ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Viral: Συγγνώμη, τι είναι πια αυτό το "coastal grandmother";

Ο όρος περιγράφει το στιλ αλά Ντάιαν Κίτον και Μέριλ Στριπ, στα 60+ περίπου. Όταν ζεις πια ήρεμη, διαζευγμένη, χαρούμενη, με λουλούδια, κεριά. Ελεύθερη.

Viral: Συγγνώμη, τι είναι πια αυτό το “coastal grandmother”;

Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις γίνει πράγματι γιαγιά, ούτε να είσαι προνομιούχος με βίλα στο Μαλιμπού, που αν κατέβεις τα σκαλιά της θα βγεις κατευθείαν στην παραλία. Όχι. Μπορείς όμως να αδειάσεις τον χώρο από τα πολλά πράγματα, να επιλέξεις γήινους τόνους για το σπίτι, να το στολίσεις φρέσκα λουλούδια και να ανάψεις αρωματικά- ή μη- κεριά παντού. Να φτιάξεις δηλαδή μόνη σου ένα πλαίσιο γαλήνης για εσένα και μόνο για εσένα. Τα μαλακά ρούχα που δεν σφίγγουν, λευκά ζιβάγκο, μακριές ζακέτες, πανέμορφα κολιέ έρχονται να υπογραμμίσουν την ομορφιά που χαρίζει η απόλυτη ελευθερία. Κυρίως από προσδοκίες.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγο όταν μία Tik Toker, η Λεξ Νικολέτα, χρησιμοποίησε τον όρο "coastal grandmother” για να περιγράψει την κουλτούρα και το λάιφσταϊλ σύγχρονων, ώριμων γυναικών που μοιάζουν να ξεπήδησαν από ταινία της Νάνσυ Μάγιερς (η οποία παρεμπιπτόντως υπέγραψε συμβόλαιο για νέα ταινία με το Netflix).

Viral: Συγγνώμη, τι είναι πια αυτό το "coastal grandmother";

Η Λεξ είναι μόλις 26 ετών και ζει στην Καλιφόρνια. Όμως λατρεύει την αισθητική των "coastal grandmothers”. Ποιος είναι ο ορισμός; "Είναι μια επιτυχημένη γυναίκα που δημιουργεί μια όμορφη ζωή για την ίδια" δήλωσε η Λεξ σε συνέντευξή της, καθώς το hashtag της #coastalgrandmother ξεπερνά τα 4.8 εκ views.

Θέλετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα; Θυμηθείτε την Νταϊάν Κίτον στο "Something’s Gotte Give". Όταν η κόρη της φλερτάρει με έναν κατά πολύ μεγαλύτερο της άντρα (τον θεϊκό στον ρόλο του Τζακ Νίκολσον) σε ένα ονειρικό σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Μήπως θυμάστε το γραφείο της στο σαλόνι με θέα την παραλία; Την υπέροχη, ευρύχωρη κουζίνα; Το εκπληκτικό της δωμάτιο, τα ζιβάγκο και τα λευκά ρούχα της πρωταωνίστριας; Όμως εκείνη έχει και κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο: δεν περιμένει κανέναν ιππότη να της φτιάξει τη ζωή. Δεν έχει τέτοιες προσδοκίες. Φτιάχνει μόνη της τη ζωή της. Και για αυτό είναι τόσο ερωτεύσιμη, γιατί είναι απολύτως ελεύθερη. Στο σενάριο την ηρωίδα δεν ερωτεύεται τελικά μόνο ο Νίκολσον, αλλά και ο νεότερος Κιάνου Ριβς, που είναι ένθερμος θαυμαστής των θεατρικών της έργων πολύ πριν καν γνωριστούν.

Coastal grandmother είναι και η Μέριλ Στριπ στο "It’s Complicated”. Διαζευγμένη και εκείνη από τον σύζυγο και πατέρα των 3 παιδιών της που την άφησε για μία μικρότερη, η Στριπ δεν έχει πια κανένα πρόβλημα. Επιτυχημένη επιχειρηματίας και εκπληκτική μαγείρισσα απολαμβάνει πλέον τη ζωή της με τις φίλες της και τα παιδιά της. Σχεδιάζει πώς θα επεκτείνει το σπίτι της για να κάνει την κουζίνα των ονείρων της, πίνει κρασί τα βράδια με τα άλλα "κορίτσια" και διευθύνει την επιχείρησή της. Ζει κι εκείνη σε ένα υπέροχο σπίτι, στα προάστια, μες στο πράσινο, με μια τεράστια αυλή και όλα όσα χρειάζεται.

Το μήνυμα είναι το ίδιο: απαλλαγμένη από έξωθεν προσδοκίες, γίνεται εκρηκτικά ελκυστική γιατί είναι απλώς ο εαυτός της. Μάλιστα, θυμόμαστε όλες το υπέροχο λουκ της όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την αποφοίτηση του γιού της. Τότε, όταν τα παιδιά της δεν πήγαν στο ραντεβού για δείπνο, εκείνη δεν ακύρωσε την κράτηση. Ντύθηκε, στολίστηκε με εκείνο το υπέροχο λουκ και πήγε να απολαύσει το δείπνο της, μόνη. Τότε ήταν λοιπόν που ξεκίνησε η περιπέτεια και έγινε ερωμένη του πρώην συζύγου.

Βέβαια, υπάρχουν οι western coastal grandmothers –που αγαπούν το πιλάτες, τα μαρτίνι και τα κασμιρένια πουλοβεράκια και οι east coastal grandmothers που προτιμούν τα καπουτσίνο, τα μαθήματα κεραμικής και τα λευκά πουκάμισα με ένα κουμπί ανοιχτό . Θυμηθείτε επίσης το Grace and Frankie, στο Netflix, με την υπέροχη Τζέιν Φόντα να αποτελεί την επιτομή της coastal grandmother και δη του δυτικού μοντέλου, αφού έχει αδυναμία στα martinis της. Σίριαλ που υπογράμμισε παράλληλα πόση σημαντική είναι στη ζωή των γυναικών η φιλία και το sisterhood.

Η Λεξ μάλιστα έχει φτιάξει και σχετική μουσική λίστα στο Spotify με 50.000 ακολούθους από τα τέλη Μαρτίου. Γιατί και η μουσική -κυρίως χαλαρή, άλλοτε και χορευτική- είναι μέρος του coastal mother σύμπαντος. Από το οποίο δεν θέλουμε καθόλου να βγούμε. Γιατί δεν είναι μόνο στιλ, είναι στάση ζωής.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.