Πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα. Σκεπτόμενοι δηλαδή ότι η καφεϊνη έχει διουριτική δράση διαδίδεται ο ισχυρισμός ότι προκαλεί αφυδάτωση δυσκολεύοντας την αιματική- λεμφική κυκλοφορία. Σε φυσιολογικά όμως πλαίσια για μια μέτρια κατανάλωση καφέ με μια ισορροπημένη διατροφή ο ισχυρισμός αυτός δεν φαίνεται να αποδεινύεται απο επιστημονικές έρευνες.

Από την άλλη πλευρά κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη είναι διεγερτικός και αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, μείωνει της δραστικότητας συγκεκριμένων ενζύμων, που αναστέλλουν την λιποδιάλυση με αποτέλεσμα να φαίνεται να ευνοεί την καύση του λίπους. Έτσι πολλές κρέμες κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν ως συστατικό και την καφεΐνη.

Όσο για το τσάι, πράγματι το πράσινο τσάι ενισχύει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μαζί με τα πολλαπλά αλλα ωφέλη που συνεχίζουν να αποδεικνύονται απο πολλές μελέτες. Το λεγόμενο κόκκινο τσάι (το ευρέως γνωστό Roibos) πρόκειται για κάτι πιο νέο και χρειάζεται περισσότερη επιστημονική διερεύνυνση για να αποδειχθούν τα ωφέλη του ως προς τον μεταβολισμό όπως το πράσινο.

Περισσότερα εδώ

TAGS