ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Γιώργος Μεσημέρης με τα HardClo δημιούργησε έναν κόσμο με το δικό του αλφάβητο

Γνωστά για τα T-Shirts με logo αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο τα HardClo έγιναν σταδιακά μια αφήγηση της Αθήνας, τυπωμένη πάνω σε ύφασμα.

hardclo

Πριν από έξι χρόνια, μέσα από ένα εμπνευσμένο editorial έκανε την εμφάνισή του ένα brand που ξεχώρισε απευθείας για τα T-shirt του πάνω στα οποία υπήρχαν τυπωμένες αγγλικές λέξεις, γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο και κόκκινα και μαύρα γράμματα.

Φορεμένα από όμορφα, φρέσκα αγόρια και κορίτσια σε σημεία της πόλης που πολλοί αγνοούν ή αρνούνται να περπατήσουν έκαναν αμέσως αίσθηση, ίσως και λίγο εξαιτίας της γοητείας που ασκεί η μέτα- σοβιετική κουλτούρα σε πολλούς millennials, καθώς χτυπάει νεύρο νοσταλγίας, και φορέθηκαν από τα cool αγόρια και κορίτσια της πόλης. Αυτό που ξεκίνησε από τον Fashion/ Art Director Γιώργο Μεσημέρη σαν ένα fashion project, εξελίχθηκε ταχύτατα σε ένα από τα πιο πετυχημένα εγχώρια brands, το HardClo.

Μια σχέση αγάπης με τη μόδα

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα, o Γιώργος Μεσημέρης, είχε, όπως λέει, τη χαρά από μικρός να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον περιτριγυρισμένο από τη μόδα, ένα περιβάλλον που στάθηκε έμπνευση για την μετέπειτα πορεία του. Η μητέρα του διατηρούσε κατάστημα ρούχων και μεγαλώνοντας πρακτικά μέσα σε αυτό δημιουργήθηκε μια σχέση αγάπης με την μόδα.

Ως λάτρης του μινιμαλισμού ωστόσο, δεν αντιστάθηκε στη γοητεία της αρχιτεκτονικής, την οποία και σπούδασε και όπως αναφέρει έχει εντάξει και στο στιλ της δουλειάς του. Μην μπορώντας να βγάλει τη μόδα από τη ζωή του όμως, συνέχισε της σπουδές του στο σχέδιο μόδας κι έπειτα δούλεψε σε εγχώρια περιοδικά και δίπλα σε Έλληνες σχεδιαστές.

Μεγάλο κομμάτι της ζωής του και καταλυτικό για την απόφαση να δημιουργήσω το δικό του brand ήταν τα 3 χρόνια που διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε εταιρεία ρούχων. Σε αυτό το διάστημα συνηδειτοποίησε τι πραγματικά θέλει. Έτσι πλέον μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του freelance Fashion/ Art Director και Founder/Director του HardClo.

hard clo

Γνωρίστε το HardClo και τον δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand HardClo;

Το HardClo ήταν μια δημιουργική διέξοδος από τη βασική μου εργασία, στην αρχή σαν ένα όραμα που μετά πέρασε στην πράξη. Ήθελα να δημιουργήσω έναν νέο κόσμο, με ένα καινούριο αλφάβητο.

Έναν κόσμο άγνωστο ακόμα και σε εμένα τον ίδιο καθως ακόμα και τώρα τον εξερευνώ. Τα HardClo είναι ένα πάντρεμα πραγμάτων από την τέχνη μέχρι ως ένα τραγούδι, ένας συνδυασμός πολύπλοκος ο οποίος με απασχολεί πάντα. Σήμερα κλείνει 6 χρόνια δημιουργίας και επιστρέφει ξανά στις ρίζες του στο αρχικό logo και σε όλα όσα αυτό αντιπροσωπεύει.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του HardClo με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Έρωτας - Μουσική - Αυθεντικότητα.

hard clo

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίζεσαι κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιούργησες;

Οι έννοιες ελευθερία, επιβίωση, διαφορετικότητα είναι ο βασικός κορμός στην αφήγηση και έμπνευση της ιστορίας που λέγετε HardClo. Έννοιες οι οποίες εξελίσσονται σύμφωνα με τον κάθε χαρακτήρα διαφορετικά. Τα όρια της γλώσσας σου είναι τα όρια του κόσμου σου.

Αντλώ έμπνευση από ανθρώπους και απευθύνομαι σε ανθρώπους. Παρόλο που μέσα στους δρόμους της Αθήνας μπορείς να ταξιδέψεις σε διαφορετικούς πολιτισμούς, στην πραγματικότητα δεν τους συναναστρεφόμαστε ή ακόμη και τους αγνοούμε επιδεικτικά. Το HardClo εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα που ειναι εκεί. Αφουγκράζεται, αποτυπώνει και αναπαράγει αυτούς τους ήχους. Η προσπάθεια να καταργήσουμε την άγνοια και το φόβο μέσα από τη μόδα και την pop κουλτούρα είναι για μας ένας από τους κυριότερους μηχανισμούς προόδου.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι δυσκολίες σε όλους τους κλάδους είναι αρκετές, στη μόδα περισσότερο έχει να κάνει τελευταία με τις πρώτες ύλες και το ποσό άμεσα η όχι είναι διαθέσιμες προς σε εσένα. Ένα μεγάλο προνόμιο των ημερών μας είναι τα σόσιαλ, αν τα χειριστείς σωστά είναι ένα μέσω που σου δίνει μεγάλη δύναμη.

hard clo

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Άμεση γιατί το βασικό μου επάγγελμα είναι freelance Fashion / Art Director. Όποτε είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Είναι η προσωπική ιστορία που έχει να πει ο καθένας, το story telling που αναζητώ και εγώ σε κάθε συλλογή, αυτό είναι το προσωπικό στιλ για τον άνθρωπο η ιστορία που θέλει να πει.

hard clo

hard clo

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η μουσική, ο κινηματογράφος, όταν κάναμε τη συλλογή Ηχώ και Νάρκισσος είχα ερωτευθεί τη Λαμπέτη και τον τρόπο που έλεγε το Σ’ ΑΓΑΠΩ στην κάλπικη λύρα.

hard clo

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα προσκαλούσα την Miuccia Prada, θα την πήγαινα για φαγητό στο Δίπορτο σε μια πλήρη αντίθεση με τα ρούχα που σχεδιάζει αλλά σε μια τέλεια αρμονία επίσης.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με Τ-shirt που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Είναι πολλά αλλά ένα από αυτά είναι το DUMP HIM που φορούσε η Britney Spears.

hard clo

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Είναι σίγουρα πολυδιάστατο, υπάρχουν όλα αυτά που αναφέρεις, αλλά εμείς γράφουμε το δικό μας βιβλίο. Ούτε μπορούμε να διαλέξουμε εμείς ποιο κεφάλαιο θα αναλύσουμε κάθε φορά, δεν είναι απαραίτητο να τα συνδυάζουμε όλα. Θέλω να είμαι πάντα αισιόδοξος και να βλέπω από όλα κάτι θετικό.

Πού μπορούμε να βρούμε τα HardClo;

Στο showroom που λειτουργεί με ραντεβού, Ερμού 53 3ος όροφος και στο www.hardclo.com.

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.