Οι διαταραχές διατροφής είναι μια ομάδα ψυχοσωματικών διαταραχών που έχουν να κάνουν με τη διατροφή ή/και το σωματικό βάρος. Οι άνθρωποι που βιώνουν κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή συνήθως εστιάζουν, όσο σχεδόν σε τίποτα άλλο, στη διατροφή τους, στις διατροφικές τους συνήθειες ή στο σωματικό τους βάρος. Το iatronet.gr αναφέρει ότι οι κυριότεροι τύποι διατροφικών διαταραχών είναι:

Η ανορεξία, η βουλιμία και μια σχετικά νέα μορφή διατροφικής διαταραχής, η ορθορεξία. 

Ανορεξία

Η ανορεξία έχει να κάνει με την εμμονή γύρω από το φαγητό ιδιαίτερα σε σχέση με το σωματικό βάρος. Υπάρχει εμμονή καθώς και υπερβολική ανησυχία και σκέψεις π.χ. για το ‘πόσο φαγητό καταναλώνω’, ‘πόση σωματική άσκηση κάνω’, ‘πόσες φορές ανεβαίνω στη ζυγαριά για να μετρήσω το σωματικό μου βάρος’.

Βουλιμία

Όταν κανείς υποφέρει από βουλιμία βιώνει πολλά επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού μέσα σε λίγη ώρα που στη συνέχεια προσπαθεί να τα αποβάλλει π.χ. με το να προκαλέσει εμετό ή με το να κάνει υπερβολική σωματική άσκηση.

Ορθορεξία

Η ορθορεξία είναι μια σχετικά νέα τάση στην ομάδα των διατροφικών διαταραχών. Εδώ υπάρχει υπερβολική ενασχόληση με το είδος ή την ποιότητα της τροφής που κανείς καταναλώνει. ‘Τι θα φάω’, ‘πώς θα το φάω’, ‘πότε θα το φάω’, ‘είναι υγιεινό’, ‘είναι βιολογικό’, ‘πόσα συντηρητικά έχει’ κτλ.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν φύλο, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να τις βιώσουν. Μάλιστα το hashtag #eatingdisorderrecovery μετρά στο Instagram, πάνω από 1 εκατ. δημοσιεύσεις με ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μάχη και παράλληλα, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν και άλλους χρήστες. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη  μιας τέτοιας διαταραχής σε αρχικό στάδιο, όπου ακολουθείται από κατάλληλη ψυχολογική θεραπεία, υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα σε θέματα ανάρρωσης. Αυξάνοντας την γνώση και κατανοώντας τα ψυχογενή διατροφικά νοσήματα, μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS