ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτά τα γυαλιά ηλίου εξαντλήθηκαν πριν προλάβουν καν να κυκλοφορήσουν και είναι ελληνικά

Τα χειροποίητα γυαλιά που φέτος το καλοκαίρι θέλει να φορέσει όλη η Ελλάδα.

Αυτά τα γυαλιά ηλίου εξαντλήθηκαν πριν προλάβουν καν να κυκλοφορήσουν και είναι ελληνικά

Κυκλάδες 2018. Κατεβαίνοντας βιαστικά τα καυτά, τσιμεντένια σκαλιά ενός λευκού νησιώτικου σπιτιού αφού έχει ήδη για τα καλά ξημερώσει θα νιώσεις τον ήλιο να πέφτει με γυμνή βία πάνω σου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σε ενόχλησε ποτέ. Θα αρπάξεις το μαύρο jockey που είχες ξεχάσει στην απλώστρα, το αλμυρό νερό θα έχει αφήσει ένα άσπρο σημάδι, σαν κύμα, στο πλαϊνό μέρος του. Ένα ριχτό, ριγέ φόρεμα με χιαστί δέσιμο στην πλάτη και ένα ζευγάρι κοκάλινα γυαλιά, κόκκινα, στο σχήμα της γάτας. Από το ηχείο στον φούρνο, μισό τετράγωνο παρακάτω, παίζει το «Μην μου μιλάς για καλοκαίρια» της Σοφίας Αρβανίτη. Λίγα σκηνικά που μπορούμε να ανασύρουμε από τον λαβύρινθο του μυαλού μας φαντάζουν πιο ελληνικά και πιο καλοκαιρινά από αυτό, ένα ηλιοκαμένο κορίτσι κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο να πετάγεται για παγωμένο καφέ στον φούρνο του χωριού, φορώντας γύρω από τα ξενυχτισμένα μάτια της ένα καλοσχηματισμένο ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Αυτά τα γυαλιά ηλίου εξαντλήθηκαν πριν προλάβουν καν να κυκλοφορήσουν και είναι ελληνικά
«Ξεκινήσαμε το 2015, σηκώνοντας μία χρηματοδότηση ύψους 23.000 ευρώ στο Indiegogo, και έτσι έγιναν οι πρώτες παραγγελίες, οι οποίες ωστόσο εξυπηρετήθηκαν έξι μήνες αργότερα καθώς τα Urban Owl κατασκευάζουν αποκλειστικά χειροποίητα γυαλιά ηλίου στην Ελλάδα κάτι που προϋποθέτει 3 μήνες παραγωγή».

Και τότε πώς γίνεται αυτή η χώρα με τόσο καλοκαίρι να μην έχει παράδοση στην παραγωγή αυτού του απόλυτου, καλοκαιρινού αντικειμένου – ποιος κάθεται δίπλα στην θάλασσα χωρίς την προστασία δύο υψηλής ποιότητας φακών; Μάλλον κάπως έτσι, με βάση το παραπάνω ερώτημα, γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα για την Urban Owl, μια ελληνική εταιρία κατασκευής χειροποίητων γυαλιών ηλίου που θέλει να αλλάξει μία για πάντα την λάθος πεποίθηση που θέλει τους Έλληνες να μην γνωρίζουν τα μυστικά της σωστής παραγωγής γυαλιών ανώτερης ποιότητας;

«Ο Δημήτρης είχε εξ' αρχής το όραμα να δημιουργήσει ένα ελληνικό brand με γυαλιά, έχοντας σαν στόχο να πάψει η Ελλάδα να είναι γνωστή μόνο κάποιο τρόφιμο ή για κάποιο ρούχο αλλά να γίνει σιγά-σιγά γνωστά και για ένα προϊόν που δεν το φαντάζεσαι εύκολα κάποιος».

«Η ιδέα για το Urban Owl γεννήθηκε πρώτα στο μυαλό του Δημήτρη του Διαμάντη, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρία μαζί με τον Άγγελο τον Καλογηράτο το 2015 και στη συνέχεια μπήκα εγώ, έναν χρόνο αργότερα. Ο Δημήτρης είχε εξ' αρχής το όραμα να δημιουργήσει ένα ελληνικό brand με γυαλιά, έχοντας σαν στόχο να πάψει η Ελλάδα να είναι γνωστή μόνο κάποιο τρόφιμο ή για κάποιο ρούχο αλλά να γίνει σιγά-σιγά γνωστά και για ένα προϊόν που δεν το φαντάζεσαι εύκολα κάποιος. Αν ακούσει κανείς τη φράση «χειροποίητα γυαλιά ηλίου» το μυαλό του εύκολα θα πάει στην Ιταλία αλλά δύσκολα θα σκεφτεί την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό», μου λέει η Πελαγία, υπεύθυνη επικοινωνίας της ελληνικής αυτής επιχείρησης, που έχει δει την φήμη της γιγαντώνεται μέσα σε τρία μόλις χρόνια.

Κάπως έτσι γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα για την Urban Owl, μια ελληνική εταιρία κατασκευής χειροποίητων γυαλιών ηλίου που θέλει να αλλάξει μία για πάντα την λάθος πεποίθηση που θέλει τους Έλληνες να μην γνωρίζουν τα μυστικά της σωστής παραγωγής γυαλιών ανώτερης ποιότητας;

Ας πάρουμε όμως αυτή την «καλοκαιρινή» ιστορία από την αρχή. Ποια ακριβώς είναι η «αστική κουκουβάγια» που έχει κλέψει τις καρδιές με τα στιλάτα, πανάλαφρα, κομψά γυαλιά που παραδίδει κάθε σεζόν στην αγορά; «Το όνομα Urban Owl ήταν μία έμπνευση του ίδιου του Δημήτρη που ήθελε μία λέξη με ελληνικότητα γι' αυτό διάλεξε την κουκουβάγια. Παράλληλα όμως είναι και παιδί της πόλης και θέλει να κατασκευάζει γυαλιά για ανθρώπους της πρωτεύουσας που κινούνται με γρήγορους, πολυάσχολους ρυθμούς στο αστικό τοπίο. Και κάπως έτσι προέκυψε η «αστική κουκουβάγια», Urban Owl δηλαδή στα αγγλικά. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως στα αγγλικά να ακούγεται καλύτερα,» προσθέτει η Πελαγία γελώντας.

Το μοντέλο Cate σε Powder απόχρωση είναι το πιο ευπώλητο μοντέλο της Urban Owl μέχρι σήμερα αφού έχει ξεπουλήσει ήδη μόνο από τις προπαραγγελίες.

«Ξεκινήσαμε το 2015, σηκώνοντας μία χρηματοδότηση ύψους 23.000 ευρώ στο Indiegogo, και έτσι έγιναν οι πρώτες παραγγελίες, οι οποίες ωστόσο εξυπηρετήθηκαν έξι μήνες αργότερα καθώς τα Urban Owl κατασκευάζουν αποκλειστικά χειροποίητα γυαλιά ηλίου στην Ελλάδα κάτι που προϋποθέτει 3 μήνες παραγωγή. Εμείς, από τη στιγμή που θα δειγματίσουμε, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε και stock. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που μας βλέπεις σε έκθεση σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το προϊόν στην αγορά».

Πόσο ασφάλεια όμως μπορεί να αισθάνονται οι άνθρωποι της εταιρίας πίσω από το ρίσκο μίας τόσο αβέβαιης, μαζικής παραγωγής, σκέφτομαι. Η Πελαγία παραδέχεται πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μία απλή υπόθεση που δεν τους αγχώνει καθόλου. «Όλα αυτά που σου επισήμανα συνεπάγονται ένα μεγάλο κόστος παραγωγής για το brand και φυσικά ένα σημαντικό ρίσκο καθώς είναι αδύνατο να γνωρίζεις από πριν αν όλα τα σχέδια που έχεις βγάλει θα πουλήσουν. Οπότε πρέπει να κάνουμε ένα forecast σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις την επόμενη σεζόν, ποια χρώματα θα φορεθούν το ερχόμενο καλοκαίρι και να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Διαθέτουμε ακόμα έναν τύπο φακού, τους high definition lenses, οι οποίοι έχουν περισσότερες επιστρώσεις, αναδεικνύει τα χρώματα και προστατεύουν από τις μπλε ακτίνες του ηλίου ή για ηλεκτρικές συσκευές, ενώ είναι ειδικοί για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στα μάτια ή φορούν φακούς επαφής»

Αρκεί όμως να κάνεις ένα προσεκτικό σχεδιασμό και έναν καλό προγραμματισμό ώστε να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος πως η κολεξιόν που επόμενου καλοκαιριού θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία; «Φυσικά όση δουλειά κι αν ρίξεις κι όσο προσεκτικός κι αν είσαι το ρίσκο παραμένει. Δεν ήταν όλα τα μοντέλα μας πετυχημένα. Παρόλα αυτά ορισμένα ήταν τόσο πετυχημένα ώστε ήταν εκείνα που τελικά έφεραν την ισορροπία στο σύνολο και σε κάποια άλλα μοντέλα που δεν πήγαν εξίσου καλά. Βέβαια να σου πω πως το κάθε κατάστημα, γιατί εμείς εξυπηρετούμε και χονδρική σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει την δική του πελατεία με το δικό της γούστο και την δική της αισθητική, οπότε με αυτόν τον τρόπο «φεύγουν» και σχέδια τα οποία δεν είχαν την αντίστοιχη επιτυχία στο e-shop. Κάτι που έχει να κάνει με το ύφος του κάθε καταστήματος, το στυλ των ρούχων που πουλάει και τις απαιτήσεις του κάθε κοινού».

Όσοι φορούν φακούς επαφής και τυγχάνει να διαβάζουν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο άρθρο,δεν μπορεί παρά να νιώσουν στο πετσί τους το λεπτό σημείο στο οποίο θέλω να κατευθύνω αμέσως μετά την συζήτηση με την Πελαγία. Ούσα παθούσα και μία γυναίκα που φοράει φακούς επαφής από την ηλικία των 15 γνωρίζω πολύ καλά τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στα μάτια σου εάν φορέσεις ένα χαριτωμένο, ζευγάρι γυαλιά που όμως δεν διαθέτουν πραγματικά καλής ποιότητας φακούς. Για όποιον βρίσκεται έξω από αυτόν τον χορό ίσως το θέμα να φαντάζει ασήμαντο, για όσους έχουν ευαισθησία στα μάτια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. «Οι φακοί της Urban Owl είναι εισαγόμενοι, οργανικοί φακοί υψηλής ποιότητας – είναι οι ίδιοι ακριβώς φακοί που θα βρεις και στα οπτικά καταστήματα. Επίσης διαθέτουμε ακόμα έναν τύπο φακού, τους high definition lenses, οι οποίοι έχουν περισσότερες επιστρώσεις, αναδεικνύει τα χρώματα και προστατεύουν από τις μπλε ακτίνες του ηλίου ή για ηλεκτρικές συσκευές, ενώ είναι ειδικοί για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στα μάτια ή φορούν φακούς επαφής».

«Το μόνο σίγουρο αν θέλεις να κατασκευάσεις χειροποίητα γυαλιά ηλίου στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να κάνεις υπομονή, να χτίσεις τα δίκτυα σου και να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες σου. Αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να μην είσαι προβλέψιμος».

Όσο για την ιστορία πίσω από τους κομψούς, ελαφρούς και στιλάτους σκελετούς της Urban Owl εκεί το πράγμα σχεδιαστικά περνάει σε ένα άλλο επίπεδο χειροποίητης κατασκευής. «Η πρώτη ύλη που δουλεύουμε για τους σκελετούς μας είναι το acetate, βαμβάκι και ξύλο πολυμερές, το οποίο ουσιαστικά είναι το βασικό υλικό για το κλασικό, ανθεκτικό κοκάλινο γυαλί ηλίου, ένα πολύ ποιοτικό υλικό τα οποίο φέρνουμε από την Ιταλία και επεξεργαζόμαστε εδώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που στην πορεία δουλεύεται από 24 ανθρώπους μέσα από 40 στάδια παραγωγής και τρεις μήνες διαδικασίας για να βγουν τα χειροποίητα γυαλιά στην αγορά».

«Η πρώτη ύλη που δουλεύουμε για τους σκελετούς μας είναι το acetate, βαμβάκι και ξύλο πολυμερές, το οποίο ουσιαστικά είναι το βασικό υλικό για το κλασικό, ανθεκτικό κοκάλινο γυαλί ηλίου, ένα πολύ ποιοτικό υλικό τα οποίο φέρνουμε από την Ιταλία και επεξεργαζόμαστε εδώ στην Ελλάδα».

Αυτό το καλοκαίρι η εταιρία ετοιμάζεται να κάνει δυναμική επανεμφάνιση στην αγορά με μία νέα κολεξιόν από δέκα ολοκαίνουργια σχέδια για να μας μπερδέψει ακόμα περισσότερο, κάνοντας μας να μην ξέρουμε στην κυριολεξία τι να πρωτοδιαλέξουμε. Για ένα σχέδιο όμως αισθάνονται οι ίδιοι περισσότερο περήφανοι κι ας μην έχει καλά-καλά κυκλοφορήσει ακόμα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση που δεν έχει ξανασυμβεί στην δική τους επιχείρηση γυαλιών ηλίου. Ένα σχέδιο που εξαντλήθηκε μόνο από τις προπαραγγελίες πριν προλάβει να φτάσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα ή στα μαγαζιά. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να επανακυκλοφορήσει το μοντέλο Cate ( cat eye style) σε χρώμα Powder γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το δώσω ούτε σε χονδρική ούτε σε μαγαζιά Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί για τα Urban. Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εξ' αρχής τόση επιτυχία γιατί είναι ένα cat eye που ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα και γιατί δεν έχει ηλικία. Απλούστατα μπορεί να το φορέσει μία κοπέλα από 25 μέχρι 99 ».

Cate σε απόχρωση Red

Πετυχημένο crowdfunding, ανοδική εμπορική πορεία, άψογο αποτέλεσμα, συνεχής εξέλιξη, σχέδια που εξαντλούνται πριν ακόμα προλάβουν να πέσουν στα δόντια της αγοράς ενός ζεστού, ελληνικού καλοκαιριού. Σε κάνει να θέλεις να τα παρατήσεις όλα, δουλειές, σπίτι, σκυλιά και να βγεις εκεί έξω, να βρεις μία ωραία ιδέα στην οποία πιστεύεις και να στήσεις κι εσύ την δική σου επιχείρηση – όνειρο. Είναι όντως τόσο απλό; Η Πελαγία και τα υπόλοιπα παιδιά της Urban Owl μοιάζουν να έχουν σκεφτεί αρκετά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, να έχουν ξεπεράσει τους φόβους τους, να έχουν συνειδητοποιήσει τα ρίσκα τους και γι' αυτό ακριβώς είναι αφοπλιστικοί και ειλικρινείς στην απάντηση τους. «Το μόνο σίγουρο αν θέλεις να κατασκευάσεις χειροποίητα γυαλιά ηλίου στην Ελλάδα είναι ότι πρέπει να κάνεις υπομονή, να χτίσεις τα δίκτυα σου και να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες σου. Αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να μην είσαι προβλέψιμος, να κάνεις πολλή υπομονή και να ξέρεις να περιμένεις. Γιατί δεν μας δόθηκαν όλα από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας».

Carter σε απόχρωση Greenfield.

To μοντέλο που προέκυψε από την συνέργια της Urban Owl με τους CutCutuur. Εδώ σε απόχρωση Brown Tortoise.

Ergon Crystal Clear.

Rebel σε απόχρωση Honey.

Mπορείς να βρεις όλα τα γυαλιά της Orban Owl με ένα κλικ στο ιντερνετικό κατάστημα εδώ.

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.