ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

Είναι δύσκολο στη θέα των κοσμημάτων Vasiliki να μη νιώσεις την κίνηση, τη ροή, τον διαρκή μετασχηματισμό της μορφής. Η Κική Καραγιάννη κατασκευάζει κοσμήματα με φαινομενικά αφηρημένη μορφή με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού. Σύμφωνα με πηγές αυτή η τεχνική χύτευσης εντοπίζεται το 2500 π.Χ. και πιστώνεται στους Σουμέριους, ενώ άλλες αναφορές την τοποθετούν στην κλασική Ελλάδα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος λαός της αρχαιότητας εξοικειώθηκε πρώτος με αυτή την πολύπλοκη τεχνική, είναι βέβαιο πως άνθισε στην περιοχή της Μεσογείου και την Εγγύς Ανατολή. Εκτός όμως από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία εντοπίζονται στην Κίνα κατά την δυναστεία των Σάνγκ, το 1700 π.Χ.

Αρχαίες τεχνικές και βιωσιμότητα

Αρχικά, δημιουργείται ένα αρχικό μοντέλο του κομματιού από κερί το οποίο καλύπτεται με ένα υλικό, συνήθως γύψο, που στερεώνει το μοντέλο και δημιουργεί ένα αρχέτυπο. Το αρχικό μοντέλο κεριού ζεσταίνεται και αφαιρείται, αφήνοντας ένα κενό μέσα στο γύψινο αρχέτυπο το οποίο γεμίζεται με λιωμένο μέταλλο. Μετά την ψύξη και σκλήρυνση του υλικού, το γύψινο αρχέτυπο αφαιρείται, αφήνοντας πίσω το τελικό κατάλληλα διαμορφωμένο και φινιρισμένο κομμάτι.

Αυτή περίπου τη διαδικασία ακολουθεί η Κική Καραγιάννη για να δημιουργήσει τα κοσμήματα Vasiliki κατά παραγγελία made-to-measure , όμως με μία βασική παραλλαγή που τις επιτρέπει να δίνει αυτά τα ρευστά σχήματα στα κοσμήματά της εκμεταλλευόμενη τις σταγόνες λιωμένου κεριού. Επίσης, μαλακώνει το μέταλλο με τα χέρια ενσωματώνοντας στο τελικό προϊόν τα δαχτυλικά της αποτυπώματα.

Ένας επίσης βασικός πυλώνας των κοσμημάτων Vasiliki είναι η βιωσιμότητα καθώς η Κική προμηθεύεται μέταλλα δίκαιου εμπορίου και ηθικά ανασκαμμένους πολύτιμους λίθους, οι οποίοι είναι πλήρως ανιχνεύσιμοι και εξορύσσονται υπεύθυνα από περιοχές χωρίς συγκρούσεις.

Γνωρίστε το brand Vasiliki και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Vasiliki;

Γεννήθηκα στο Λονδίνο και αφού αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths με πτυχίο Καλών Τεχνών και Ιστορίας της Τέχνης, ήθελα μια αλλαγή. Αυτό υλοποιήθηκε ως αλλαγή τόπου και μέσου. Μετακόμισα στην Αθήνα σχεδόν διαισθητικά, ίσως εμπνευσμένη από τον απόηχο των παιδικών αναμνήσεων της μητέρας μου και τα λόγια των Καβάφη και Σεφέρη, που διάβαζα εκείνη την εποχή. Απογοητευμένη ίσως, όπως οι περισσότεροι εικοσάρηδες ήθελα να δημιουργήσω κάτι ουσιαστικό, κάτι στέρεο, και επέλεξα το κόσμημα. Χωρίς κλασική εκπαίδευση, βρήκα μέντορες στην Αθήνα, που μοιράστηκαν το χρόνο τους & την εμπειρία τους μαζί μου. Εξακολουθώ να αισθάνομαι ταπεινή για το άνοιγμα και την προθυμία τους να εξερευνήσουν τις συχνά αρκετά παράξενες ιδέες μου και τα "τι θα γινόταν αν". Αυτό αποτέλεσε το θεμέλιο για το Vasiliki.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Vasiliki με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Φανταστική και λαμπερή. Αλλά στον πυρήνα της υπάρχει επίσης μια σταθερότητα - τόσο στο φυσικό βάρος των υλικών όσο και στην ποιότητα της κατασκευής τους.

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Δίνω σε κάθε ένα από τα κομμάτια μου μια ταυτότητα, η οποία επηρεάζει την ενέργειά του και τη μορφή του. Αυτά είναι εμπνευσμένα κυρίως από οντότητες που μεταμορφώνονται, οι οποίες απαντώνται σε ιστορίες: από αρχαίες μυθολογίες, επιστημονική φαντασία, μέχρι φυσικούς οργανισμούς. Η ιδέα της μεταμόρφωσης αντικατοπτρίζεται στη διαδικασία που χρησιμοποιώ, την τεχνική του χαμένου κεριού, που είναι μια αρχαία διαδικασία χύτευσης λιωμένου κεριού όπου οι ρευστές σταγόνες μπορούν να στερεοποιηθούν σε ασύμμετρα μοναδικά φορέσιμα κομμάτια.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Θα εστιάσω στο προνόμιο το οποίο είναι ότι η Αθήνα είναι μια σφιχτοδεμένη, υποστηρικτική και προσιτή πόλη. Και ότι υπάρχει ακόμα μια κουλτούρα τεχνιτών εδώ, η παραγωγή μου είναι σούπερ τοπική, ως επί το πλείστον σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το στούντιό μου. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτοί οι τεχνίτες θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται και να προωθούνται, καθώς αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και εύθραυστο.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η μόδα είναι φαντασία, είναι μια περφόρμανς και είναι ένα μέσο για να εκφράζεσαι.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Είμαι αρκετά υπέρ της πρακτικότητας, της λειτουργικότητας φορώ πολλά ρούχα εργασίας, αλλά στα κοσμήματα είναι εκεί που αρχίζω να γίνομαι πολύ παιχνιδιάρα.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Ιστορίες, μυθοπλασίες, μυθολογίες.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Στο μαγαζί με τα μπιλιάρδα στο τέλος του δρόμου μου με τη Vivian Westwood.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με κοσμήματα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Ο μουσικός Xtos με κοσμήματα Vasiliki.

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Πιστεύω ότι ζούμε σε συγκλονιστικούς καιρούς, τα σώματά μας δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην ταχύτητα των πραγμάτων. Υπάρχει ένας κατακλυσμός διαφήμισης, μια διέγερση επιθυμιών, η οποία περιλαμβάνει πολλές πλάνες όπως το greenwashing. Οπότε, νομίζω ότι είναι σημαντικό ως άτομα να εστιάζουμε στον εαυτό μας και στις αξίες μας και να είμαστε υπεύθυνοι, να κάνουμε την έρευνά μας ώστε να είμαστε σε θέση να τις διακρίνουμε. Υπάρχουν πολλοί εμπνευσμένοι άνθρωποι και brands γύρω μου που βλέπω να το κάνουν αυτό. Έτσι, θα έλεγα ότι υπάρχει μια δύναμη στον εαυτό, μια θετικότητα, για τα πράγματα που έρχονται.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Vasiliki;

Online στο www.vasiliki.studio, κατόπιν ραντεβού στο στούντιό μου στην Αθήνα και στα εξής καταστήματα: Mouki Mou, Αθήνα, Indigo, Αθήνα, Ταξίδι, Τήνος, SSense, Online, Store X, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Βερολίνο, Caramel, Λονδίνο, Set & Sekt, Ελβετία, Bureau 213, Ταϊβάν.

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.