομμάτια της συλλογής όπως και μια συνέχεια με στοιχεία από την καλοκαιρινή συλλογή, όπως εντυπωσιακά ruffles δουλεμένα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά. Τα κομμάτια της καινούργιας συλλογής θα έλεγα ότι τα χαρακτηρίζει μια σύγχρονη θεατρικότητα η οποία υποβάλλει τη γυναίκα που θα τα επιλέξει σε μια διαδικασία να υποδυθεί ένα ρόλο ώστε να ξεφύγει από την καθημερινότητα της. Και αυτό θα έλεγα είναι ένα παιχνίδι που ανυπομονώ να παίξουμε αυτό το φθινόπωρο.

Δείτε τη συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016:

Δείτε ολόκληρη την επίδειξη του Στέλιου Κουδουνάρη όπως παρουσιάστηκε στο Μadwalk by Aperol Spritz 2016:

Οι συλλογές του Στέλιου Κουδουνάρη κατασκευάζονται στην Ελλάδα ενώ διανέμονται σε 75 επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

STELIOS KOUDOUNARIS

15 Achaiou str., 10675, Kolonaki, Athens, Greece, T: +30 211 1829932

info@stelioskoudounaris.com

stelioskoudounaris.com

instagram: stelioskoudounaris

facebook: SteliosKoudounaris

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.