Όταν η Μέι Αμπούντ Μέλκι είδε το σπίτι της ερείπια, παρατήρησε, σαν μια παράξενη γενναιοδωρία της μοίρας της, ότι το πιάνο που της είχε χαρίσει ο πατέρας της ως δώρο γάμου ήταν το μόνο που είχε παραμείνει ανέγγιχτο από την καταστροφή. Η 79χρονη, λοιπόν, κάθισε στο σκαμπό και άρχισε να παίζει ένα σκοτσέζικο τραγούδι με τον ταιριαστό στην περίσταση τίτλο «Auld lang syne», «Στις παλιές στιγμές».

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από τον «Πιανίστα» του Ρόμαν Πολάνσκι ή από θεατρική παράσταση όπως η ελληνική «Lemon», της ομάδας Experimento, που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα στο ερειπωμένο Μπάγκειον της Ομόνοιας. Ήταν όμως ένα αληθινό στιγμιότυπο, από τη Βηρυτό, στον Λίβανο, μετά την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μέρος της πόλης αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και αστέγους. 

Η εγγονή της πιανίστριας, Μέι Λι Μελίκι, μοιράστηκε το βίντεο μέσα από τον λογαριασμό της κάνοντάς το viral. Η ίδια χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία «ομορφιά από τις στάχτες».

Το διαμέρισμα στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου γαζώθηκε πολλές φορές από σφαίρες, αλλά η Μέι Αμπούντ και ο άντρας της το έχτισαν ξανά και ξανά. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την καταστροφή. Την ώρα που η γυναίκα έπαιζε πιάνο, μια ομάδα εθελοντών προσπαθούσε να το καθαρίσει από τα σπασμένα γυαλιά και τα άλλα κατεστραμμένα αντικείμενα.

«Απώθησε τον πόνο της και προσπάθησε να εξασφαλίσει λίγες στιγμές γαλήνης» είπε η εγγονή της στο CNN, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σπίτι οι παππούδες της ζουν εδώ και εξήντα χρόνια. Μετά το «Auld lang syne» η γυναίκα άρχισε να παίζει αραβικούς ύμνους, εμπνέοντας τους εθελοντές να μαζευτούν γύρω της και να αρχίσουν να προσεύχονται. «Βλέποντάς τη να στρέφεται στην πίστη της στο Θεό έστειλε ένα δυνατό μήνυμα στην κοινότητά της» σχολίασε η εγγονή της. 

Για τους Λιβανέζους, αυτό το ντοκουμέντο έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ανθεκτικότητας του λαού τους. Για ολόκληρο τον κόσμο, εκφράζει τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS