Η ενδομητρίωση είναι μια σχετικά άγνωστη γυναικολογική πάθηση, που απειλεί την υγεία, τη γονιμότητα και την καθημερινότητά μας και σήμερα πλήττει εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακολουθώντας, λοιπόν, τα χνάρια του παγκόσμιου κινήματος «Endomarch Worldwide», η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Aware» διοργανώνει φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το «Endomarch Greece RUN/WALK», έναν αγώνα δρόμου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη, υπεύθυνη της διοργάνωσης, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση, με ποιους τρόπους μπορούμε να την διαγνώσουμε και να την αντιμετωπίσουμε, καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε όλοι στη δράση της επόμενης Κυριακής:

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το «Endomarch Greece RUN/WALK» και τι περιλαμβάνει;

Πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε το παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση από τον καθηγητή μαιευτικής γυναικολογίας και γενικής χειρουργικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Camran Nezhat. Η δράση του εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα ήταν μία από αυτές και η οργάνωσή του εδώ ανατέθηκε στον λέκτορα μαιευτικής γυναικολογίας και γυναικολογικής ογκολογίας του ίδιου πανεπιστήμιου, Γεώργιο Χείλαρη. Στο πλαίσιο αυτού, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου ένας αγώνας δρόμου 5χλμ, καθώς και περπάτημα 2,5 χλμ, στους δρόμους της Φιλοθέης με στόχο την ενημέρωση για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση και τι ποσοστό γυναικών πλήττεται σήμερα από αυτήν;

Ενδομητρίωση είναι ένας χρόνιος φαύλος κύκλος αιμορραγιών και επουλώσεων, κυρίως στην κάτω περιοχή της κοιλιάς, αλλά ενδεχομένως και σε οποιαδήποτε άλλη, η οποία προκαλείται από την εμφύτευση εστιών ενδομητρίου (του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας και μια φορά το μήνα φέρνει την περίοδο) σε θέσεις που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Σήμερα, το 2-10% των γυναικών πλήττεται από αυτήν.

Η εμφάνιση της ενδομητρίωσης τα τελευταία χρόνια παραμένει, σε γενικές γραμμές, σταθερή. Όμως, υπάρχει αύξηση στην υπερδιάγνωση, δηλαδή στη διάγνωση της πάθησης σε γυναίκες που, ουσιαστικά, δεν νοσούν, με αποτέλεσμα να γίνονται περιττές λαπαροσκοπήσεις και ορμονοθεραπείες μετά από αυτήν. Στον αντίποδα, υπάρχει και η υποδιάγνωση, δηλαδή, σε γυναίκες που πράγματι νοσούν, καθυστερεί να διαπιστωθεί και να αντιμετωπιστεί, με ακόμη χειρότερες συνέπειες.

Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις οφείλονται στην ελλιπή ενημέρωση των γυναικών για την πάθηση, καθώς και στην ελλιπή κατάρτηση των γιατρών για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της.

 

Τι συνέπειες έχει η ενδομητρίωση στη γονιμότητα, την υγεία και, γενικότερα, την καθημερινότητα μιας γυναίκας;

Οι βασικές συνέπειες είναι η υπογονιμότητα, ο πόνος ή και τα δύο ταυτόχρονα. Και αυτά φέρνουν μεγάλο φάσμα επιδράσεων. Στην πρώτη περίπτωση, από δυσκολία στη σύλληψη έως υψηλού βαθμού υπογονιμότητα, ενώ στη δεύτερη από επιδεινωμένο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την περίοδο έως μόνιμο αφόρητο πόνο στην κοιλιά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι πάσχουμε από ενδομητρίωση και, κατά συνέπεια, να επισκεφθούμε έναν γιατρό;

Τα βασικότερα είναι η αδυναμία σύλληψης, η έντονη ενόχληση που διαρκεί για έξι μήνες ή και περισσότερο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την περίοδο, καθώς και ο πόνος, σε μόνιμη βάση, στην κοιλιά.

Τι μέθοδοι θεραπείας υπάρχουν; Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να θεραπευθεί πλήρως;

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι μία: Η χειρουργική αφαίρεση όλων, ιδανικά, των εστιών ενδομητρίωσης και, ιδιαίτερα, αυτών που βρίσκονται στα σημεία που προκαλούν τον περισσότερο πόνο, δηλαδή γύρω από αγγεία και νεύρα. Πρόκειται για μια πάθηση που δεν θεραπεύεται ποτέ πλήρως, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

Στην ιατρική, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Ισχύει το ίδιο και για την ενδομητρίωση; Κι αν ναι, με ποιους τρόπους μπορούμε να την προλάβουμε και να την αποφύγουμε;

Η ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την πάθηση και τα συμπτώματά της, αλλά και των γιατρών για την κατάλληλη αντιμετώπισή της, θα οδηγήσει περισσότερες ασθενείς σε εγκυρότερη και σωστότερη θεραπεία.

 

Τι προσδοκάτε από τη δράση της 3ης Απριλίου και γιατί είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε αυτήν;

Προσδοκούμε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για την ενδομητρίωση, με σκοπό όσες γυναίκες νοσούν να τη διαγνώσουν και να αρχίσουν να την αντιμετωπίζουν από νωρίς, ενώ όσες δεν νοσούν να αποφύγουν τις περιττές θεραπείες.

 

Πώς μπορούμε να πάρουμε μέρος;

Κάντε εγγραφή στο www.endomarch.gr μέχρι τις 28/3 και σας περιμένουμε!

TAGS