Σε λίγα χρόνια ίσως οι σερβιέτες και τα ταμπόν να ανήκουν στο παρελθόν. Μια μεγάλη ανασκόπηση έδειξε ότι τα εμμηνορροϊκά κύπελλα είναι εξίσου αποτελεσματικά - και, επιπλέον, πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτή η εφεύρεση, που θυμίζει στο σχήμα κυπελλάκι ή χωνί, εισάγεται στο εσωτερικό του κόλπου συλλέγοντας το αίμα περίπου όπως το ταμπόν. Η διαφορά από το ταμπόν είναι ότι επαναχρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Επιπλέον, όπως παρατήρησαν επιστήμονες σε μια μεγάλη μελέτη, σπάνια παρουσιάζει επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανασκόπηση σε 43 έρευνες και 3.300 γυναίκες από όλο τον κόσμο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, το 70% όσων έχουν χρησιμοποιήσει εμμηνορροϊκά κύπελλα θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν. Ενώ αρχικά εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην εφαρμογή τους, επειδή φοβούνται για παράδειγμα πόνο και διαρροές, από τη στιγμή που εξοικειώνονται μαζί τους συχνά αποφασίζουν να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους αντικαθιστώντας τις σερβιέτες και τα ταμπόν.

Άλλωστε, όπως παρατήρησαν και οι επιστήμονες, τα εμμηνορροϊκά κύπελλα έχουν τις ίδιες, ίσως και μικρότερες διαρροές από τα ταμπόν και τις σερβιέτες.

Πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται όμως τα συγκεκριμένα αξεσουάρ, που ενώ εφευρέθηκαν γύρω στο 1930 φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια; Φτιαγμένα από μαλακό, ευέλικτο υλικό, όπως λάστιχο ή σιλικόνη, από τη στιγμή που εισάγονται στον κόλπο λειτουργούν σαν φράγμα για το αίμα. Αφαιρούνται κάθε μερικές ώρες, αδειάζουν και πλένονται για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, γεγονός που σημαίνει ότι ενώ μοιάζουν πιο ακριβά (στην Ελλάδα μπορείτε για παράδειγμα να τα αγοράσετε από εδώ) σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται πιο οικολογικά και πιο οικονομικά.

«Μου πήρε κάποιο χρόνο να προσαρμοστώ σε αυτά αλλά από τη στιγμή που εξοικειώθηκα, δεν κοίταξα ποτέ πίσω μου. Ήταν πρακτικά, γλίτωνα χρήματα και έκανα το χρέος μου απέναντι στο περιβάλλον»

Μια από τις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες είναι η Catherina Petit-van Hoey που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας. «Μου πήρε κάποιο χρόνο να προσαρμοστώ σε αυτά αλλά από τη στιγμή που εξοικειώθηκα, δεν κοίταξα ποτέ πίσω μου. Ήταν πρακτικά, γλίτωνα χρήματα και έκανα το χρέος μου απέναντι στο περιβάλλον» εξηγεί στο BBC και συνεχίζει λέγοντας: «Χρησιμοποίησα το ίδιο κυπελλάκι για πάνω από 20 χρόνια. Δεν το αποστείρωσα ποτέ αλλά το έπλενα καλά με σαπούνι, μια πρακτική που ίσως είναι αμφιλεγόμενη».

Μια άλλη γυναίκα από το Μάντσεστερ, η Martina Fraternali, η οποία χρησιμοποιεί το κυπελλάκι εδώ και σχεδόν μία δεκαετία παραδέχεται ότι «κάποιες φορές είναι μπελάς, ιδιαίτερα αν δεν έχεις ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ένα νιπτήρα με καθαρό νερό. Αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων και τα περιβαλλοντικά οφέλη υπερτερούν. Συνήθως είναι τόσο άνετο που νιώθεις σαν να μη φοράς τίποτα. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα και, προχωρώντας το θέμα λίγο περισσότερο, θα έλεγα ότι στην εποχή που ανησυχούμε για το περιβάλλον, θα έπρεπε να είναι ένα προϊόν που εξαιρείται από τη φορολογία και προωθείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για την περίοδο».

Δείτε μια ακόμα μαρτυρία: «Τι συνέβη όταν χρησιμοποίησα το εμμηνορροϊκό κύπελλο για έναν χρόνο»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

TAGS