Μια παρέα κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε τη δική της εμφάνιση στην παρέλαση, με έναν βηματισμό εντελώς ανορθόδοξο, προκαλώντας τις εξαγριωμένες δηλώσεις του δήμαρχου της περιοχής, Γιάννη Βούρου. Η απάντηση των ίδιων των κοριτσιών/περφόρμερ ήρθε μέσα από την επιστολή τους, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση μιας παρέας κοριτσιών που διακωμώδησαν την παρέλαση και μπροστά από τους επίσημους άρχισαν να περπατούν αναπαριστώντας νούμερο από από το έργο «Monty Python’s Flying Circus» του 1970.
 
Δείτε την επίμαχη σκηνή από την ταινία: 

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρου, ο οποίος μέσω φέισμπουκ έκανε λόγο για «γελοία υποκείμενα», και τόνισε πως ήδη έχει ξεκινήσει «η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών, καθώς ο ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του».

«Δυστυχώς τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά φορώντας στολή παρέλασης παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει, καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του» έγραψε ο δήμαρχος στο φέισμπουκ

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν τα κορίτσια ήταν μαθήτριες ή παρείσφρησαν στην παρέλαση για να κάνουν τον αστείο βηματισμό.

Το βίντεο έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου κι έχει προκαλέσει χιλιάδες σχόλια χρηστών των social media. Κάποιοι εκφράζουν την οργή τους για την κίνηση των κοριτσιών καθώς όπως λένε «προσβάλλει την 28η Οκτωβρίου και τη σημαία» κι άλλοι τις επευφημούν σχολιάζοντας πως ήταν μια συμβολική κίνηση κατά του μιλιταρισμού.

Τα κορίτσια εξήγησαν το σκεπτικό πίσω από αυτή την δράση σε ένα «μανιφέστο» που διαβάζετε παρακάτω, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. 
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό. 

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.  
Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS