ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζόρτζια Ο’ Κιφ: Όταν η διάσημη ζωγράφος βρέθηκε πίσω από τον φωτογραφικό φακό

Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον φιλοξενεί την πρώτη έκθεση των φωτογραφικών έργων της ζωγράφου.

Τζόρτζια Ο’ Κιφ: όταν η διάσημη ζωγράφος βρέθηκε πίσω από τον φωτογραφικό φακό

Η Τζόρτζια Ο’ Κιφ υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο της Τέχνης. Έγινε διάσημη για τα υπερμεγέθη λουλούδια που ζωγράφισε μοναδικά, για τα τοπία του Νέου Μεξικού και τα αφαιρετικά της έργα. Λίγες γυναίκες ζωγράφοι της δικής της εποχής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέτοια επιτυχία και να εδραιωθούν στο κόσμο της Τέχνης όσο εκείνη.

Τώρα το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον φιλοξενεί την έκθεση "Georgia O’Keeffe, Photographer" που είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή της: εκείνη της φωτογράφου. Η Ο’ Κιφ είχε βρεθεί πολλές φορές μπροστά στον φακό διάσημων φωτογράφων, όπως των Άνσελ Άνταμς, Σέσιλ Μπίτον και Μπρους Γουέμπερ και βέβαια του Άλφρεντ Στίγκλιτς, ο οποίος υπήρξε μέντορας, συνοδοιπόρος κι έπειτα σύζυγός της. Ήταν άλλωστε εκείνος που την είχε φωτογραφίσει γυμνή στην αρχή της σταδιοδρομίας της.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 100 ασπρόμαυρες φωτογραφίες της που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο αρχείο της εικαστικού. Σε αυτές μπορεί να διακρίνει κανείς κοινά γνωρίσματα με τη ζωγραφική της, καθώς εμπνέεται και πάλι από τα τοπία του Νέου Μεξικού και από τη Φύση, δίνει έμφαση στις καμπύλες και ακολουθεί την ίδια δομή στο χτίσιμο των φωτογραφιών της μ' εκείνη που επιλέγει και για τους πίνακές της. Επιπλέον, αφήνεται και πάλι στη γοητεία των σκιών πάντα με τη δική της μοναδική θηλυκή ματιά στα πράγματα (εδώ ο αγαπημένος της σκυλάκος Jingo).

Η σχέση της με τον διάσημο φωτογράφο και γκαλερίστα Άλφρεντ Στίγκλιτς δεν θα μπορούσε να μην την επηρεάσει. Ήταν εκείνη εξάλλου που τον βοηθούσε να τυπώνει τις φωτογραφίες του και να τον βοηθάει στο στήσιμο των εκθέσεών του. Με τον Στίγκλιτς γνωρίστηκαν όταν εκείνη του έστειλε μερικά από τα έργα της για να της πει τη γνώμη του. Το 1917 διοργάνωσε την πρώτη της έκθεση και έναν χρόνο μετά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη κατόπιν πρόσκλησής του ώστε να δουλέψει απερίσπαστη ως ζωγράφος στο μικρό στούντιο που της παραχώρησε. Μετά από λίγο καιρό έγιναν ζευγάρι και παντρεύτηκαν το 1924.


Ήταν όμως μετά τον θάνατό του που άρχισε να φωτογραφίζει η ίδια με τη βοήθεια αρχικά του φωτογράφου Τόνι Γουέμπ, ο οποίος τη μύησε περαιτέρω στην τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιανουαρίου στο Μουσείο του Χιούστον. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στη Addison Gallery of American Art, στη Μασαχουσέτη.

Κεντρική φωτογραφία: @okeeffemuseum

Ακολουθήστε το womantoc στο instagram

Read Next

16 Δεκ 2025

Ζωή Λάσκαρη: Με εντυπωσιακό λευκό πέπλο στα μαλλιά στον γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της 23χρονης Ζωής Λάσκαρη στον πρώτο της γάμο στο Κολωνάκι.

16 Δεκ 2025

Στο πιο "μυστικό" rooftop της Αθήνας το ρεβεγιόν Χριστουγέννων έχει elevé γεύση και απρόσκοπτη θέα στον Ιερό Βράχο

Στα ψηλά του πολυτελούς ξενοδοχείου Divani Palace Acropolis, το βραβευμένο Acropolis Secret προσφέρει μία εμπειρία εξαιρετικής γεύσης, άρτιου design, ζωντανής μουσικής υπό το φως του εμβληματικού Παρθενώνα, ειδικά σχεδιασμένη για το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Περισσότερα από

Stories

15 Δεκ 2025

Τα ελληνικά φιλμ νουάρ που πρέπει να δεις αν θες να λέγεσαι γνώστης του θέματος

Τα φιλμ νουάρ, όρος που καθιερώθηκε από τον Γάλλο κριτικό κινηματογράφου Νίνο Φρανκ το 1946, άνθισαν τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50. Υπάρχει και ελληνικό αποτύπωμα.

14 Δεκ 2025

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

14 Δεκ 2025

"Μπαμπά, θέλω τη φωτογραφία ΤΩΡΑ": Πώς από μια 3χρονη εφευρέθηκε η Polaroid

Η ιστορία της ξεκίνησε από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

12 Δεκ 2025

Άντζελα Γκερέκου: Εντυπωσιακή νύφη με λευκή δαντελένια δημιουργία στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου, πριν από 29 χρόνια

Ο κεραυνοβόλος έρωτας του Τόλη Βοσκόπουλου με την Άντζελα Γκερέκου και ο γάμος που άφησε εποχή.

11 Δεκ 2025

Γευστικά (και value for money) Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στα Divani Collection Hotels

Από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την καρδιά της πόλης και τη θέα στον Ιερό Βράχο έως και τα Μετέωρα, τα ξενοδοχεία του ομίλου Διβάνη συνθέτουν divine εορταστικές εμπειρίες για κάθε μέλος της οικογένειας.

11 Δεκ 2025

Αλέκος Αλεξανδράκης: Σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο με τον μονάκριβο γιο του

Ο ζεν πρεμιέ που σημάδεψε μια εποχή μέσα από τους έρωτες, την τέχνη και την πατρική του τρυφερότητα.

10 Δεκ 2025

Η Τάμτα επιστρέφει στο Smut Athens για την τελευταία της φετινή εμφάνιση στο underground techno club

Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για αυτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.

10 Δεκ 2025

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

09 Δεκ 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο από το στολισμένο καμαρίνι της στο θέατρο Μουσούρη πριν από 67 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε άκρως γιορτινή διάθεση στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο καμαρίνι της, πριν από 67 χρόνια.

08 Δεκ 2025

Οι Υποψηφιότητες των 83ων Golden Globes: Η πιο τολμηρή, διεθνής και απρόβλεπτη χρονιά του θεσμού!

Ο L.A. Correspondent, George Satsidis, γράφει για τις υποψηφιότητες των Golden Globes