ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας»

Μέσα από το FrezyTalQ καταρρίπτουμε μύθους γύρω από την εμμηνόπαυση και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πάνοπλες και πανέτοιμες.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας»

Νεύρα, φουντώματα και ορμόνες. Η εμμηνόπαυση είναι ένας όρος ή καλύτερα μία κατάσταση που συνοδεύεται από στερεότυπα και φόβο, μιας και οι περισσότερες γυναίκες κάνουμε το λάθος, να μη την αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς της αξίζει: Σαν ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας.

Ως εμμηνόπαυση, ορίζεται η σταδιακή διακοπή της εμμήνου ρύσης γύρω στην ηλικία των 52 ετών (ο μέσος όρος στις ΗΠΑ). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα – όπου στην περίπτωση αυτή εξετάζονται παθολογικά αίτια – αλλά και αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, με τεράστιες αλλαγές, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία.

Τις αλλαγές αυτές συζητούν μέσα από το δεύτερο επεισόδιο του FrezyTalQ, η Εύα Θεοτοκάτου και ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης, οι οποίοι με τη βοήθεια των ειδικών, την εκπρόσωπο των Skingurus Αντωνία Θωμοπούλου αλλά και την κλινική ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο ΜSc, Εύα Κοκκορού, σε μία κουβέντα με επίκεντρο την skincare φροντίδα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά και τη φροντίδα του ίδιου μας του εαυτού, μέσα από την ενίσχυση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησής μας.

Τελικά πώς επηρεάζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης το δέρμα μας και πώς μπορούμε να το φροντίσουμε καλύτερα;

Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας των 40 – την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης- όταν και παρατηρείται η μείωση των οιστρογόνων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του σμήγματος και άρα της αυξημένης ξηρότητας της επιδερμίδας. Παράλληλα έχουμε και την επιβράδυνση της ανανέωσης των κυττάρων, τα οποία δημιουργούν στο δέρμα μία θαμπή κουρασμένη όψη και άτονη όψη, ενώ εντονότερες γίνονται και οι ρυτίδες.

Το μυστικό για την καλύτερη φροντίδα της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, στα νέα δεδομένα. Το «άγιο δισκοπότηρο» της ομορφιάς και της περιποίησης, δεν είναι άλλο από τον λεπτομερή και βαθύ καθαρισμό πρωί – βράδυ, στην προκειμένη με πιο ήπιες φόρμουλες που σέβονται την ευαισθησία του δέρματος.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας»

MILD WASH LIQUID - Απαλό Καθαριστικό Προσώπου

Για την αυξημένη ξηρότητα, αναζητούμε ενυδατικές κρέμες με φυτικά έλαια ικανές να ενισχύσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό.

MOISTURIZING RICH CREAM - Ενυδατική Κρέμα για Ξηρό Δέρμα

Όσον αφορά στα σημάδια φωτογήρανσης και ορμονικής γήρανσης αλλά και στην προστασία μας από τον ήλιο και την αστική ρύπανση, προτιμάμε προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά προϊόντα.

ANTI-WRINKLE RICH DAY CREAM- Αντιρυτιδική Κρέμα Ημέρας

Και έρχεται το βράδυ το οποίο ως γνωστόν είναι και η πιο σημαντική ώρα της ημέρας για τη φροντίδα της επιδερμίδας. Ενισχύουμε λοιπόν τους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης και αναδόμησης, με προϊόντα που επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και διεγείρουν την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου, πρωτεϊνών νεότητας και ελαστίνης, ώστε να περιορίσουμε τη χαλάρωση και να απαλύνουμε τις ρυτίδες.

ANTI-WRINKLE RICH NIGHT CREAM - Αντιρυτιδική Κρέμα Νύχτας

Τέλος, τις ίδιες ανάγκες με το πρόσωπο έχει και το υπόλοιπο σώμα, γι’ αυτό δεν παραλείπουμε ποτέ τη φροντίδα και την ενυδάτωσή του.

ANTI-AGEING BODY CREAM Αντιγηραντικό Γαλάκτωμα Σώματος

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας;

Η εμμηνόπαυση ωστόσο, είναι μία κατάσταση η οποία δεν επηρεάζει μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και τον ψυχισμό. Τεράστιες αλλαγές συντελούνται στο σώμα και τον οργανισμό μιας γυναίκας, και αυτό είναι μία πρόκληση που καλείται να αποδεχθεί, σε συνδυασμό πάντα με τους εξωτερικούς παράγοντες και φυσικά την καθημερινότητα.

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες συνήθως συνδυάζεται με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, καθώς είναι η περίοδος όπου τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, με αποτέλεσμα η ζωή και η καθημερινότητα να σταματούν να περιστρέφονται γύρω από αυτά. Η απώλεια αγαπημένων προσώπων, που πια είναι όλο και πιο συχνή, η φροντίδα μεγαλύτερων αλλά και η καθημερινότητα στον εργασιακό χώρο, συζυγικά προβλήματα αλλά και οικονομικά, είναι μερικοί από τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω την ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων, που πια είναι όλο και πιο συχνή, η φροντίδα μεγαλύτερων αλλά και η καθημερινότητα στον εργασιακό χώρο, συζυγικά προβλήματα αλλά και οικονομικά, είναι μερικοί από τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω την ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

Οι καλές κοινωνικές σχέσεις και ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο είναι το μυστικό για να μπορέσει μία γυναίκα να διαχειριστεί τις μεταπτώσεις στη διάθεσή της κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Άνθρωποι που μπορεί να απευθυνθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή και να συζητήσει για όλα όσα την απασχολούν και όλα αυτά παράλληλα με την αυτοφροντίδα, η οποία είναι εξίσου σημαντική. Γυμναστική, ασκήσεις χαλάρωσης αλλά και ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες, είναι μερικοί από τους τρόπους για να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άρα καλύτερα με τον εαυτό της.

Εξάλλου η εμμηνόπαυση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «τέλος» αλλά ως μία νέα αρχή.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.