ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

ALKMINI: Η Αλκμήνη Τριγωνάκη σχεδιάζει το νυφικό που ονειρεύεσαι σε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

Στο Atelier ALKMINI η σχεδιάστρια Αλκμήνη Τριγωνάκη δημιουργεί made-to-measure νυφικά και βραδινά φορέματα υπό τους ήχους της τζαζ.

ALKMINI

Αν έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να αναζητήσετε νυφικά, είτε πρόκειται να παντρευτείτε άμεσα, είτε όχι (δεν κρίνουμε) τότε θα έχετε διαπιστώσει πώς στη βιομηχανία του γάμου αναπαράγεται με συνέπεια ένα αθώο και τρυφερό κλισέ, εκείνου "του νυφικού των ονείρων σας”. Είναι ωστόσο λογικό να διατηρεί κανείς μια επιφύλαξη. Μπορεί πραγματικά ένας σχεδιαστής να δημιουργήσει το ένδυμα με το μεγαλύτερο συναισθηματικό βάρος και συμβολισμό στη ζωή μιας γυναίκας, όπως ακριβώς εκείνη το ονειρεύεται;

ALKMINI: Η Αλκμήνη Τριγωνάκη σχεδιάζει το νυφικό που ονειρεύεσαι σε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης

Τουλάχιστον εγώ διατηρούσα αυτή την επιφύλαξη μέχρι που πέρασα τη βαριά ξύλινη πόρτα του Atelier ALKIMINI που στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσω την Αλκμήνη Τριγωνάκη, μία larger than life προσωπικότητα και μία ταλαντούχα, επίμονη και επιμελή σχεδιάστρια μόδας.

Νυφικά φτιαγμένα για κάθε γυναίκα προσωπικά

Τα νυφικά και βραδινά φορέματα ALKMINI φέρουν το αποτύπωμα της δημιουργού που τρέφει μία βαθιά αγάπη για τη θεατρικότητα, η οποία, όμως, δεν σημαίνει παράλληλα υπερβολή. Η Αλκμήνη διαθέτει τέτοιο ένστικτο που ξέρει πώς να διοχετεύσει την προσωπικότητα κάθε γυναίκας στο ρούχο και να την παντρέψει με τη δική της σχεδιαστική υπογραφή. Δεν υπάρχει τύπος νύφης - παραδοσιακή, πανκ, ρομαντική που να μην καταλήξει μαζί με τη σχεδιάστρια στο απόλυτο νυφικό φόρεμα. Εκείνο που θα εκφράζει ακριβώς το προσωπικό της στιλ και θα παραμένει διαχρονικά μοναδικό.

ALKMINI

ALKMINI

Αν και απόλυτα σύγχρονα, τα νυφικά ALKMINI έχουν φτιαχτεί με τόση φροντίδα και αγάπη, που αποκτούν το ειδικό βάρος του οικογενειακού κειμηλίου. Επίσης, δεν είναι προορισμένα για να φορεθούν μονάχα μία φορά κι έπειτα να παραμείνουν κλεισμένα στην ντουλάπα - άλλωστε κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έγκλημα κατά της δημιουργίας. Πολλά από τα νυφικά ALKMINI έχουν τη δυνατότητα να φορεθούν και ως βραδινό φόρεμα.

Ζώντας πριγκιπικές στιγμές σε ένα ιστορικό διατηρητέο

Το ατελιέ της Αλκμήνης στεγάζεται σε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι της περιοχής της Βαλαωρίτου, τη Στοά Μαλακοπή. Η στοά χτίστηκε στον κήπο του αρχοντικού της μεγάλης ιταλοεβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Αλλατίνι από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλίανο Ποζέλι. Άνοιξε τις πόρτες της το 1907 φιλοξενώντας την Τράπεζα της Θεσσαλονίκης και έκτοτε δεν αποτελεί απλώς τοπόσημο της πόλης, αλλά ένα κτίριο που μέσα από σημάδια του χρόνου, αλλά και της συγκυρίας, πάνω του μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία της.

Η Στοά Μαλακοπή ήταν από τα λίγα κτίρια που σώθηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Ο σεισμός των 6.5 Ρίχτερ του 1978, όμως, θα άφηνε ανεξίτηλο το στίγμα του στο κτίριο. Το εμβληματικό ρολόι του αετώματος δείχνει έκτοτε 11:05, την ώρα του χτυπήματος του Εγκέλαδου. Όσο για την αρχιτεκτονική του δομή, δεν υπακούει σε συγκεκριμένο ρυθμό, αντίθετα, συνδυάζει διάφορα ετερόκλητα μεταξύ τους αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως νεοκλασικά - με τους χαρακτηριστικούς ψευδοκίονες ιονικού ρυθμού στην πρόσοψη, αναγεννησιακά και μπαρόκ.

ALKMINI

Όταν η Αλκμήνη αντίκρισε το χώρο που θα γίνονταν το μετέπειτα ατελιέ της, ερωτεύτηκε, όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιονδήποτε διασχίζει την πόρτα του σήμερα που εκτός από τις δημιουργίες της, φέρει τη δική της προσωπική σφραγίδα και προσωπική δουλειά. Όταν η Αλκμήνη αποφάσισε να στεγάσει εκεί τις δραστηριότητές της, πριν δέκα χρόνια, η Στοά δεν ήταν το ίδιο δημοφιλής με σήμερα, συνεπώς το ατελιέ συνέβαλε δραστικά στο να αποκτήσει ξανά ζωή ένα από τα σημαντικότερα κύτταρα ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Στο εντυπωσιακά ψηλοτάβανο ατελιέ που λούζεται από φως, τα ράφια με τα τόπια έχουν τέτοιο μήκος που "γλείφουν” τα γύψινα. Κάποιο σχέδιο με έντονα χρώματα θα ξεχωρίσει, μια αχτίδα φωτός θα αντανακλάσει πάνω σε μια χάντρα ή μια πούλια και θα σου τραβήξει την προσοχή. Δεν μπορείς παρά να τα χαζεύεις εκστασιασμένος σαν μικρό παιδί - φήμες λένε ότι ο ενθουσιασμός του έγκριτου συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη (ο οποίος έχει ζητήσει την τεχνογνωσία της σχεδιάστριας για να τεκμηριώσει πληροφορίες σχετικά με υφάσματα για σύγγραμά του) όποτε επισκέπτεται το ατελιέ της Αλκμήνης είναι παροιμιώδης -.

Ο πάγκος εργασίας της μοιάζει με μεγάλη τραπεζαρία στην οποία περιμένει να δεξιωθεί τους αγαπημένους της φίλους, ενώ το σαλόνι με τον ολόσωμο, επιβλητικό καθρέφτη καλεί κάθε γυναίκα να ζήσει ένα "princess moment” ακόμα κι αν δεν είχε φαντασιωθεί ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα της προκαλούσε ικανοποίηση. Χρώμα και λάμψη διαχέονται από τις κρεμάστρες και τις κούκλες που εκτίθενται οι δημιουργίες ALKMINI, οι οποίες μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης που επιλέχθηκαν σχολαστικά για να διακοσμήσουν το χώρο.

Σε αυτό το χώρο λοιπόν, η Αλκμήνη επιβλέπει ακούραστα όλες τις πρόβες προσωπικά, διατηρώντας πολύ στενή σχέση με κάθε γυναίκα που την εμπιστεύεται σε όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε ρούχου, είτε αυτό είναι νυφικό, είτε βραδινό φόρεμα - όλα made-to-measure και πάντοτε με μια δόση λάμψης και θεατρικότητας, ακριβώς όπως αγαπά να κάνει εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.

Γνωρίστε τις δημιουργίες ALKMINI και την δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το atelier ALKMINI;

Μετά από τις σπουδές μόδας στην Ελλάδα και μια υποτροφία στην Αγγλία, επέστρεψα στην Ελλάδα και με αρκετό θάρρος αλλά και άγνοια κινδύνου ξεκίνησα το 1996 το δικό μου ατελιέ μόδας. Ξεκίνησα σιγά-σιγά να δημιουργώ φορέματα επάνω σε δικές μου ιδέες και στη συνέχεια και νυφικά. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησα να δημιουργώ τις δικές μου συλλογές. Την τελευταία δεκαετία έχω την χαρά να υποδέχομαι τις πελάτισσες μου για τις made-to-measure δημιουργίες στους υπέροχους χώρους του ατελιέ μου που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Στοάς Μαλακοπής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ένα εντυπωσιακό αρχοντικό που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή και θυμίζει Παριζιάνικα ατελιέ, με ψηλοτάβανους χώρους και μεγάλα ανοίγματα που το πλημμυρίζουν φως. Ένα υπέροχο κτίριο που με γεμίζει ενέργεια και έμπνευση, και το οποίο χτίστηκε στην γειτονιά του Φραγκομαχαλά από την οικογένεια Αλλατίνι, κυριολεκτικά στην αυλή του αρχοντικού τους, με σκοπό να στεγάσει την Τράπεζα Θεσσαλονίκης το 1906.

ALKMINI

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του atelier ALKMINI με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Λάμψη, Θηλυκότητα, Διαχρονικότητα

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Σημαντική αφετηρία στην δημιουργία των φορεμάτων και νυφικών μου είναι τα υφάσματα και τα υλικά που ανακαλύπτω και λατρεύω σε συνδυασμό με ιδέες και εικόνες που προκύπτουν από τα ταξίδια μου, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, βλέποντας μια ταινία ή όταν επισκέπτομαι κάποια έκθεση εικαστικών. Μέσα από όλα αυτά τα ερεθίσματα δημιουργούνται στο μυαλό μου φόρμες και γραμμές οι οποίες περνούν στις συλλογές μου αλλά και σε κάθε made-to-measure δημιουργία. Κάθε γυναίκα που επισκέπτεται το ατελιέ μου, την βλέπω εγώ προσωπικά, συζητάμε και αποφασίζουμε μαζί το ιδανικό φόρεμα ή το νυφικό της.

ALKMINI

Στις πρόβες που κάνουμε στη συνέχεια, γίνεται ακόμα πιο προσωπική η δημιουργία και εξελίσσεται κάθε ρούχο προσθέτοντας του μοναδικές λεπτομέρειες που εκφράζουν καλύτερα την γυναίκα που θα το φορέσει. Η διαδικασία της δημιουργίας ενός made-to-measure ρούχου, με την επιλογή των σχεδίων, των υφασμάτων και με τις πρόβες, είναι μια πολύ όμορφη και συναρπαστική εμπειρία για την γυναίκα που θα φορέσει το ρούχο. Της δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψει περισσότερα για το σώμα της και το δικό της στυλ, και τελικά χαρίζει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία στο φόρεμα ή το νυφικό που θα επιλέξει και θα ράψουμε για αυτήν προσωπικά.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Πιστεύω πως οι Έλληνες δημιουργοί χρειάζονται μια πιο συντονισμένη προσπάθεια και στήριξη για να δείξουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα που θα γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια είναι η αυξανόμενη έλλειψη τεχνιτών που μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες και τα σχέδια ενός νέου σχεδιαστή, μιας νέας σχεδιάστριας. Έχω την τύχη εκτός από σχεδιάστρια να έχω γνώση και μεγάλη εμπειρία στην δημιουργία ενός ρούχου υψηλής ραπτικής σε όλα του τα στάδια και έτσι μπορώ να εκπαιδεύω και να καθοδηγώ τις μοδίστρες και τις κεντίστρες που συνεργάζονται με το ατελιέ μου.

Διαπιστώνω όμως πως όλο και λιγότερα κορίτσια και αγόρια ενδιαφέρονται να μάθουν αυτές τις τεχνικές και επικεντρώνονται κυρίως στον σχεδιασμό, πράγμα που σημαίνει πως κάποιος άλλος θα πρέπει να αναλάβει να εφαρμόσει τις ιδέες τους. Είναι όμως και ένα προνόμιο να ζεις και να δημιουργείς σε μια τόσο όμορφη χώρα όπως η Ελλάδα, να επηρεάζεσαι από το φως της, τα χρώματα και τους ήχους της θάλασσας που είναι πανταχού παρόντα.

ALKMINI

ALKMINI

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Για μένα όλα είναι μόδα, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο. Μου αρέσει να δημιουργώ και συνεχώς σκέφτομαι κάποια νέα δημιουργία. Φυσικά παρακολουθώ τις τάσεις, τις ενσωματώνω στις ιδέες μου, όμως πάντοτε επικεντρώνομαι, για κάθε δημιουργία μου, στην γυναίκα που έχω μπροστά μου και δημιουργώ για εκείνη το μοναδικό και ιδιαίτερο ρούχο που πιστεύω πως θα την κάνει να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό της. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση στις πρόβες μας να βλέπω να αναδεικνύεται η θετικότερη πλευρά μιας γυναίκας που φοράει μια made-to-measure δημιουργία ALKMINI είτε είναι ένα βραδινό φόρεμα ή το νυφικό που θα φορέσει στην πιο σημαντική της εμφάνιση, στον γάμο της.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Ο αέρας που αποπνέει μια γυναίκα από την πρώτη φορά που θα την συναντήσω. Από αυτό ξεκινά κάθε δημιουργία μου και αυτό επιδιώκω να αναδείξω με κάθε γραμμή και κάθε ύφασμα που επιλέγω. Σκοπός μου είναι να συνδυάζω αρμονικά το προσωπικό μου στυλ δημιουργίας με το προσωπικό στυλ της γυναίκας που θα φορέσει το φόρεμα ή το νυφικό που θα σχεδιάσω.

ALKMINI

ALKMINI

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η τζαζ μουσική και ιδιαίτερα οι παλιές κλασικές ερμηνείες από τις θεές της τζαζ όπως η Ella Fitzgerald, η Nina Simone και η Billie Holiday. Κάθε φορά που σχεδιάζω μια νέα κολεξιόν έχω συντροφιά μου τα τραγούδια τους και τις φαντάζομαι να φορούν τα φορέματα που δημιουργώ και να λικνίζονται στους ρυθμούς της τζαζ.

ALKMINI

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Επειδή μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις με φίλους γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο απολαμβάνοντας ένα όμορφο δείπνο, θα κάνω ζαβολιά και θα "καλέσω” δύο σχεδιαστές. Με τον Yves Saint Laurent θα πήγαινα στο κομψότατο Όλυμπος Νάουσα για ένα δείπνο από τον σεφ Τασιούλα συνδυασμένο με τα υπέροχα cocktails του μπαρ. Και με τον Alexander McQueen θα πηγαίναμε στη +Τροφή (αγαπημένο στέκι) για υπέροχα πιάτα συνοδευμένα με ένα Ξινόμαυρο κρασί και κουβέντα στον πάγκο μπροστά από τις φωτιές της κουζίνας, χαζεύοντας τον κόσμο να τριγυρνάει στα Λαδάδικα.

ALKMINI

ALKMINI

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με νυφικό που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Τα νυφικά της Grace Kelly και της πριγκίπισσας της Ουαλίας Kate Middleton αλλά και η συνολική εμφάνιση τους. Κομψότητα, αρμονία και διαχρονικότητα, υπέροχες.

ALKMINI

ALKMINI

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Θέλω να πιστεύω πως το μέλλον γενικά είναι αισιόδοξο και ισχύει το ίδιο και για το μέλλον της μόδας. Η τεχνολογία μας δίνει λύσεις και τρόπους έκφρασης που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγα χρόνια, η δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών και η χρήση νέων υλικών είναι ένα ακόμα στοιχείο που με κάνει αισιόδοξη αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου στο ποιοτικό και διαχρονικό.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί πως το fast fashion δεν είναι ούτε οικονομική αλλά ούτε και βιώσιμη λύση και στρέφεται σε δημιουργίες που έχουν "ψυχή” που είναι φταγμένες με ποιοτικά υλικά και με άποψη. Πιστεύω πως το διαχρονικό και πιο προσωπικό κάνει δυναμική επιστροφή όχι μόνο στη μόδα αλλά και στον τρόπο ζωής μακριά από το μαζικό και απρόσωπο.

ALKMINI

Πού μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες ALKMINI;

Στην ιστοσελίδα μας και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.alkmini.info στο Ιnstagram: alkmini.fashion και φυσικά στο ατελιέ μας Συγγρού 7 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κλείνοντας ένα ραντεβού στο τηλέφωνο 2314017964 για να βρούμε μαζί το ιδανικό φόρεμα ή το νυφικό των ονείρων σας.

Φωτογραφίες: Λάζαρος Γραικός, pSari Visual

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.