Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνδέσει τις πρωτεΐνες με βλαβερές ουσίες, που πρέπει να αποφεύγουμε. Φυσικά, πρόκειται για αναχρονιστικές αντιλήψεις. Οι εποχές αλλάζουν και οι γνώσεις και η ενημέρωσή μας εξελίσσεται. 

Εμείς μιλήσαμε με τη διατροφολόγο Ήλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη, ιδρύτρια του κέντρου Διατροφής και Ευεξίας ΡΙΖΑ, για να μας δώσει απαντήσεις στις πιο συχνές σκέψεις που κάνουμε στο άκουσμα της λέξης “πρωτεΐνες”, ώστε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή χωρίς φόβο και περιορισμό. 

Οι πρωτεΐνες είναι μόνο για όσους γυμνάζονται; 

“Η πρωτεΐνη είναι για όλους εκείνους που «ζουν»! 

Είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη στην καθημερινή διατροφή μας, ένα από εκείνα δηλαδή που χρειαζόμαστε σε ικανοποιητική ποσότητα για το σώμα και τον τρόπο ζωής μας.

Είναι το βασικότερο συστατικό όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος και παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των ιστών του σώματος. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη επίσης και για την αποτελεσματική παραγωγή ενζύμων, νευροδιαβιβαστών, ορμονών και αντισωμάτων.

Την πρωτεΐνη την χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής δραστηριότητας. Η βασική διαφορά των αθλούμενων είναι στην ποσότητα που απαιτείται για να υποστηρίξει όχι μόνο τη μυϊκή ανάπλαση, αλλά και την προστασία ή επούλωση τραυματισμών” εξήγησε η διατροφολόγος. 

Βρες τις πρωτεΐνες της AMINO ANIMO

Οι πρωτεΐνες είναι επιβλαβείς; 

“Ό,τι χρησιμοποιείται με μέτρο σίγουρα δεν γίνεται επιβλαβές, ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε στις πρωτεΐνες που έχουν οφέλη σε τόσους τομείς στην υγεία. 

Νομίζω το επιβλαβές είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει!

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα απέκκρισης του πλεονάσματος αζώτου, άρα η κατανάλωση έως και της διπλάσιας ποσότητας πρωτεΐνης φαίνεται να είναι ασφαλής” ανέφερε η διατροφολόγος Ήλια Αλεξιάδη Σμυρνιωτάκη.

Για όσους φυσικά δεν μπορούν να προσλάβουν όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός τους από τη διατροφή τους, μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους πρωτεϊνούχα σκευάσματα, που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις “καχύποπτες” ουσίες που έχουμε συνδέσει με τους τύπους που ξημερωβραδιάζονται στα βάρη του γυμναστηρίου. 

Εμείς δοκιμάσαμε και συστήνουμε τις πρωτεΐνες της ελληνικής εταιρείας AMINO ANIMO. Πρόκειται για μια σειρά οργανικών πρωτεϊνών από 100% φυτικά συστατικά, χωρίς ίχνος ζωικών παραγώγων, τεχνητών γλυκαντικών, πρόσθετων ουσιών και GMOs. Η σκόνη πρωτεΐνης δηλαδή στην πιο καθαρή, lactose-, gluten-, sugar- και soy-free, αλλά το ίδιο αποτελεσματική, εκδοχή της.

Δημιουργήθηκαν από τον τρίτης γενιάς φαρμακοποιό του Φαρμακείου της Φύσης/Physis Laboratory στη Θεσσαλονίκη από πρωτεΐνες αμυγδάλου, αρακά, ηλιόσπορου, κολοκύθας, ρυζιού και φάβας. Πρόκειται για ένα πραγματικό λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να μπει στο καθημερινό διατροφολόγιο όλων, από έναν έφηβο, μια μητέρα, έναν εργαζόμενο σε γραφείο μέχρι και έναν ηλικιωμένο, και να συνδράμει στη θρεπτική αξία κι ενέργεια του καθημερινού διατροφολογίου.

Βρες τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO

Οι πρωτεΐνες παχαίνουν;

“Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον, που μας έχει μείνει μόνο ο αέρας που δεν παχαίνει!

Ό,τι και να καταναλώσουμε σε ποσότητα παραπάνω από αυτή που χρειαζόμαστε, σίγουρα θα μας οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες εγώ απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω πώς συνδέονται με μειωμένη όρεξη και μειωμένη επιθυμία για κατανάλωση βραδινών σνακ.

Όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά φαίνεται να βοηθάνει και στη διατήρηση ή την απώλειαβάρους” ανέφερε.

Να τονίσουμε ότι τις οργανικές πρωτεΐνες AMINO ANIMO μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ: σε φυτικό γάλα, νερό ή χυμό, σε smoothies ή shakes, σε οποιοδήποτε φαγητό ή γλυκό θέλουμε, ώστε ν’ αυξήσουμε τη θρεπτική αξία του, αλλά και να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού για να μειώσουμε εύκολα τις ποσότητες και τα παχυντικά σνακς που τρώμε. 

Βρες τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO

Η κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη είναι αδύνατη μέσω χορτοφαγικών διατροφών;

“Αδύνατη σε καμία περίπτωση! Ιδιαίτερη ναι, γιατί χρειάζεται σωστή ενημέρωση και οργάνωση! Χρειάζεται σωστούς συνδυασμούς, σωστές ποσότητες και σωστά τρόφιμα. Συνεπώς σίγουρα αναφερόμαστε στην αρχή της αλληλοσυμπλήρωσης των πρωτεϊνών, δηλαδή στο συνδυασμό φυτικών τροφίμων και της ποικιλίας του. Η τακτική αυτή αυξάνει τη διατροφική αξία των φυτικών πρωτεϊνών και διασφαλίζει ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει μόνο του”.

Με λίγα λόγια, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και παρέχουν τα "καύσιμα” που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα για ν’ αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Είναι το ιδανικό booster που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας, τόσο για το σώμα μας (ΑΜΙΝΟ), όσο και για το πνεύμα μας (ΑΝΙΜΟ). 

Αν ενδιαφέρεστε να τις εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις οργανικές πρωτεϊνες AMINO ANIMO

Facebook: www.facebook.com/aminoanimoprotein