ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Οι 8ετείς συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία που τώρα κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον ψυχισμό μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών.

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Εδώ και οκτώ χρόνια οι ζωές των παιδιών έχουν γεμίσει με φόβο, στην Ανατολική Ουκρανία. Τώρα, με την κορύφωση της διαμάχης, τα παιδιά φοβούνται όσο ποτέ.

Όπως η Νταρίνα, 9 ετών και η Κάτια, 7 ετών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία στη γραμμή που διαχωρίζει την περιοχή που ελέγχεται από την Κυβέρνηση κι εκείνη που δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν στο μυαλό τους όσα έχουν τα παιδιά της ηλικίας τους, αφού κυρίως τα απασχολεί, όπως και τους γονείς τους, το προς τα πού θα χρειαστεί να τραπούν σε φυγή.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν στο μυαλό τους όσα έχουν τα παιδιά της ηλικίας τους, αφού κυρίως τα απασχολεί, όπως και τους γονείς τους, το προς τα πού θα χρειαστεί να τραπούν σε φυγή.

«Αν έπρεπε να φύγουμε, θα έπαιρνα ό,τι θα χρειαζόμουν- το αρκουδάκι μου, φαγητό και την οικογένειά μου» είπε η Νταρίνα. Δεν πάω πουθενά χωρίς την οικογένειά μου».

Η Νταρίνα και η Κάτια έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν άλλη πραγματικότητα πέρα από τις συγκρούσεις. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν πριν από έναν μήνα, όταν ένα σχολείο στην περιοχή δέχτηκε επίθεση.

«Όταν έπεσε η βόμβα οι κουρτίνες άρχισαν να ανεμίζουν», λέει η Νταρίνα. Η Κάτια φοβόταν. «Μετά μάθαμε από το ίντερνετ ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε και πως το σχολείο χτυπήθηκε».

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που ζουν στην περιοχή βιώνουν χρόνιο στρες υπό την απειλή ότι θα πρέπει να τραπούν σε φυγή ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε ένα κελάρι κοντά στο σπίτι όπου μπορούμε να κρυφτούμε αν ανοίξουν πυρ λέει η Νάστια. Αλλά δεν θέλω να ξαναγίνει βομβαρδισμός, γιατί φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν ξέρεις πού θα πέσει η βόμβα, πού να κρυφτείς».

Η Νάστια εξομολογείται πως νιώθει πολύ ανήσυχη εδώ και ένα μήνα, συναίσθημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και μιλώντας στην αδερφή της.

«Αν έπρεπε να φύγω θα έπαιρνα ένα βιβλίο που μου φτιάχνει τη διάθεση, ένα λούτρινο παιχνίδι για να κοιμάμαι με αυτό και να με βοηθάει να ηρεμώ» δήλωσε το παιδί.

Ο Ιλία, επίσης 16 ετών, ήταν απασχολημένος με το να τακτοποιεί τον υπόγειο του σπιτιού προκειμένου να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε ενδεχόμενο βομβαρδισμών.

«Αυτό το υπόγειο έχει σώσει τις ζωές μας χιλιάδες φορές λέει. Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς εδώ, παρά πάνω. Έχουμε ανοίξει τόσες φορές την πόρτα του υπογείου από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις που έσπασαν οι μεντεσέδες».

Ο Ιλία και η οικογένειά του είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή. «Μάλλον δεν έχει νόημα να φτιάξουμε τώρα τους μεντεσέδες» προσθέτει ο Ιλία.

Ακόμα και πριν την επίταση των εντάσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιλία προετοιμαζόταν. «Αν έχεις χρόνο να φτιάξεις τα πράγματά σου, το κάνεις. Αν όχι, απλώς φεύγεις. Όσο πιο γρήγορα φύγεις από την περιοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσεις». Το μόνο που θα φροντίσει ο ίδιος να πάρει μαζί είναι το ασημένιο του βραχιόλι, δώρο των γονιών του. «Σημαίνει πολλά για εμένα» λέει ο Ιλία.

Το μόνο που θα φροντίσει ο ίδιος να πάρει μαζί είναι το ασημένιο του βραχιόλι, δώρο των γονιών του. «Σημαίνει πολλά για εμένα» λέει ο Ιλία.

Κάθε μέρα σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά παίζουν σε μία από τις πλέον μολυσμένες περιοχές από ορυχεία του κόσμου. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, οι υποδομές για το νερό όπως και εγκαταστάσεις υγιεινής βομβαρδίζονται.

Η παρατεταμένη κρίση εδώ έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Αν δεν λήξουν άμεσα οι επιθέσεις, ολοένα και περισσότερες οικογένειες θα αναγκαστούν να μετακινηθούν και χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν επιλογές που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να κάνει.

Κείμενο & εικόνες: Από αφιέρωμα της Unicef

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.